Πυρκαγιές στην Ελλάδα: Η Ανελέητη Μάχη με τις Φλόγες

Του Παντελή Κυδώνη

Ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος και όλοι είμαστε προετοιμασμένοι για άλλο ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι, ενώ το νησί μας η Χίος, δοκιμάστηκε από μεγάλες φωτιές τα τελευταία χρόνια και η εικόνα στην υπόλοιπη χώρα δεν αφήνει κανένα περιθώριο αισιοδοξίας.

Η Ελλάδα, μια χώρα με μοναδική ομορφιά και φυσική ποικιλομορφία, αντιμετωπίζει κάθε καλοκαίρι μια από τις πλέον φονικές απειλές: τις πυρκαγιές. Με τα μακρά και ζεστά καλοκαίρια της, οι ξηρασίες και οι έντονοι αέρηδες δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για την εξάπλωση των πυρκαγιών, καθιστώντας τις μια μόνιμη απειλή για την ασφάλεια και την οικολογία της χώρας.

Το Σαββατοκύριακο 27και 28 Απριλίου πολλές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα ανάγκασαν τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας σε μια ακόμη έκτακτη σύσκεψη και σε αναρτήσεις για τη μη καύση υπολειμμάτων σε καλλιέργειες. Η Ελλάδα, παρά τις εξαγγελίες, βαδίζει προς το καλοκαίρι με μπαράζ πυρκαγιών πολύ νωρίτερα του αναμενομένου και ενώ όλα τα πυρομετεωρολογικά δεδομένα αναφέρονται σε ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι.

Κάθε καλοκαίρι, οι πυρκαγιές προκαλούν την καταστροφή χιλιάδων εκτάριων δασών, ελαιώνων και αγροτικών εκτάσεων, ενώ απειλούν σοβαρά τα αστικά κέντρα και τις κατοικίες που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τα επικίνδυνα μέτωπα. Τα θύματα των πυρκαγιών δεν περιορίζονται μόνο σε δάση και κτίρια, αλλά συχνά περιλαμβάνουν ανθρώπινες ζωές, καθώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις αγωνίζονται να προστατεύσουν τον πληθυσμό.

Εμείς φωνάζουμε «πρόληψη-πρόληψη-πρόληψη» αλλά βλέπουμε τα πολλά υποσχόμενα προγράμματα Antinero άνω των 400 εκατ. ευρώ να μην προχωρούν ικανοποιητικά. Όπως διαβάζουμε, πολλοί καθαρισμοί θα ολοκληρωθούν ακόμα και τον Ιούλιο, όταν οι συνθήκες για το ξέσπασμα μιας πυρκαγιάς θα είναι οι χειρότερες δυνατές. Παράλληλα, οι δασικές υπηρεσίες παραμένουν επίσης υποστελεχωμένες και πολλά δάση της χώρας παραμένουν σε εγκατάλειψη με αποτέλεσμα να μη γίνονται εργασίες που τα καθιστούσαν λιγότερο ευάλωτα στο παρελθόν. Οι αντιπυρικοί δρόμοι δεν έχουν καν ανοιχτεί, τα περιφερειακά σχέδια πυροπροστασίας μοιάζουν να είναι στον αέρα.

Η αντιμετώπιση των πυρκαγιών απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες από πολλούς φορείς, συμπεριλαμβανομένων των πυροσβεστικών δυνάμεων, των εθελοντικών οργανώσεων, των τοπικών αρχών και των κατοίκων. Ο συντονισμός αυτός όμως συχνά αντιμετωπίζει προκλήσεις, όπως η δυσκολία στην πρόβλεψη των πυρκαγιών λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών, η έλλειψη υποδομών και η ανθρώπινη αμέλεια.

Η αντιμετώπιση των πυρκαγιών απαιτεί επίσης μακροπρόθεσμες λύσεις. Η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση του κοινού για τους κινδύνους των πυρκαγιών, η βελτίωση των πυροσβεστικών υπηρεσιών και η ανάπτυξη βιώσιμων πρακτικών δασοπροστασίας είναι ορισμένα από τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Επίσης, η εφαρμογή αυστηρών κυρώσεων για την πυροπροκαλούμενη ανθρώπινη αμέλεια και η ανάπτυξη προγραμμάτων αναδάσωσης είναι ουσιαστικά μέτρα για την πρόληψη των πυρκαγιών στο μέλλον.

Το πρόγραμμα «Αιγίς», ένα τεράστιο πρόγραμμα ύψους 2,1 δισ. ευρώ που θα αφήσει προίκα στην πυροπροστασία της χώρας μας για τα επόμενα χρόνια. Όταν κι εφόσον όμως ολοκληρωθεί. Γιατί οι δεκάδες fast track διαγωνισμοί που προκηρύσσονται για σύγχρονα μέσα, εξοπλισμούς και τεχνολογίες θα κάνουν αρκετό καιρό να ολοκληρωθούν κι αρκετά από τα όσα παραγγελθούν θα είναι έτοιμα να ριχτούν στη μάχη ίσως και μετά το 2025, δηλαδή σε 2 χρόνια από σήμερα και βλέπουμε. Ειδικά όσον αφορά τα περίφημα νέα Canadair, δύσκολα θα τα δούμε στη χώρα μας πριν από το 2028, με τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις να μιλούν ακόμα και για το 2030.

Είναι ανάγκη σε μια τόσο σκληρή εποχή που διανύουμε, η χώρα μας τουλάχιστον να εξοπλιστεί κατά το περισσότερο δυνατόν μέσα για την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς, φαίνεται πως είναι ό,τι μας έχει απομείνει, διατρέχοντας τον κίνδυνο.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.