ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ (Νο 44/ 06-09-2021) Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου

 

* Έπειτα από σχεδόν ένα μήνα τα ξαναλέμε, μιας και ο απελθών μήνας της θερινής ραστώνης ενδείκνυται για την ανάπαυλα πολλών “πραματευτών”…!

 

* Την περίοδο αυτή βρισκόμαστε στο μέσον της τρέχουσας θητείας των αυτοδιοικητικών Αρχών της χώρας μας. Τούτο έχει σαν συνέπεια να γίνει ένας ειλικρινής διάλογος κριτικής και αυτοκριτικής, να δουν οι “θέλοντες ασχολείσθαι” στις επόμενες εκλογές τι έκαναν τα προηγούμενα δύο χρόνια (και τι δεν έκαναν), εάν ήσαν ή όχι συνεπείς με τις διαβεβαιώσεις που έδωσαν στον κόσμο και όσα αυτός ανέμενε από εκείνους, αλλά και το κυριότερο: με ποια ομάδα-στελέχη θα πορευτούν στις επόμενες εκλογές και πως (τα στελέχη αυτά) θα αξιοποιηθούν σήμερα για να γίνουν αγγελιοφόροι καλών ειδήσεων αύριο…!

Έτσι, μέσα στο επόμενο δίμηνο θα δούμε (και θα δείτε) πολλά και …διάφορα !!! Πάντως, μην σας φανεί περίεργο να δείτε ανθρώπους που μέχρι χθες “διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους” για το Α΄ή Β΄ αυτοδιοικητικό πρόσωπο να στέκονται στην αντίπερα όχθη (καθότι εξαπατηθέντες…) ή το αντίστροφο ! Στην τοπική πολιτική σκηνή έχουν συμβεί τόσα -τα τελευταία 15 χρόνια- που ότι και να δούμε, πλέον, δεν θα μας κάνει ιδιαίτερη εντύπωση.

 

*Μεγάλη χαρά προξένησε στον τοπικό πληθυσμό της πόλης, αλλά και τους επισκέπτες του νησιού μας, η λειτουργία του κεντρικού σιντριβανιού της πόλης, στην κεντρική πλατεία Νικολάου Πλαστήρα-Βουνάκι, το οποίο δεν λειτουργούσε για πολλά χρόνια. Ακόμη και αυτά τα αυτονόητα δεν ήσαν σε θέση κάποιοι να κάνουν, ενώ την ίδια ώρα κρίνουν τους πάντες και τα πάντα! Εγώ συγχαίρω τη δημοτική Αρχή διότι, αυτό που δεν έγινε την προηγούμενη δεκαετία, το έκαναν εκείνοι σήμερα κι ας φαινόταν τόσο εύκολο για όσους σήμερα κρίνουν και επικρίνουν, ενώ οι ίδιοι δεν μπορούσαν ούτε αυτό να κάνουν ! Συγχαρητήρια, Δήμαρχε! Μας ικανοποίησε η εξαγγελία του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, που ανέφερε σε συνέντευξή του ότι, θα λειτουργήσει προσεχώς και η παραπλήσια μαρμάρινη βρύση. Εγώ θα έλεγα, του χρόνου το καλοκαίρι -πρώτα ο Θεός- να λειτουργήσει και το σιντριβάνι της πλατείας του Αφανή Ναύτη στο Βροντάδο (τουλάχιστον τους θερινούς μήνες), το οποίο, επίσης, έχει να λειτουργήσει πάνω από 10 χρόνια. Στα απλά και καθημερινά κρύβεται η μέριμνα για τον πολίτη και ο κόσμος αυτά βλέπει άμεσα και εκτιμά. Σε καιρούς χαλεπούς, όπως οι σημερινοί, οι μεγαλόστομες εξαγγελίες και οι μίζερες μεμψιμοιρίες λίγους αφορούν.

 

*Ιδιαίτερα ικανοποιητικό τείνει να γίνει το επίπεδο του οδικού δικτύου σε πολύ μεγάλο ποσοστό στην πόλη και τα χωριά μας. Η άσφαλτος που “έπεσε” τον τελευταίο χρόνο, ίσως δεν είχε πέσει τα προηγούμενα 10 χρόνια συνολικά. Αναφέρομαι σε έργα τόσο της Περιφέρειας, αλλά κυρίως του Δήμου Χίου, που φέτος έκανε εξαιρετική δουλειά. Ασφαλώς ολοένα και καθένας θα θέλει λίγη άσφαλτο και στη δική του γειτονιά. Αλλά μέσα σε δυο χρόνια δεν γίνονται όλα. Στα επόμενα δύο νομίζω ότι, η άσφαλτος που θα επανατοποθετηθεί θα αλλάξει άρδην -τόσο αισθητικά όσο και ποιοτικά- τη βατότητα των δρόμων μας.

 

*Σε συνέχεια δε του ανωτέρω, σημειώνω ότι, τις τελευταίες ημέρες επισκέφθηκα τις παραλίες της Καρίντας (στο χωριό μου, Πυργί) αλλά και στα Σαλάγωνα (στους Ολύμπους) και είδα ότι ο Δήμος απεκατέστησε τη βατότητα των δρόμων που οδηγούν σ΄ αυτές με εξ ολοκλήρου νέα άσφαλτο. Θυμάμαι, μάλιστα, από την προηγούμενη δημοτική περίοδο ότι, ο νυν Δήμαρχος και τότε Αντιπεριφερειάρχης Χίου, είχε δείξει έκτοτε (από το 2018, αν δεν απατώμαι) ενδιαφέρον για την ασφαλτόστρωση των συγκεκριμένων δρόμων (το θυμάμαι αυτό, διότι είχα ασχοληθεί -τότε- ως αιρετός του Δήμου, κατόπιν παρακλήσεως των συγχωριανών μου) και είχε αναπτύξει σχετική αλληλογραφία με τον Δήμο.

 

*Πραγματικά, καμαρώσαμε τον ανεγερθέντα Ιερό Ναό της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, που κατασκευάστηκε μέσω του Δήμου Χίου, στη Βέσσα, με πιστώσεις του κληροδοτήματος Άννας Μαμά και που επί έτη ανέμεναν οι κάτοικοι του χωριού. Πρόκειται για έναν πολύ όμορφο, πετρόκτιστο Ναό. Συγχαρητήρια σε όσους μόχθησαν προς τούτο, διαχρονικά, τους αιρετούς και πολιτικούς μηχανικούς του Δήμου που το επέβλεψαν, τον ανάδοχο του έργου και όλους όσους εργάστηκαν. Επισκέφθηκα προχθές τον χώρο και επιθυμώ να κάνω μια επισήμανση, καλοπροαίρετα: Ο Ιερός καίτοι είναι κατασκευαστικά τελειοποιημένος, για να καταστεί λειτουργικός και να μπορέσει να εγκαινιαστεί (με την ειδική Ακολουθία Εγκαινίων Ιερού Ναού που τελεί ο Αρχιερεύς), θα πρέπει να τοποθετηθεί ένα μικρό τέμπλο και να εξοπλιστεί ο Ναός με τα κατάλληλα σκεύη, εικόνες, άμφια, κλπ. Ως πληροφορήθηκα, ενώ η διαθέσιμη δαπάνη της ανέγερσης ανήλθε –εκ μέρους του κληροδοτήματος της διαθέτιδος– στο ποσό των 167.000 Ευρώ, αυτή κόστισε 115.000 Ευρώ. Έτσι, λοιπόν, με το εναπομείναν ποσό των 52.000 Ευρώ –και σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Χίου και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της ενορίας Βέσσας (στο οποίο και λειτουργικά και διοικητικά θα ανήκει, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία)– μπορεί να γίνει και ο λοιπός εξοπλισμός του Ναού και τότε να εγκαινιαστεί. Σημειωτέον ότι, μετά τον εγκαινιασμό του Ναού δεν επιτρέπεται να γίνουν εκτεταμένες μετατροπές εντός του ιερού Βήματος, ειδ΄ άλλως ο Αρχιερεύς θα πρέπει να τελέσει ειδική Ακολουθία εκ νέου, κατά το Τυπικό της Εκκλησίας μας. Γι΄ αυτό ας γίνουν τώρα όλες οι απαραίτητες εργασίες και μέσα στο προσεχές έτος (2022) και τα Εγκαίνιά του. Ας καθιερωθεί δε ετήσιο μνημόσυνο υπέρ των ευεργετών, δωρητών και αφιερωτών του.

 

*Ανάρπαστα έγιναν τα δυο βιβλία, που μόλις κυκλοφόρησα την περίοδο αυτή με τίτλους: 1)  «Τα θεμέλια του 1821 – Η προσφορά των Αγίων Νεομαρτύρων της Χίου (Ορθόδοξη σκέψη και ερμηνεία) & Ολίγα τινά περί ζητημάτων Εκκλησιαστικής τάξεως εν Χίω» (σελ. 40) και 2) «Ιερά Σεβάσματα, Μορφές και Τόποι στη Μυροβόλο Χίο» (σελ. 60).

Δέχθηκα πληθώρα ευχών και την επιθυμία παραλαβής αντιτύπων εκ μέρους πολλών φίλων αναγνωστών, που δεν κατόρθωσαν να πάρουν. Βέβαια, όλα τούτα επιτυγχάνονται με πολύ κόπο και εξ ιδίων εξόδων, μιας και ποτέ δεν δεχθήκαμε να πάρουμε ούτε ένα Ευρώ για να διαδώσουμε (είτε γραπτώς είτε προφορικώς) τον λόγο του Θεού, εφαρμόζοντας το του Κυρίου «δωρεάν ελάβετε (το τάλαντο-χάρισμα) δωρεάν δότε (τοις αδελφοίς)». Ακόμη και τα δυσβάσταχτα, πλέον, ταχυδρομικά τέλη, για να φθάσουν εκατοντάδες βιβλία και έντυπα στους αποδέκτες τους, επιβαρυνόμαστε εξ ολοκλήρου. Έτσι, όλα τα βιβλία μας (άνω των 25 που έχουν εκδοθεί από το 1992 μέχρι σήμερα), επί το πλείστον θρησκευτικού περιεχομένου, διανεμήθηκαν δωρεάν σε χιλιάδες αντίτυπα, εντός και εκτός Χίου. Γι΄ αυτό θα ζητήσω συγγνώμη από όσους δεν μπόρεσαν να πάρουν ένα αντίτυπο από τα νέα πονήματά μου, με την υπόσχεση στο εγγύς μέλλον (ίσως μέσα στο 2022) να επανεκδοθούν -σε λίγες ακόμη εκατοντάδες- και να διατεθούν. Έχω φυλάξει τα στοιχεία όσων εζήτησαν. Υπομονή, φίλοι μου, σας είμαι ευγνώμων για την αγάπη σας και δεν σας ξεχνώ !

 

*Σήμερα (06/09), η Αγία μας Εκκλησία τιμά -πέραν των άλλων- μια τοπική Αγία της Χίου: Την Αγία νεομάρτυρα Λυγερή την εξ Αναβάτου. Η Αγία Λυγερή ήταν μια νέα 18 ετών που γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζούσε στο χωριό της, τον Ανάβατο. Στα 1822, την ημέρα που πανηγύριζε ο Ναός του Ταξιάρχη (στο παλιό χωριό του Αναβάτου, μακρύτερα από τον σημερινό Ανάβατο, πηγαίνοντας προς τις “Μπαμπακιές”) το εν Χώναις θαύμα του (διαβάστε στο συναξάρι για το μεγάλο αυτό θαύμα του Ταξιάρχη, που έστρεψε τα νερά του ποταμού και έσωσε τον Ναό αλλά και τον κόσμο από πλημμύρα που σχεδίασαν και προκάλεσαν οι χριστιανομάχοι), έφθασαν εκεί απεσταλμένοι του πασά και ζήτησαν να την πάρουν μαζί τους, πλησίον του πασά, τάζοντας πλούτη και παλάτια. Η Λυγερή αρνήθηκε και επέμεινε ότι, Χριστιανή γεννήθηκε και Χριστιανή θα πεθάνει, την πίστη δεν αλλάζει. Τότε την άρπαξαν δια της βίας και επί πολλές εκατοντάδες μέτρα την έφεραν ανά χείρας των και την οδηγούσαν από το υπάρχον μονοπάτι που ένωνε τότε τον παλιό Ανάβατο με τον όρμο της Ελίντας, όπου βρισκόταν το πλοιάριο του πασά. Όμως, η Λυγερή στο κατέβασμα ενός απότομου σημείου του μονοπατιού άρπαξε γερά ένα δέντρο και με καμία δύναμη δεν άφηνε τα χέρια της, αρνούμενη να προχωρήσει και να τουρκέψει, προδίδοντας την πίστη της. Τότε, ο άρπαγας Τούρκος Λαζός την αποκεφάλισε επί τόπου. Στο σημείο έσπευσαν οι γονείς, οι συγγενείς και οι χωριανοί της και η μητέρα της έπιασε με τη φούχτα της το αγνό αχνιστό αίμα της και έκαμε τρεις σταυρούς στον παρακείμενο βράχο, στον τόπο του μαρτυρίου. Μέχρι σήμερα, σώζεται ο ένας εξ αυτών, διότι τα νερά της βροχής που τρέχουν από τον βράχο, εδώ και 200 χρόνια, έσβησαν τους άλλους δύο. Άλλη μια Ορθόδοξη Ελληνοπούλα στο πάνθεον των νεομαρτύρων “για του Χριστού την πίστη την αγία”. Την Αγία Λυγερή την ευλαβούμαι ιδιατέρως και πάντοτε γνωστοποιώ την ύπαρξή της, μιας και υπάρχουν πολλές κοπέλες ανά την Ελλάδα με το όνομα Λυγερή και αγνοούν την ύπαρξη της Αγίας. Έχω επικοινωνήσει με αρκετές πόλεις της Ελλάδος, από όπου και μου ζητούν πληροφορίες για την Αγία. Ας έχουμε την πρεσβεία της εν ημέρα κρίσεως ! Αγία Λυγερή, πρέσβευε υπέρ ημών των αμαρτωλών ! Το χωριό του Αναβάτου ανέδειξε και άλλους Αγίους νεομάρτυρες. Ας αποτελούν λαμπρό παράδειγμα μίμησης για τις μετέπειτα γενιές και μεσίτες θερμούς προς τον Αρχιποίμενα Κύριο για το νησί μας !

 

*Επειδή πολλοί με ρωτούν περί των εμβολίων, κλπ., θα σας πω δυο λόγια στο επόμενο (ή το μεθεπόμενο καλύτερα) σημείωμά μου, που νομίζω ότι θα συμβάλλουν στο να κατανοήσουν αρκετοί κάποια πράγματα, που έχουν παρεξηγήσει. Θα μιλήσουμε τίμια και ειλικρινά και εξ αμφοτέρων (εκατέρωθεν) των πλευρών κι ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματα του. Μεγάλα παιδιά είμαστε και πιστεύω καταλαβαινόμαστε !!! Ούτε γιατρός είμαι, ούτε ειδικός, ούτε τον παριστάνω ! Θα μιλήσω με τη γλώσσα της λογικής, της ανθρωπιάς και ακόμη με τη γλώσσα του Ευαγγελίου και της Εκκλησίας, την οποία πολλοί έχουν καπηλευτεί το τελευταίο διάστημα και έχουν παρερμηνεύσει. Η εποχή μας πλήττεται, δυστυχώς -περισσότερο κι από την πανδημία του κορονοιού- από την πανδημία της φρενίτιδας και της ηλιθιότητας που τείνει να γίνει μάστιγα στη σύγχρονη εποχή ! Και που έχει κυριεύσει και τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος !

 

*Μέχρι την επόμενη φορά, υγεία και χαρά κατ΄ άμφω !-

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.