ΕΤΑ Χίου: Βιώσιμο νησί μέσω του «Local Tour»

Η Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης Χίου, αποτελεί μια από τις 17 συμμετέχουσες αναπτυξιακές εταιρίες, που λαμβάνουν μέρος στο πρόγραμμα «Local Tour», το οποίο αποτελεί σχέδιο της διακρατικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, και αφορά την προσπάθεια σύνδεσης του τουρισμού και του πολιτισμού με τον πρωτογενή τομέα. Βασικός άξονας καθίσταται το εγχείρημα ανάδειξης και προστασίας του περιβάλλοντος μέσω κοινωνικών δράσεων και παρεμβάσεων.

Αρχικά, το πρόγραμμα «Local Tour», μέσω της γαστρονομίας, επιχειρεί να προωθήσει τις τοπικές κοινότητες των δήμων που συμμετέχουν, και στη συγκεκριμένη περίπτωση, τη Χίο, μέσω της ιστορίας και της παράδοσής της στον τομέα αυτό, με αποτέλεσμα την οικονομική και τουριστική ενδυνάμωσή της.

Φυσικά, η γαστρονομία έχει συνδεθεί διαθεματικά και με άλλους τομείς, όπως εκείνον της βιοτεχνίας και παραγωγής, κατά τον οποίο τα τοπικά προϊόντα του νησιού λαμβάνουν μια επιχειρηματική υπόσταση, προωθώντας και διαφημίζοντας έτσι την ποιότητα του νησιού. Η γαστρονομία της Χίου αποτελεί «δυνατό χαρακτηριστικό» του νησιού, και αδιαχώριστο κομμάτι από τις εκδηλώσεις που υλοποιούνται.

Μέσω της προώθησης και γνωστοποίησης της ταυτότητα της Χίου, παρέχεται η δυνατότητα στον τουριστικό επισκέπτη αλλά και λάτρη του νησιού, να την γνωρίσει καλύτερα, ή ακόμη και να θέλει να… μετακομίσει σε αυτή. Το ίδιο αφορά και για τους ήδη διαμένοντες, οι οποίοι θέλουν να εντρυφήσουν περεταίρω στην ιστορία του τόπου τους, αλλά και στις νέες γενιές να παραμείνουν, στηρίζοντας το νησί και διατηρώντας τον πληθυσμό του. Με την ευαισθητοποίηση και τον προβληματισμό, θα μπορέσουμε όλοι να φτιάξουμε μια Χίο πιο βιώσιμη.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.