Καμία υποχώρηση της Ελλάδας στα κυριαρχικά της δικαιώματα

Αμφίρροπη είναι η στάση της Τουρκίας σχετικά με την πρόθεσή της για δημιουργία καλών σχέσεων με την Ελλάδα, παρόλο το γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαβεβαιώνει πως θέλει να συνεχίσει τους διαλόγους και τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα ο Τούρκος πρόεδρος προέβη το τελευταίο διάστημα σε διαδοχικές προκλήσεις που έχουν ως αποτέλεσμα να δημιουργήσουν αμφιβολίες στην ελληνική κυβέρνηση.

Η δέσμευση μεγάλων περιοχών, που συμπεριλαμβάνει και το κέντρο του Αιγαίου με NAVTEX για την διεξαγωγή της άσκησης Έρευνας και Διάσωσης, αποτελεί το πιο πρόσφατο παράδειγμα τουρκικής προκλητικότητας. Μεταξύ άλλων θεμάτων που είχε δημιουργήσει η Άγκυρα είναι τα σχέδια για τη διδασκαλία της «Γαλάζιας πατρίδας» στα σχολεία, η άρνησή τους για τη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων της Ελλάδας στο Αιγαίο και στο Ιόνιο, ισχυριζόμενη ότι η Χώρα πραγματοποιεί μονομερείς ενέργειες, καθώς και η απόφαση που έχει ληφθεί για την μετατροπή του Βυζαντινού Ναού της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη, να λειτουργεί ως Τζαμί.

Ταυτόχρονα η Άγκυρα ανακοίνωσε τη διεξαγωγή αεροναυτικής άσκησης των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων, ευρείας κλίμακας, στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Θάλασσα του Μαρμαρά και στη Μαύρη Θάλασσα. Βέβαια η Τουρκία αναφέρει ότι το 2023 οι ασκήσεις «Θαλασσόλυκος 1» και «Θαλασσόλυκος 2», που γίνονται κάθε δύο χρόνια, ακυρώθηκαν με σκοπό να μη δημιουργήσουν εντάσεις στο καλό κλίμα  ελληνοτουρκικών διαπραγματεύσεων.

Όσο αφορά τα θαλάσσια πάρκα η Ελλάδα θα προχωρήσει στη δημιουργία τους παρά τις αντιρρήσεις της Τουρκίας, από τη στιγμή μάλιστα που τα πάρκα αυτά έχουν περιβαλλοντικό χαρακτήρα.

Με βάση όλα αυτά, και το γεγονός ότι τον Απρίλιο σε συναντήσεις που έγιναν για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, η τούρκικη πλευρά δεν προχώρησε σε κινήσεις που θα ενίσχυαν το κλίμα συνεργασίας,  είναι λογικό η  Αθήνα να έχει τις αμφιβολίες για την ειλικρίνεια του  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρά τις δηλώσεις που έχει κάνει και εκφράζει την επιθυμία του να συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ των δύο χωρών. Ο ίδιος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι:  «θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για το πώς μπορούμε να φέρουμε τις σχέσεις Τουρκίας και Ελλάδας σε πολύ καλύτερη θέση». Παράλληλα, σημείωσε πως: «εμείς προσπαθούμε να αυξήσουμε τους φίλους μας. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε τα ζητήματα με τις χώρες της περιοχής μας. Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει πόρτα που δεν μπορεί να ανοιχτεί με τον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις»

Άξιο αναφοράς είναι επίσης ότι η Τουρκία συνεχίζει να ανοίγει θέματα ενόψει της προγραμματισμένης επίσκεψης του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, που θα πραγματοποιηθεί στις 13 Μαΐου στην Άγκυρα.

Η ελληνική πλευρά ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ενώ στις τούρκικες προκλήσεις θα δίνονται ανάλογες απαντήσεις. Ωστόσο επιθυμητό γίνεται το γεγονός, να κρατηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας, δημιουργώντας μικρά θέματα συζήτησης με προοπτική στη συνέχεια να μπουν στην ατζέντα μείζονα θέματα.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.