Αίτημα Ενίσχυσης Προϋπολογισμού

Σε επιστολή του ο  Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χίου κ. Παντελής Λεγάτος προς τον  κ. Κωστή Χατζηδάκη, Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών ζητάει την αύξηση του προϋπολογισμού για τις δράσεις ενίσχυσης τουριστικών επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα:  “Οι δύο σημαντικές δράσεις που προκηρύχθηκαν από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών στις 18 Δεκεμβρίου 2023 είναι συγκεκριμένα οι κάτωθι:

  • Δράση: «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων»
  • Δράση: «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων»

του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» ΕΣΠΑ 2021 – 2027 οδήγησαν στην κινητοποίηση σημαντικού επενδυτικού ενδιαφέροντος με αποτέλεσμα την υποβολή συνολικά 9.823 αιτήσεων χρηματοδότησης συνολικού προϋπολογισμού 2.856.200.858,51€ με Δημόσια Δαπάνη 1.528.024.776,70€. Ωστόσο η αιτούμενη από το σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον δημόσια δαπάνη είναι πολλαπλάσια των διαθέσιμων πόρων των 2 δράσεων με αποτέλεσμα -εφόσον ο προϋπολογισμός δεν αυξηθεί σημαντικά- να απορριφθεί η μεγάλη πλειοψηφία των επενδυτικών σχεδίων που αξίζει να τονισθεί ότι διαθέτουν σημαντικό βαθμό ωριμότητας. Κρίνουμε ότι μετά από μία μεγάλη περίοδο αποεπένδυσης την οποία βιώσαμε ιδιαίτερα έντονα κυρίως στη νησιωτική χώρα, είναι εξαιρετικά σημαντικό να επιτευχθεί μόχλευση επενδυτικών κεφαλαίων με την αρωγή πόρων από το Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα»
ΕΣΠΑ 2021 – 2027. Αντιλαμβάνεστε ότι η αύξηση της απασχόλησης και της οικονομικής δραστηριότητας που δημιουργείται σαν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα από την κινητοποίηση επενδυτικών κεφαλαίων είναι κρίσιμη για την τοπική αλλά και την Εθνική Οικονομία. Για όλους αυτούς τους λόγους ζητούμε τη σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού των δύο δράσεων και παραμένουμε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση απαιτηθεί επ’ αυτού”

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.