Βόρεια Χίος και ” N A T U R A 2000″ – Ανοιχτή Επιστολή στον Πρωθυπουργό

 

Ανοιχτή Επιστολή στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη και τους αρμόδιους Υπουργούς!
———————————–
Αγαπητέ κύριε Πρωθυπουργέ πιστεύω ότι είμαι ίσως ο μοναδικός στην Χίο που στηρίζω και προβάλλω καθημερινά, μιλώ και γράφω για το Κυβερνητικό Έργο με μεγάλο ζήλο με κείμενα και άρθρα μου, καθώς και από ραδιοφώνου ζωντανά από τον Αντένα Αιγαίου Χιώτικη Διαφάνεια και με αντιπαραθέσεις έναντι όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης δίχως να είμαι δημοσιογράφος επαγγελματίας παρά ένας απλός ενεργός πολίτης πού έχω χόμπι να γράφω και να αφουγκράζομαι την κοινωνία!
Πιστεύω ότι με γνωρίζετε από τις δύο επισκέψεις σας στην Χίο και από τα βιβλία μου που σας αφιέρωσα καθώς και σε όλους της συνοδείας σας!
Επειδή έχω να γράψω και να καταδείξω πολλά ξεκινώ αμέσως και μπαίνω στο θέμα μας που ξεκίνησε επί ΠΑΣΟΚ με Σημίτη και Λαλιώτη και την θετική συνέργεια της κομματικής ΕΤΑΧ Α. Ε. για την υλοποίηση από το 1999 της παράνομης παραχώρησης του 40% της εκτάσεως της Χίου και μάλιστα όλη την Βόρεια Χίο ως NATURA!
Δεν θα αναφερθώ πότε, πώς και γιατί ιδρύθηκε η ΝATURA 2000…..και ενώ τα διαβασμένα μέλη της Ε. Ε . πρότειναν το 5%-6% της έκτασης της επικρατείας τους η τότε Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ περί τα τέλη του 1998 παρέδωσε σχεδόν το 20% της έκτασης της λοιπής Ελλάδας και το 40% των Νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου με όσα προβλήματα ήθελαν προκύψουν στο μέλλον!
Σύμφωνα με την νομοθεσία (δεν θα αναφερθώ σε νόμους και άρθρα) ότι :
“ΓΙΑ αλλαγή χρήσης εκτάσεων που βρίσκονται σε παραμεθόριες ή αμυντικές περιοχές, απαιτείται προηγούμενη και σύμφωνη γνώμη της Αρμόδιας Υπηρεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ” Ενώ ο Λαλιώτης για τις παραχωρήσεις ως ΝΑΤΟΥΡΑ των Νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου δεν ζήτησε την γνώμη του ΓΕΕΘΑ (Νόμος 1892/90) πρόκειται για άγνοια ή ελιγμό σχεδίου ή ίσως και κομματικών συμφερόντων;
Και έχουμε φθάσει σήμερα με την παλιννόστηση των κατοίκων της Βόρειας Χίου από το εξωτερικό ή την ηπειρωτική Ελλάδα πού έρχονται στο νησί μας για να κατοικήσουν μόνιμα και να φτιάξουν από την αρχή το πατρικό τους σπίτι ή να κτίσουν νέο, να μην μπορούν λόγω των κειμένων διατάξεων της ΝΑΤΟΥΡΑ.
Δεν είναι δυνατόν κύριε Πρωθυπουργέ και κύριοι αρμόδιοι Υπουργοί με την ΝΑΤΟΥΡΑ να μην μπορούμε να κόψουμε ένα σπάρτο ή μία αστυφίδα ή ένα πουρνάρι για να καθαρίσει το χωράφι μας και να το καλλιεργήσουμε έστω και δίπλα στο χωριό για ένα μπαξεδάκι και να έχουμε την απαγόρευση από την δασική ή την αρχαιολογική υπηρεσία που ούτε μία πέτρα δεν μπορούμε να βάλουμε πάνω σε ένα ντουβαράκι!
Ή όπως τελευταία με τους δασικούς χάρτες πού είχαν γίνει σχεδόν όλες οι ιδιωτικές εκτάσεις (χωράφια ακόμα και σπίτια) δάση και τα διεκδικεί το Ελληνικό δημόσιο επειδή υπάρχει μεγάλη βλάστηση ή υπάρχουν μέσα σε χωράφια μερικοί σπάρτοι και αστυφίδες πού απαγορεύει η δασική υπηρεσία να τα βγάλουμε και να τα καλλιεργήσουμε.
Πρέπει επιτέλους νά ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια και να εφαρμοστεί ένα ευέλικτο σχέδιο που θα επιλέξετε για την εύρυθμη λειτουργία των νόμων ούτως ώστε να ψηφιστούν νόμοι πού να μπορούν οι τοπικές κοινωνίες να χαράξουν γύρω από τα χωριά μεγάλες αντιπυρικές ζώνες ασφαλείας από πυρκαγιές καθώς και μέσα στά δάση να γίνουν αντιπυρικές ζώνες με δρόμους “χωματόδρομο ” για να μπορούν να εισέλθουν πυροσβεστικά οχήματα σε περίπτωση πυρκαγιάς!
Πώς θα δούμε ανάπτυξη και επάνοδο στα πάτρια εδάφη σε όλους τους τομείς της επιχειρηματικότητας και να ζωντανέψουν και πάλι τα χωριά με παιδιά Ελληνόπουλα και να ανοίξουν και πάλι τα σχολεία που ερήμωσαν από το 1953 έως την δεκαετία του 1970 ,όταν δεν μπορούν να ζήσουν σε συνθήκες πολιτισμού και αξιοπρέπειας;
Ο καθηγητής Γεωλογίας Πανεπιστημίου Αθηνών Μαξ. Μητσόπουλος, όταν ήθελε να δώσει ένα παράδειγμα ερήμωσης και εγκατάλειψης τόπου ανέφερε την Βόρεια Χίο ..,” Δρόμοι ” εξήγησε ” Δεν φτιάχτηκαν οι δουλειές κυλούσαν εκεί αργά και οι νέοι έφυγαν. Δεν μπορεί ” συμπλήρωσε “υπάρχει κρυφό σχέδιο για την καταστροφή της Βόρειας Χίου “. Αργότερα με καθυστέρηση 30 χρόνων ολοκληρώθηκαν οι δρόμοι και η ζωή αναζωπηρώθηκε, οι ταχείες μεταφορές συνέτειναν στην πρόοδο, σπίτια αναπαλαιόθηκαν, κτίστηκαν εξοχικά ήρθε το εμπόριο και η σύγχρονη ποιότητα ζωής έγινε πόλος έλξης…. όπως γράφει στο βιβλίο του ” Η Παιδεία μου κατά τη ροή του χρόνου “ο φιλόσοφος Συν/χος Καθηγητής Φυσικής Γεώργιος Μαρμαρινός σήμερα 95 και χρονών ένας λεβέντης της τέταρτης ηλικίας και πιστεύω ότι θα φθάσει 115 χρονών με την φυσική κατάσταση και υγεία πού έχει πηγαίνοντας ακόμη κυνήγι και σκοποβολή πάνω στά βουνά και τα λαγκάδια!
Όπως και ο πατέρας σας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης της ίδιας γενιάς ανέβαινε και πολλές φορές και εσείς μαζί του πάνω στις κορφές του Ψηλορείτη και των άλλων βουνών της λεβεντογέννας Κρήτης μέχρι τελευταία με την κατσούνα του! Ξέρετε κύριε Πρωθυπουργέ έχω μεγάλη αδυναμία στους υπερήλικες της τέταρτης ηλικίας και σχεδόν καθημερινά επικοινωνώ τηλεφωνικώς μαζί τους και εισπράττω γνώσεις από την εμπειρία τους όπως και ο Γεώργιος Μαρμαρινός που είναι η αιτία του σημερινού μου κειμένου γιατί βλέπει ακόμη μετά τόσα χρόνια την μεγάλη αδικία και την παρανομία πού έχει συντελεστεί στον τόπο μας και είναι μεγάλο πρόβλημα και εμπόδιο στην ανάπτυξη της Βόρειας Χίου.
Είναι ένας δραστήριος άνθρωπος που είναι ο μοναδικός που ασχολείται αποκλειστικά με την ΝΑΤΟΥΡΑ από την δεκαετία του 1990!
Έχει γράψει πολλές φορές για το θέμα της ΝΑΤΟΥΡΑ και έστειλε επιστολή και στον τότε Πρωθυπουργό Σημίτη για την αδικία και την παρανομία παρά τις αντίθετες προτάσεις και εκθέσεις των Πανεπιστημίων Αθηνών Πατρών και Θεσσαλονίκης ότι δεν πρέπει στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου να εφαρμοστεί η ΝΑΤΟΥΡΑ.
Αλλά η τότε Κυβέρνηση της πράσινης κομματικής νομενκλατούρας για να καρπωθούν στα μουλωχτά κονδύλια της Ε.Ε με προγράμματα τύπου ” φάτε σκύλοι” πρότειναν στο Δίκτυο ΝΑΤΟΥΡΑ 2000 τις περιοχές ,χωρίς καμία εγγύηση για την Εθνική Ασφάλεια και τις δεσμεύσεις στο μέλλον για αυτά τα μέρη.
Όλα εν αγνοία της Νομαρχίας Χίου και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Δεν ξέρω ίσως να ήταν και άσχετοι και ευκολόπιστοι και δεν μπορούσαν να ξεχωρίσουν το άσπρο από το μαύρο!
Και για να δώσω ένα παράδειγμα της γνώσης που πρέπει να έχουν όσοι ασχολούνται με τις τύχες μας και να μην είναι άσχετοι περιγράφω αυτό που γράφει ο Γιώργος Μαρμαρινός ως παράδειγμα με τίτλο ” Λαγός και ΝΑΤΟΥΡΑ 2000
———————————————
Πριν πολλά χρόνια ένας φιλόλογος συνάδελφος του από την Λέσβο υπηρετούσε στην Κομοτηνή! Ένας φίλος και πατέρας ενός μαθητή του πρότεινε να πάνε να κυνηγήσουν λαγούς. Στο ραντεβού τους ο Θρακιώτης πήγε χωρίς σκυλιά και όπλο! Όταν τον ρώτησε πήρε την απάντηση δεν θα μας χρειαστούν!
Όταν έφθασαν Βόρεια απ τις Σάπες σε μικροθάμνους πεδινής έκτασης άρχισαν να ψάχνουν ” το βλέπεις είπε ο γεωργός στον καθηγητή το γδάρσιμο της φλούδας είναι δάγκωμα λαγού, να και η νυχιά του στον τράφο…είμαστε κοντά…και ξάφνου ψιθυρίζει ” Να τον ” πλησίασε ο καθηγητής έβλεπε ξανάβλεπε μα δεν έβλεπε λαγό! Ρίχτου ελέγε ο γεωργός
ΌΧΙ δεν θέλω στα καθιστά! Ξεσήκωσε τον με μια πέτρα! ” Έγινε ” μπαμ μπαμ ο καθηγητής αλλά ο λαγός Έγινε λαγός! Αυτό έγινε δύο φορές μέσα σε μισή ώρα χωρίς να μπορέσει ο καθηγητής να κτυπήσει το λαγό!
Ακολούθησε νέο ψάξιμο και ο καθηγητής βλέπει τον πατέρα του μαθητή του με αργές κινήσεις να βγάζει το σακάκι του και με τα δυό του χέρια κάνει ένα πλεζόν και κάτω από το σακάκι του είχε πιάσει τον λαγό ζωντανό πού προσπαθούσε να φύγει. Και πολύ ευγενικά τον προσέφερε στον καθηγητή!
Του γεωργού το οπτικό σύστημα ήταν ικανό και έμπειρο να διακρίνει τις ανεπαίσθητες διαφορές χρωμάτων!
Όμως για πρόβλεψη επακόλουθων πολιτικής πράξης χρειάζεται κι άλλος οφθαλμός του μυαλού το μάτι για να λειτουργήσει απαιτείται Βαθειά γνώση τ’ αντικειμένου, της φύσης των ενδιαφερομένων ανθρώπων και πνεύμα Αρχηγού!
Και ενώ με την επιστολή του Γεωργίου Μαρμαρινού ο Σημίτης λόγω εκλογών πάγωσε το θέμα της ΝΑΤΟΥΡΑ για την Χίο και από την Στρατιωτική Διοίκηση Χίου του είπαν ένα μεγάλο ” Μπράβο κ. Μαρμαρινέ ” ! Όποιος μάχεται κερδίζει και ΝΑΤΟΥΡΑ βορείου Χίου τέλος και μην ξαναγράψετε τίποτα άλλο. Ένδεκα χρόνια αργότερα ο τότε Πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου με τους υπουργούς του υπέγραψαν την ίδια απο τις 20 Ιανουαρίου 1999 αρχική τότε χωρίς καμιά μελέτη ΝΑΤΟΥΡΑ για την Βόρεια Χίο με όλα τα επακόλουθα!
Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο αγαπητέ κύριε Πρωθυπουργέ σας παρακαλώ να δείξετε το ενδιαφέρον σας εάν δεν μπορεί να αλλάξει το καθεστώς της ΝΑΤΟΥΡΑ για την Βόρεια Χίο τουλάχιστον να γίνουν νομοθετικές ρυθμίσεις για να μπορούν οι κάτοικοι της Βόρειας Χίου να αναλάβουν δραστηριότητες για ανάπτυξη του τόπου τους δίχως τα εμπόδια των διαφόρων υπηρεσιών που εφαρμόζουν κατά γράμμα τους νόμους πολλές φορές με παρωπίδες χωρίς πνεύμα ευελιξίας!
Εύχομαι οι αγώνες τόσων χρόνων του χαρισματικού προσκόπου της τέταρτης ηλικίας 95 και κάτι Φιλοσόφου Καθηγητή Φυσικής Γεωργίου Μαρμαρινού με πολλές περγαμηνές και πειράματα Φυσικής και χημείας στο διάβα της επαγγελματικής του καριέρας με χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες να πιάσουν τόπο για το καλό της Βόρειας Χίου και της Ελλάδας μας !
Καλό Ξημέρωμα και καλό μήνα με Υγεία και Χαρά σε όλους τους Έλληνες!
Χίος 1 Ιουνίου 2021
Λευτέρης Πυκνής
Μαλλιάς Καλλιμασιώτης

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.