Καθυστέρηση των εντεταγμένων έργων στο Πρόγραμμα ΕΣΠΑ

Καθυστερήσεις των έργων για τις αναπλάσεις των γειτονικών νησιών Ικαρία και Λέσβο, παρατηρεί η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, η οποία, παρά τις υπογραφές που είχε θέσει στο προηγούμενο ΕΣΠΑ, ώστε να υλοποιηθούν οι διαδικασίες εκτέλεσης, δεν είδε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ωστόσο, στα προγράμματα του ΕΣΠΑ, τοποθετείται και η Χίος, η οποία και αυτή «καρτερικά αναμένει» να πάρει τη σειρά της. Πιο συγκεκριμένα, λόγος γίνεται για την Περιφερειακή οδό του Οικισμού Εύδηλου Ικαρίας, κατά την οποία, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης υπέγραψε την ένταξη στο ΕΣΠΑ 2021-2027, δημόσιας δαπάνης 8.755.000 ευρώ. Ακόμη, Ο κ. Μουτζούρης, υπέγραψε τις εντάξεις των έργων στο ΕΣΠΑ τόσο για τη δημιουργία πάρκου εκδηλώσεων στη θέση της Επάνω Σκάλας εντός της πόλης της Μυτιλήνης, δημόσιας δαπάνης 1.119.183 ευρώ, όσο και για το πάρκο αναψυχής στη θέση Αγίας Κυριακής στη τοποθεσία παλιά χωματερή, εντός της πόλης της Μυτιλήνης, δημόσιας δαπάνης 5.720.000 ευρώ.
Πράγματι, σύμφωνα με τις τακτικές ενημερώσεις της Περιφέρειας για τις υπογραφές εντάξεων έργων στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, παρά τις προσπάθειες καλλωπισμού και όποιας βελτίωσης των νησιών, παρατηρείται μια αργοπορία, η οποία θέτει εκτεθειμένη την πρόσοψη αυτών, και σε ορισμένες περιπτώσεις δυσχεραίνει την καθημερινότητα τόσο των πολιτών, όσο και την άποψη των τουριστικών επισκεπτών.

Υπενθυμίζεται ότι και η Χίος αποτελεί ένα από τα κύρια νησιά που καθίσταται εντεταγμένη στα Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2021-2027, ενώ μετά από εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Ε. Κυρατζή και πρόταση του Δήμου Χίου, είχε υπογραφεί η Απόφαση Έγκρισης της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) για την πόλη της Χίου με τα παρακάτω έργα συνολικής δημόσιας δαπάνης 53.560.000 ευρώ: Τα έργα που είχαν ξεχωρίσει από τον Χρηματοδοτικό Πίνακα Στρατηγικής ΒΑΑ ανέρχονταν στο κόστος των 17.421.000 ευρώ και αφορούσαν την ανάπλαση της Τάφρου σε χώρο
πρασίνου και αναψυχής από τη δυτική πύλης έως τον προμαχώνα Antonio Zeno,  τη δημιουργία πάρκων τσέπης, την ανάπλαση του Δημοτικού Κήπου, την ανάπλαση του Παζαριού καθώς και την ανάπλαση των οδών γύρω από τον Κήπο.

Είχαν ξεχωρίσει, πέρα της ιδιαίτερης σημασίας της κατασκευής, η ποδηλατική διαδρομή στον Κάμπο καθώς και η δημιουργία έξυπνων στάσεων και συστημάτων τηλεματικής αστικών μεταφορών, η ανάπλαση του παλαιού κτιρίου κινηματογράφου “ΡΕΞ” κόστους 6.000.000 ευρώ, η επισκευή του νεοκλασικού δημοτικού κτιρίου στην Απλωταριά, το κέντρο ομηρικής προβολής στη Δασκαλόπετρα με 3.000.000 ευρώ όπως και άλλα έργα.
Ενώ έχει παρατηρηθεί η εφαρμογή διαδικασιών για την υλοποίηση ορισμένων από τα προαναφερθέντα έργα, τη δεδομένη στιγμή λόγω κωλυμάτων έχουν τεθεί σε αδράνεια, με αόριστο το χρονοδιάγραμμα παράδοσης. Παρά την όποια καθυστέρηση των έργων στο προηγούμενα ΕΣΠΑ, η Περιφερειακή Αρχή ευελπιστεί ότι θα υλοποιηθούν με την παρούσα ένταξη.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.