MAIL ART/ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΓΙΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ.

 

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος.

 

Η mail art / ταχυδρομική τέχνη, δίνει τη δυνατότητα της ελεύθερης επικοινωνίας και συνάντησης δημιουργών, ποικίλων προελεύσεων και κατευθύνσεων-πολιτικών και κοινωνικών-, διαφορετικών τεχνοτροπιών, ιδεολογιών και αντιλήψεων που προέρχονται σχεδόν από όλα τα είδη τέχνης. Είναι αποδεκτοί στις ανοικτές εκδηλώσεις της ανά τον κόσμο καλλιτέχνες  καριέρας και δημιουργικοί άνθρωποι που ασχολούνται με την τέχνη.  Όλοι τους  ανταλλάσσουν ιδέες, έργα τέχνης, πολιτιστικά στοιχεία, αισθητικά ντοκουμέντα, καθιστώντας το κίνημα φιλόξενο και αποδεκτό, πλούσιο εκφραστικά, σύγχρονο σε προσλήψεις και παράλληλα έντονα προσωπικό.

Παραδοσιακή και ψηφιακή ζωγραφική, εκτυπώσεις, φωτοαντίγραφα, κάρτες, χαρακτικά έργα και σχέδια, βίντεο, μικροφίλμ, video art,  εικαστικές σφραγίδες, οπτική ποίηση, εφημερίδες και περιοδικά τέχνης, ψηφιακοί κόμβοι που αφορούν το θεσμό, γραμματόσημα και άλλα απαρτίζουν το ποικίλο υλικό που μπορεί να ταχυδρομηθεί και μετά να εκτεθεί και να ψηφιοποιηθεί.

Ήδη από την δεκαετία του 1970 που άρχισε η διάδοση της οργανώνονται εκθέσεις, όπου οι καλλιτέχνες στέλνουν τα έργα τους ταχυδρομικά, χωρίς κορνίζες, αποφεύγοντας τις διαδικασίες εξαγωγής του έργου τέχνης. Σχεδόν δε, απουσιάζει κάθε οικονομική συνδιαλλαγή, με όρους που συνήθως επικρατούν στους εμπορικούς κύκλους διακίνησης και προβολής των έργων τέχνης.

Στη θεματολογία των εκθέσεων παρακολουθεί κανείς ένα χάρτη των προβλημάτων που απασχολούν το σύγχρονο άνθρωπο. Απουσιάζουν βέβαια οι προβολές αντιλήψεων βίας, ρατσισμού, πορνογραφίας και αυτές που προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Το θέμα τίθεται συνήθως από τον διοργανωτή και καλείται ο καλλιτέχνης να εκφράσει εικαστικά την άποψή του.

Πολλές πόλεις έχουν αναγάγει τη mail art  σε θεσμό που προβάλλεται από πλατφόρμες πληροφόρησης. Σε ηλεκτρονικές γκαλερί δημοσιεύονται οι εκθέσεις και τα βιογραφικά στοιχεία των δημιουργών.

Στην εποχή μας η επικοινωνία πλέον δεν έχει όρια και πραγματοποιείται σε ελάχιστο χρόνο. Όμως ο άνθρωπος πάντα θα μετατρέπει σε τέχνη κάθε τι που βιώνει και αισθάνεται. Η τέχνη αποτελεί τη διαλεκτική λειτουργία προσέγγισης, μέσα από μια προσπάθεια ερμηνείας των προβλημάτων της ζωής, της ανθρώπινης ψυχής και της κοινωνίας και γι’ αυτό πρέπει να κινείται ελεύθερη, ενώ η εικαστική γλώσσα οφείλει να είναι απελευθερωμένη  αποτρέποντας την τελμάτωση και την απραξία.

Η mail art στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης προσφέρει τη δυνατότητα συμμετοχής στην αισθητική επικοινωνία με παγκόσμια εμβέλεια.

Κώστας Ευαγγελάτος

Εικαστικός, Λογοτέχνης, Θεωρητικός της σύγχρονης τέχνης.

{Σημείωση: Το άρθρο του κ. Ευαγγελάτου είχε δημοσιευτεί πρόσφατα στο site μας, αλλά αναδημοσιεύετε σήμερα με την προσθήκη  του σχετικού με το θέμα φωτογραφικού υλικού}.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.