Παράταση υποβολής αντιρρήσεων δασικών χαρτών Νομού Χίου.

 

Επιστολή προς τον υπουργό ΥΠΕΝ   απέστειλε  ο δασολόγος Μανώλγης Φραγκάκης , στην οποία ζητάει   τρίμηνης τουλάχιστον παράτασης, για την υποβολή αντιρρήσεων , καθώς όπως λέει   στη  Χίο υφίστανται μόνο ένα εξειδικευμένο Δασοτεχνικό γραφείο), με αποτέλεσμα να έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες αιτήσεις πολιτών.  Παράλληλα οι πολίτες  οδηγήθηκαν σε απόγνωση αφού η αναμονή που εξαγγέλθηκε από αρμοδίους για δήθεν αναμόρφωση του δασικού χάρτη στην Χίο από την Δασική Υπηρεσία δεν έγινε ποτέ, απομένοντας πλέον ελάχιστος χρόνος για την υποβολή αντιρρήσεων (45 ημέρες σχεδόν από την “αναμόρφωση” του δασικού χάρτη μαζί με τις εορτές του Πάσχα!).

Στην επιστολή του αναφέρει:

“Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή σας παραθέτω συνοπτικά σοβαρούς λόγους προκειμένου να εξετάσετε την δυνατότητα παράτασης για την υποβολή αντιρρήσεων επί των δασικών χαρτών για το Νομό Χίου.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 90 του Ν. 4916/2022 (Α΄ 65/28.03.2022), η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αντιρρήσεων επί του περιεχομένου των δασικών χαρτών παρατάθηκε έως και την 31η Μαΐου του παρόντος έτους. Από την ημερομηνία ανάρτησής τους μέχρι σήμερα, μεσολάβησε διάστημα στο οποίο η κυβέρνησή σας αντιλαμβανόμενη το σοβαρό πρόβλημα της αρχικής ανάρτησης επεδίωξε με συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις να τους διορθώσει, δίνοντας την δυνατότητα στις αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες να αναμορφώσουν τον δασικό χάρτη της περιοχής αρμοδιότητάς τους, ώστε ο κάθε πολίτης ή νομικό πρόσωπο εν συνεχεία να κινηθεί ανάλογα.

Στο Νομό μας μόλις πρόσφατα έγινε η μεταφόρτωση του αναμορφωμένου δασικού χάρτη στο σύστημα και συγκεκριμένα μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου, εντός των εορτών του Πάσχα, όπου ουσιαστικά διαπιστώθηκε ότι δεν επήλθε ουσιώδης τροποποίηση του περιεχομένου του, φέρνοντας σε απόγνωση τους πολίτες, αφού οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για δίκαιους και διορθωμένους δασικούς χάρτες δεν έλαβαν ποτέ χώρα, τουλάχιστον στα νησιά μας.

Στο ελάχιστο δε χρονικό διάστημα που απομένει (σχεδόν 45 ημέρες από την «αναμόρφωση» του δασικού χάρτη), πρέπει ο κάθε πολίτης να οργανώσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την υποβολή αντίρρησης ή αντιρρήσεων των ακινήτων. Οι περισσότεροι δε πολίτες αδυνατούν να περατώσουν την διαδικασία μόνοι τους, συρρέοντας το τελευταίο διάστημα σε γραφεία ιδιωτών, μεταξύ αυτών και στο δικό μου, καθιστώντας το έργο μας αδύνατο ώστε να εξυπηρετήσουμε τις τρέχουσες ανάγκες αυτών. Επίσης, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις πολιτών που είτε δεν έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες κτηματογράφησης των ακινήτων τους, είτε έχουν εκκρεμότητες (συμβολαιογραφικές ή τοπογραφικής φύσεως), καθιστώντας αδύνατη την εμπρόθεσμη και άρτια υποβολή των αντιρρήσεων.

Με τα έως τώρα δεδομένα, διαφαίνεται ότι θα μείνει εκτός ένας μεγάλος όγκος υποθέσεων και αντιλαμβάνεστε τις συνέπειες που θα υπάρξουν εάν δεν ενεργήσετε ΆΜΕΣΑ με τις ανάλογες διαδικασίες.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, παρακαλώ όπως εξετάσει το Υπουργείο σας την δυνατότητα τρίμηνης τουλάχιστον παράτασης στην ανωτέρω προθεσμία.

Ευελπιστώντας στην θετική σας ανταπόκριση, ώστε να εξευρεθεί λύση στην αντιμετώπιση του σοβαρού θέματος που σας αναφέρω, με απώτερο στόχο την κατάρτιση ενός αξιόπιστου και σωστού δασικού χάρτη, που να ανταποκρίνεται όσο το δυνατόν περισσότερο στην πραγματικότητα.

Με Ιδιαίτερη Τιμή

Εμμανουήλ Φραγκάκης

Δασολόγος Μελετητής, MSc

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.