Με επιτυχία και φέτος το έθιμο του Ρουκετοπόλεμου

Εκθαμβωτικό και φέτος, το πασχαλινό έθιμο του ρουκετοπόλεμου που πραγματοποιήθηκε το Μεγάλο Σάββατο της Αναστάσεως Του Κυρίου στην δημοτική ενότητα Ομηρούπολης Βροντάδου, με τα συνεργεία των δύο «αντίμαχων» εκκλησιών να βάζουν τα δυνατά τους, ώστε να υλοποιήσουν το φαντασμαγορικό θέαμα και να εντυπωσιάσουν τους πολίτες, αλλά και τουρίστες που έρχονται από όλο τον κόσμο για να ζήσουν δια ζώσης την εμπειρία. Πράγματι, ο ρουκετοπόλεμος καθίσταται ως ένα από τα παλαιότερα έθιμα της Χίου, και αποτελεί ένα εκ των τουριστικών χαρακτηριστικών της που την έχουν κάνει ευρέως γνωστή σε Πανελλήνιο και μη, κοινό.

Χαρακτηριστικό του εθίμου, αποτελούν οι χιλιάδες ρουκέτες που εκτοξεύονται στον σκοτεινό ουρανό πάνω από τις εκκλησίες της Παναγίας Ερειθιανής και του Αγίου Μάρκου ακατάπαυστα, ενώ το ίδιο έχει τις απαρχές του από την τουρκική κατοχή. Ωστόσο, λόγω των ηχηρών και επίμονων κινητοποιήσεων των Βρονταδούσιων για τη μη υλοποίηση του εθίμου εξαιτίας της επικινδυνότητας που το ίδιο έχει,  τα συνεργεία μείωσαν την παραγωγή ρουκετών. Υπενθυμίζεται ακόμη, ότι για την προστασία των κατοικιών, είχαν ληφθεί μέτρα συρματόδεσης αυτών, ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία και τα στελέχη της Αστυνομικής Διεύθυνσης του νησιού, ήταν παρόντες καθ’ όλη τη διάρκεια ώστε να επιτηρούν, να πραγματοποιούν τακτικές συστάσεις και να προλαμβάνουν οποιαδήποτε εστία πυρκαγιάς.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.