Εφαρμογή αντικαπνιστικού νόμου – Μόνο ένα πρόστιμο έχει επιβληθεί έως τώρα στη Χίο

Η ελληνική κοινωνία θα έλεγε κανείς ότι έχει «αγκαλιάσει» τον αντικαπνιστικό νόμο, παρά το γεγονός ότι εξακολουθούν να υπάρχουν αμετανόητοι «θεριακλήδες». Ο αντικαπνιστικός νόμος μετρά δύο εβδομάδες καθολικής εφαρμογής σε όλους τους κοινόχρηστους κλειστούς χώρους και ορισμένους υπαίθριους.
Ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα των ελέγχων των μικτών κλιμακίων της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και της ΕΛ.ΑΣ για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΑΔ για τους διενεργηθέντες ελέγχους συμμόρφωσης με τον αντικαπνιστικό νόμο για το διάστημα 29-30 Νοεμβρίου, Κυριακή 1 Δεκεμβρίου και Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019.
Η ΕΑΔ στο πλαίσιο της υλοποίησης του ειδικού προγράμματος ελεγκτικής δράσης και αξιοποιώντας στοιχεία από το 1142 συνεχίζει τους ελέγχους σε όλη την επικράτεια.
Στις αναφορές των Επιθεωρητών-Ελεγκτών της Αρχής καταγράφεται η πολύ θετική ανταπόκριση πολιτών και επαγγελματιών που δείχνουν να συμμορφώνονται με τις διατάξεις του νόμου.
Σύμφωνα με αναλυτικά στοιχεία από τη γραμμή «1142» για τις δύο εβδομάδες λειτουργίας της, μέχρι και την περασμένη Τετάρτη έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 1.534 καταγγελίες για παραβάσεις της αντικαπνιστικής νομοθεσίας. Ορισμένες από τις καταγγελίες προκαλούν μεγάλη έκπληξη, δεδομένου ότι σε μέσα μεταφοράς, σε χώρους εργασίας, σε δημόσιες υπηρεσίες κ.α. το να ανάψει κάποιος τσιγάρο ήταν η εξαίρεση. Ο νόμος, δηλαδή, κατά βάση δεν εφαρμοζόταν στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως καφετέριες, μπαρ, εστιατόρια, νυχτερινά κέντρα. Και όμως, το «1142» έχει λάβει καταγγελία ακόμη και για το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», για χώρο όπου απαγορεύεται αυστηρά το κάπνισμα.

Αυτό που φαίνεται να αλλάζει, πάντως, εκτός από την επιθυμία των Ελλήνων, καπνιστών και μη, να εφαρμοστεί η νομοθεσία σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους, είναι ότι οι πολίτες μπαίνουν στη διαδικασία να σκεφτούν να περιορίσουν ή και να διακόψουν τη βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος. Δεν είναι τυχαίο ότι το «1142» έχει συγκεντρώσει τις τελευταίες δύο εβδομάδες 346 αιτήματα βοήθειας διακοπής του καπνίσματος.

 

Μια καταγγελία και ένα μόνο πρόστιμο έχει επιβληθεί στη Χίο

Στη Χίο ο πρόεδρος των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος  κ. Κώστας Βεζέρης ανέφερε ότι οι κάτοικοι του νησιού στην πλειοψηφία τους δείχνουν να σέβονται τον νέο νόμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει καταγραφεί στο νησί μόνο μια καταγγελία και έχει επιβληθεί μόνο ένα πρόστιμο. Φυσικά, ο κ. Βεζέρης δεν δίστασε να σχολιάσει το γεγονός ότι παρατηρήθηκε πτώση στο τζίρο των καταστημάτων τον τελευταίο μήνα, όμως σύμφωνα με τα λεγόμενα του αυτό αποδίδεται περισσότερο στον καιρό και όχι στον αντικαπνιστικό νόμο. Τοπικά, το σωματείο ετοιμάζει μια διαφημιστική καμπάνια για την ενημέρωση του κόσμου για το τι ακριβώς ισχύει με το νέο νόμο. Μακάρι η εφαρμογή του νέου νόμου να συνεχίσει να είναι αυστηρή και να μην είναι προσωρινή.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.