Μόνος στο δάσος, ένα ντοκιμαντέρ για ένα φωτογραφικό αρχείο σχετικό με την Ευρώπη των τελευταίων χρόνων του Ψυχρού Πολέμου

 

Στο Μόνος στο δάσος ο σκηνοθέτης Λευτέρης Φυλακτός δείχνει υλικό από το φωτογραφικό αρχείο του ερασιτέχνη φωτογράφου Κωνσταντίνου Πίττα και του δίνει το λόγο. Ειδικότερα, σε αυτό το ντοκιμαντέρ, που είναι παραγωγή της Ε.Ρ.Τ., ο τελευταίος περιγράφει τι τον κινητοποίησε, πως έδρασε και τι ένοιωσε βγάζοντας πολλές φωτογραφίες ανθρώπων, με μία φωτογραφική μηχανή Mixon 35GT, σε αρκετές χώρες της Ανατολικής και της Δυτικής Ευρώπης, λίγο πριν πέσει το τείχος του Βερολίνου, τον προηγούμενο αιώνα. Επίσης, ο πρωταγωνιστής μιλά για τους τρόπους με τους οποίους έκανε γνωστό στο ευρύ κοινό το θησαυρό των εικόνων που διατηρεί, με το Facebook, ένα βιβλίο και δύο εκθέσεις φωτογραφίας, στο μουσείο Μπενάκη και σε κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες.

Όποιος/α παρακολουθήσει τη συγκεκριμένη ταινία τεκμηρίωσης θα μπορέσει να δει στιγμές της ζωής κάποιων Ευρωπαίων, περίοδο κατά την οποία η ευρωπαϊκή ήπειρος ήταν χωρισμένη στα δύο, αντλώντας πηγές που ενδιαφέρουν ιστορικούς, κοινωνιολόγους, λαογράφους, ανθρωπολόγους, κινηματογραφιστές, φωτογράφους, αρχειονόμους και ίσως και άλλους. Επιπλέον, σε αυτό το ωραίο ταξίδι στο παρελθόν οι θεατές θα βοηθηθούν από τη νοσταλγική φωτογραφία των Θανάση Μπακόπουλου και Στράτου Θεοδοσίου, που συνδυάστηκε αρμονικά με την ίδιας λογικής μουσική του Θοδωρή Λεμπέση,  η οποία εκτελέστηκε ωραία από την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της Ε.Ρ.Τ., ενώ τίποτα από τα παραπάνω δε θα μπορούσε να λειτουργήσει καλά δίχως τις όμορφες λήψεις του Κωνσταντίνου Πίττα.

Το film προβλήθηκε την 01/10/2021, δωρεάν, στο Μουσείο Μαστίχας Χίου, στα πλαίσια των προβολών του 9ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Ντοκιμαντέρ «AegeanDocs» (https://www.aegeandocs.gr), σε εννέα άτομα. Όποιος/α επιθυμεί μπορεί να πάρει περισσότερες πληροφορίες για αυτό από τις διαδικτυακές σελίδες του δημιουργού του (https://efylaktos.com) και του δημιουργού του πρωτογενούς περιεχομένου του (https://www.cpittas.com/). Μακάρι, τέλος, να παρουσιαστεί και στο εξωτερικό, καθώς το θέμα του ξεπερνά τα σύνορα της Ελλάδας.

 

Κώστας Καγκελίδης

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.