Υπεγράφη η σύμβαση ανάθεσης κατασκευής του νέου Δικαστικού Μεγάρου Χίου

 

Πραγματικότητα θα είναι σε περίπου δύο χρόνια το νέο Δικαστικό Μέγαρο Χίου, με το οποίο ενισχύεται η περιφερειακή ανάπτυξη και αναβαθμίζεται η ποιότητα ζωής των πολιτών.

Πρόκειται για ένα έργο, στο πλαίσιο της αναβάθμισης των κτιριακών υποδομών της χώρας και ειδικότερα των Δικαστικών Μεγάρων, συνολικού προϋπολογισμού 5,9 εκατ. ευρώ, το οποίο θα συμβάλει και στην τόνωση της τοπικής οικονομίας.

Την Πέμπτη 13 Μαΐου, παρουσία των υπουργών Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή, Δικαιοσύνης κ. Κωνσταντίνου Τσιάρα,  και Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη, καθώς και του Γενικού Γραμματέα Υποδομών κ. Γιώργου Καραγιάννη, υπεγράφη η σύμβαση ανάθεσης κατασκευής του έργου μεταξύ της Κτιριακές Υποδομές ΑΕ και την εταιρεία «Έπακρον» ΤΑΕ.

Παρόντες από τις Κτιριακές Υποδομές ΑΕ, ήταν ο Πρόεδρος κ. Τιμολέοντας Κατσίπος και ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Αθανάσιος Γιάνναρης.

Το έργο, το οποίο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, θα πρέπει να έχει αποπερατωθεί εντός δύο ετών.

Μετά την υπογραφή της σύμβασης έγιναν οι πιο κάτω δηλώσεις:

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής τόνισε:

«Με την υπογραφή της σύμβασης, το νέο Δικαστικό Μέγαρο Χίου μπαίνει στην τελική ευθεία για να γίνει πραγματικότητα. Μετά από την απόλυτη απραξία του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε εγκαταλείψει το έργο για πέντε χρόνια, εμείς κάναμε γοργά βήματα, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι ενδιαφερόμαστε για τους νησιώτες μας: Παραλάβαμε την έκπτωτη εργολαβία, εκπονήσαμε μέσω της Κτιριακές Υποδομές ΑΕ νέες μελέτες, λύσαμε το θέμα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της έκτασης.

Το νέο Δικαστικό Μέγαρο θα είναι ένα κόσμημα για τη Χίο και θα δώσει λύση σε ένα επιτακτικό πρόβλημα της τοπικής κοινωνίας.

Παράλληλα, υπενθυμίζω ότι προχωράμε με την υλοποίηση 12 Δικαστικών Μεγάρων μέσω ΣΔΙΤ σε όλη την Ελλάδα. Γιατί αυτά τα σχετικά “μικρά”, εντός εισαγωγικών, έργα υποδομών, στην πράξη είναι τελικά πολύ μεγάλα για την καθημερινότητα των πολιτών. Και βέβαια, συμβάλλουν σημαντικά στην ενίσχυση της οικονομίας μας».

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας υπογράμμισε:

«Σήμερα είναι μια πολύ ευχάριστη ημέρα για το Υπουργείο Δικαιοσύνης, για το Υπουργείο Υποδομών και κυρίως ευχάριστη για την τοπική κοινωνία της Χίου. Το γεγονός ότι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και οι Κτιριακές Υποδομές κατάφεραν να ξεπεράσουν προβλήματα που κωλυσιεργούσαν βρίσκει απάντηση σε όλη την γενναία προσπάθεια.  Θέλω να ειλικρινά να ευχαριστήσω τον Υπουργό Υποδομών, τις Κτιριακές Υποδομές και τον Υπουργό Μετανάστευσης κι Ασύλου. Είναι μια κοινή προσπάθεια να λυθούν όλα τα προβλήματα του παρελθόντος που κρατούσαν καθηλωμένο το συγκεκριμένο έργο».

Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης σημείωσε:

«Υπογράφηκε  η σύμβαση για την υλοποίηση του έργου της αποπεράτωσης του νέου Δικαστικού Μεγάρου Χίου και τις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσουν οι εργασίες.

Ένα έργο ιδιαίτερα σημαντικό για τη Χίο.
Ένα έργο που είχε εγκαταλειφθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, προϋπολογισμού 6 εκ ευρώ.
Το 2023 το νέο Δικαστικό Μέγαρο θα είναι πραγματικότητα. Παράλληλα ξεκινάνε οι απαραίτητες επισκευές στο υφιστάμενο κτήριο.
Όπως θα προχωρήσει ο διαγωνισμός για το αεροδρόμιο της Χίου και θα ολοκληρωθεί το έργο στο Κόρης Γεφύρι.
Έργα που είχαν βαλτώσει για δεκαετίες, προχωρούν τώρα με γοργούς ρυθμούς και τελειώνουν.
Η Χίος αλλάζει. Θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή για την αποτελεσματικότητά του, τη διοίκηση της Εταιρείας Κτιριακές Υποδομές που είναι ο φορέας κατασκευής του έργου και όλους όσοι συνέβαλαν στο να ξεπεραστούν τα εμπόδια και ένα πολύ σημαντικό έργο για τη Χίο, να μπει σε τροχιά ολοκλήρωσης
Και καθώς ο εμβολιασμός σύντομα ολοκληρώνεται στη Χίο, χάρη στην αποτελεσματικότητα των κυβερνητικών χειρισμών, κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία.
Η επίλυση της μεταναστευτικής κρίσης και η ολοκλήρωση σημαντικών έργων μας επιτρέπει πλέον να επικεντρωθούμε στην οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη του τόπου μας. Μαζί».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος των Κτιριακών Υποδομών Α.Ε. κ. Αθανάσιος Γιάνναρης δήλωσε:

«Η Κτιριακές Υποδομές Α.Ε., κατόπιν εντολής του Υπουργού κ. Καραμανλή, σήμερα νιώθουμε χαρά και ικανοποίηση, γιατί μπορούμε να συμβάλλουμε καθοριστικά στην ολοκλήρωση ενός εγκαταλελειμμένου έργου. Του Δικαστικού Μεγάρου της Χίου. Ένα έργο που θα αποσυμφορήσει τη Χίο, ένα από τα νησιά μας που επιβαρύνθηκαν τα τελευταία χρόνια».

Περιγραφή του  έργου

Το νέο Δικαστικό Μέγαρο Χίου ανεγείρεται σε οικόπεδο εμβαδού 5.657,00τ.μ., που παραχωρήθηκε από το Υπουργείο Άμυνας στο ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. με σκοπό την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών όλων των Δικαστικών Υπηρεσιών της Χίου.

Το κτίριο θα αποτελείται από υπόγειο επιφάνειας 2.064,85τ.μ, ισόγειο και δύο υπέρ το ισόγειο ορόφους συνολικής επιφάνειας κλειστών χώρων 4.887,94τ.μ και επίσης προβλέπεται η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

Προβλέπονται 4 αίθουσες ακροατηρίων δικαστηρίου (3 του Πρωτοδικείου – στο ισόγειο και 1 του Ειρηνοδικείου – στον Α’ όροφο), χώροι αναμονής κοινού, χώροι συνάντησης δικηγόρων – κοινού, δωμάτια αναμονής μαρτύρων, ειδικοί χώροι κράτησης κρατουμένων και άνετοι γραφειακοί χώροι για τους Δικαστικούς και τους Εισαγγελικούς λειτουργούς, όπως και για τους Δικαστικούς υπαλλήλους.

Επίσης προβλέπονται χώροι αρχείων, υπόγειος χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων, χώροι υγιεινής κοινού και χώροι ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων.

Οι υπηρεσίες που πρόκειται να στεγαστούν:

Μεταβατικό Εφετείο

Μεταβατικό Διοικητικό Πρωτοδικείο

Πρωτοδικείο

Εισαγγελία Πρωτοδικών

Ειρηνοδικείο

Υποθηκοφυλακείο

Δικαστήριο Ανηλίκων

Ελεγκτικό Συνέδριο

Υπόγειος χώρος Στάθμευσης 15 αυτοκινήτων

3 ακροατήρια του Πρωτοδικείο, και οι συνοδεύοντες χώροι

αίθουσες αναμονής και διακίνησης κοινού

Υποθηκοφυλακείο

Ποινικό Μητρώο

Ταμείο είσπραξης

Κυλικείο.

Γραφεία Ειρηνοδικείου και το ακροατήριο του Ειρηνοδικείου

Γραφεία Εισαγγελίας Πρωτοδικών

Αίθουσα Ολομέλειας

Χώροι μελλοντικών χρήσεων

Γραφεία Πρωτοδικείου

Γραφεία Μεταβατικού Εφετείου

Υπηρεσία Ανηλίκων
Ελεγκτικό Συνέδριο

Στον περιβάλλοντα χώρο προβλέπεται χώρος αναμονής – πλατείας (στάθμη -1,40μ) και χώρος 62 θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτων.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.