Aλέξης Μινωτής  και  Χίτσκοτ.

 

Γράφει ο Κώστας Γραμματικόπουλος.

Στα 1936 το Εθνικό θέατρο ανέβασε τον Αμλετ του Σαίξπηρ.Την παράσταση σκηνοθέτησε ο Δημήτρης Ροντήρης,που εκείνη την εποχή ήταν και διευθυντής του Εθνικού θεάτρου,και πρωταγωνιστής στον ρόλο του Αμλετ ηταν ο Αλέξης Μινωτής.

Η παράσταση προσκλήθηκε απο το Αγγλικό Βασιλικό Θέατρο στο Λονδίνο και όταν παίχθηκε ήταν τόσο δυθυραμβικές οι κριτικές απο τον Τύπο,που χαρακτηριστικά οι Times έγραψαν πως προτείνουμε τα θέατρα στο Λονδίνο να κλείσουν αυτό το Σαββατοκύριακο,για να πάνε οι ηθοποιοί να δούνε πως παίζεται ο Αμλετ απο έναν Έλληνα,τον Αλέξη Μινωτή.

Τα χρόνια πέρασαν και στο τέλος της κατοχής ο Μινωτής πήγε στο Λος Άντζελες,όπου βρισκόταν ήδη η γυναίκα του Κατίνα Παξινού.Ο Μινωτής δεν ήξερε καλά αγγλικά,ήξερε πολύ καλά γερμανικά καθότι είχε σπουδάσει στην Γερμανία και δυσκολευόταν να βρει δουλειά,είτε στο Θέατρο,είτε στον κινηματογράφο.

Μια μέρα διάβασε σε μια αγγελία ότι ζητείται ηθοποιός με ξένη προφορά γιά μια ταινία και αποφάσισε να πάει στην οντισιόν.Σκηνοθέτης της ταινίας ήταν ο Χίτσκοκ.Στην οντισιόν ήταν 200 υποψήφιοι ηθοποιοί και ο Μινωτής επελέγει ανάμεσα στους 5 επικρατέστερους.Μετά απο μερικές μέρες τον κάλεσε ο Χίτσκοκ στο γραφείο του και του ανακοίνωσε ότι τον επέλεξε τελικά ανάμεσα στους πέντε.

-Απο που είσαστε;τον ρώτησε κάποια στιγμή.

-Απο την Ελλάδα.

-Απο την Ελλάδα;αναφώνησε ο Χίτσκοκ.Είχα δει μια υπέροχη παράσταση στο Λονδίνο στα 1936,τον Άμλετ.

-Έπαιζα σε αυτή την παράσταση,του είπε ο Μινωτής.

-Παίζατε;Ποιόν ρόλο;

-Τον Άμλετ.

Ο Χίτσκοκ εξεπλάγη.Σηκώθηκε απο την καρέκλα του,πήγε και τον φίλησε και του είπε.

-Θα σου κάνω συμβόλαιο για τρεις μήνες.Ο ρόλος σου δεν είναι μεγάλος,θα κάνεις τον μπάτλερ σε δυο-τρία πλάνα.

Η ταινία για την ιστορία ήταν το ΄΄Νοτόριους΄΄(γυρίστηκε το 1946) με πρωταγωνιστές τον Κάρι Γκραντ και την Ίνγκριτ

Μπέργκμαν.

Κώστας Γραμματικόπουλος

Συγγραφέας- ποιητής

Μέλος ΠΕΛ

 

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.