8 εκ € για υπογειοποίηση δικτύου ηλεκτρισμού σε Αμάδες-Βίκυ και Καμπιά

 

“Με έργα σαν αυτά εμπεδώνεται το αίσθημα ασφάλειας στα απομακρυσμένα χωριά μας, μειώνονται οι κίνδυνοι ανεξέλεγκτων πυρκαγιών και διευκολύνεται ουσιαστικά η παρέμβαση των μηχανισμών αποκατάστασης όποτε απαιτηθεί”, σημειώνει με επιστολή του ο πρώην Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Παντελής Μπουγδάνος.

Στην επιστολή του αναφέρει:

Η χιονόπτωση του 2021 έχει χαραχτεί τραυματικά στους λιγοστούς κατοίκους των χωριών του Ανατολικού Πελινναίου. Η έγκαιρη επέμβαση του μηχανισμού της Περιφερειακής Ενότητας Χίου είχε αποκαταστήσει την πρόσβαση σε Αμάδες – Βίκυ και Καμπιά μέσα σε λίγες ώρες, ωστόσο η ρευματοδότηση επανήλθε έπειτα από τρία εικοσιτετράωρα καθώς η βλάβη στο εναέριο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ δεν ήταν δυνατόν να εντοπισθεί αφού τα συνεργεία δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν πυλώνες και καλώδια, τοποθετημένα στις χιονισμένες και απροσπέλαστες ρεματιές και πλαγιές των βουνών. Το χειμώνα του 2021 τα χωριά έφεραν ήδη βαριά τραύματα από τις επιπτώσεις του covid 19 και οι συγγενείς των υπερήλικων μόνιμων κατοίκων τους βρίσκονταν σε απόγνωση.

Η πολυήμερη ταλαιπωρία τους έχει μείνει χαραγμένη στη μνήμη τους, ως ένας ανασταλτικός παράγοντας για όσους σκέπτονται τη μόνιμη διαμονή τους στα χωριά της βορειοανατολικής Χίου.

Με την ιδιότητα του χωρικού αντιπεριφερειάρχη Χίου στην επόμενη κιόλας συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου της Πολιτικής Προστασίας εισηγήθηκα τη ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος. Την ευθυγράμμιση του δικτύου παροχής ρεύματος με το οδικό επαρχιακό δίκτυο που οδηγεί στους οικισμούς και παράλληλα την υπογειοποίηση του ώστε σε επόμενο αντίστοιχο καιρικό φαινόμενο η πρόσβαση των συνεργείων αποκατάστασης να είναι άμεση. Ταυτόχρονα τη δημιουργία ζωνών πυρασφάλειας γύρω από τους οικισμούς. Η Πολιτική Προστασία υιοθέτηση ομόφωνα την πρόταση, εν  γνώση των μελών της ότι η αποδοχή ενός δίκαιου αιτήματος δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση.

Κι όμως, η σωστή τεκμηρίωση του αιτήματος και συνάμα η ομόφωνη διεκδίκηση του έφερε αποτέλεσμα. Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι στο Ταμείο Ανάκαμψης εντάχθηκε έργο προϋπολογισμού 6 εκ. ευρώ, το οποίο με πρόσθετους πόρους 2 εκ. ευρώ από τον ΔΕΔΔΗΕ ικανοποιεί το αίτημα που τότε υποβλήθηκε και θωρακίζει τα τρία απομακρυσμένα χωριά μας από τον εφιάλτη την πολυήμερης διακοπής ρευματοδότησης. Το έργο προβλέπεται να επεκταθεί και σε ορισμένες από τις πλησιέστερες παραλίες της περιοχής.

Σύμφωνα με πληροφόρηση από τον ιδιαίτερα συνεργάσιμο Δ/ντη του ΔΕΔΔΗΕ στη Χίο το έργο θα προχωρήσει άμεσα καθώς τρέχουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες του.

Με έργα σαν αυτά εμπεδώνεται το αίσθημα ασφάλειας στα απομακρυσμένα χωριά μας, μειώνονται οι κίνδυνοι ανεξέλεγκτων πυρκαγιών και διευκολύνεται ουσιαστικά η παρέμβαση των μηχανισμών αποκατάστασης όποτε απαιτηθεί. Οφείλω να συγχαρώ τη διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ για την υιοθέτηση της πρότασης και να επισημάνω πως τίποτα δεν θεωρείται αδύνατο αρκεί η διεκδίκηση του να γίνεται μεθοδευμένα”, καταλήγει ο περιφερειακ

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.