ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ|| Η δύναμη της ποίησης

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα

Έχουν φωνή, θέση στη σύγχρονη σάπια κοινωνία μας οι ποιητές Ορέστη; Είχα ρωτήσει τον μεγάλο μας ποιητή Ορέστη Αλεξάκη σε συνέντευξη που μου είχε δώσει λίγο πριν τον θάνατο του.  Αγαπημένος μου ποιητής κι αγαπημένος φίλος, φιλία που με τιμά ιδιαίτερα, του χρωστάω πολλά, υπήρξε δάσκαλος μου  στην λογοτεχνία πολύ σημαντικός κι αναντικατάστατος.

-Επιβάλεται να έχουν. Ο ποιητής πρέπει συνεχώς μέσα από την ποίηση να συγκινεί, να δείχνει τον δρόμο της λύσης… Η ποίηση , η ‘ζώσα’ ποίηση Τασσώ είναι η λύση, ένας τρόπος εξόδου από το πρόβλημα….

«Και αν διψάς για ζωή
τότε κρύψε τους φόβους σου
δέσε κόμπο τις λύπες 
και προχώρα 
σε μια καινούρια θάλασσα
για μια καινούρια γη!».

Διαβάζοντας στο fb την ανάρτηση του ποιητή, συγγραφέα και εκδότη Αλέκου Χατζηκώστα  στο χρονολόγιο του, οι στίχοι του μου έφεραν στο νου τον Ορέστη,  και την πίστη του στην δύναμη της ποίησης.

Πάμε λοιπόν για μια καινούρια γη; Όπως και να αντιλαμβάνεται καθένας από εμάς τους στίχους αυτούς,είτε θεωρήσει ότι ο ποιητής τον προτρέπει να στραφεί σε κάποια ‘αθέατη’ άγνωστη δύναμη –θρησκεία-που θα τον βοηθήσει να βγει από το τούνελ, είτε σε ‘θεατή’ δύναμη ιδεολογική  -κομμουνισμός-, όποια κι αν είναι η επιλογή του, πρέπει να πράξει όπως γράφει ο ποιητής, τι;

Προχώρα…

Ο μαρξιστής λενινιστής ποιητής αυτού του εξαίρετου άτιτλου ποήματος Α.Χ., πιθανόν να εννοεί άλλα από αυτά που ..εννόησα εγώ.. Σημασία έχει που παρόλο που είμαι κάθετα αντίθετη στην στρατευμένη πολιτική ποίηση –γιατί αυτής της κατηγορίας ποίημα είναι-επισημαίνω ότι μέσα σε μια στροφή και με απλές καθημερινές λέξεις ο ποιητής περιγράφει το αδιέξοδο, την απελπισία του σύγχρονου ανθρώπου μόνο με λίγες λέξεις… η δύναμη της ποίησης.. και με λίγες λέξεις του προτείνει και την λύση..

Τώρα αν για τον αναγνώστη η λύση είναι η στροφή σε ‘θεία’ δύναμη ή σε ‘θεία’ ιδεολογία τον κομμουνισμό,-και τα δύο θρησκείες είναι-δική του η επιλογή. Ο ποιητής το καθήκον του το έπραξε.

«Και αν διψάς για ζωή
τότε κρύψε τους φόβους σου
δέσε κόμπο τις λύπες 
και προχώρα 
σε μια καινούρια θάλασσα
για μια καινούρια γη!».

Τι λέτε; Προσπαθούμε να την βρούμε την καινούρια γη; Πάμε για το ταξίδι του Οδυσσέα;

Τον ποιητή Αλέκο Χατζηκώστα θα τον βρείτε στο fb στον λογαριασμό αλεξ κοκκινος. Ο πίνακας ζωγραφικής είναι του πολύ γνωστού ζωγράφου Ντίμου Γεωργιτζίκη/Dimos Georgitzikis  στο fb. Ευχαριστώ και τους δύο δημιουργούς. Φωτό Λένιν από το διαδίκτυο.

Κείμενο

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.