Έρχονται νέες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα: Mετά τις 20 Αυγούστου οι ανακοινώσεις από τους παρόχους

 

Οι δυσμενείς εξελίξεις στην αγορά του φυσικού αερίου φέρνουν νέες αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, με τις ανακοινώσεις από τους παρόχους να αναμένονται μετά τις 20 Αυγούστου.

Με την τιμή του φυσικού αερίου να ξεπερνάει τα 205 ευρώ και τις ανατιμήσεις μέσα σε έναν μόλις μήνα να ξεπερνούν το 13%, οι νέες αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος θεωρούνται πλέον δεδομένες.

Τα νούμερα είναι πραγματικά συγκλονιστικά, καθώς η ετήσια μεταβολή αγγίζει το +358% και η Ευρώπη από πλευράς τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα δεν σταματά να «φλέγεται».

Σε νέα υψηλά έφτασαν σήμερα οι τιμές του ρεύματος στην Ευρώπη, καθώς οι καύσωνες επιβαρύνουν την παραγωγή και οι πυρκαγιές μαίνονται στη Γαλλία.

Η αύξηση στις τιμές αποτελεί εν μέρει αποτέλεσμα της πίεσης στην αγορά φυσικού αερίου – το οποίο χρησιμοποιείται στα εργοστάσια ηλεκτροδότησης – καθώς η Ρωσία έχει μειώσει τις ροές της προς την Ευρώπη στο πλαίσιο των αντικυρώσεων.

Παράλληλα όμως, έχει συρρικνωθεί και η παραγωγή των εργοστασίων πυρηνικής ενέργειας, αλλά και των ανεμογεννητριών και των εργοστασίων υδροηλεκτρικής ενέργειας.

«Η ιστορικά χαμηλή παραγωγή πυρηνικής ενέργειας και τα χαμηλά αποθέματα των υδροηλεκτρικών εγκαταστάσεων σε όλη την Ευρώπη αφήνουν έλλειμμα εφοδιασμού, το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με πηγές που μπορούν να μεταφερθούν εύκολα όπως ο άνθρακας και το φυσικό αέριο», δήλωσε ο Patricio Alvarez, αναλυτής στο Bloomberg Intelligence.

«Αυτό συμβάλλει στην ανθεκτικότητα της ζήτησης φυσικού αερίου σε μια περίοδο φθίνουσας προσφοράς από τη Ρωσία».

average day ahead market

Στα 394 ευρώ χθες η μεγαβατώρα στην Ελλάδα

«Θύμα» των διεθνών εξελίξεων αλλά και των εγχώριων στρεβλώσεων παραμένει δυστυχώς και η Ελλάδα, με την τιμή της χονδρικής να σκαρφαλώνει χθες στα 394 ευρώ η μεγαβατώρα.

Μάλιστα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, αναμένονται και νέες αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος – που θα ανακοινωθούν τον Αύγουστο – ενώ αυξημένες αναμένεται να είναι και οι κρατικές επιδοτήσεις τον Σεπτέμβριο.

Αυξημένες προγραμματίζεται να είναι και οι κρατικές επιδοτήσεις για να απορροφηθούν οι επιβαρύνσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Σημειώνεται πως η τιμή του ρεύματος τον Ιούλιο ήταν 338 €/MWh και τον Αύγουστο ανέβηκε στα 372 €/MWh

Το κόστος επιδότησης του ρεύματος έφτασε, αντίστοιχα, το 1,136 δισ. ευρώ και τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεπεράσει το 1,2-1,3 δισ. ευρώ.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.