Για 27η χρονιά στην Χίο, οι εργασίες του ετήσιου παγκόσμιου συνεδρίου της Euroclassica και της Ομηρικής Ακαδημίας

Ευχαρίστως γνωρίζομε ότι θα πραγματοποιηθούν για 27η (εικοστή έβδομη) χρονιά στην πατρίδα μας (Αθήνα, Χίο, Καρδάμυλα) όπως και επί πολλά χρόνια και στις Οινούσσες, οι εργασίες του ετήσιου παγκόσμιου συνεδρίου της Euroclassica (ΟΜΙΛΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ) και της Ομηρικής Ακαδημίας.

Κατά τη διάρκεια των ετών αυτών έχουν συμμετάσχει περίπου 6000 (έξι χιλιάδες) σύνεδροι Ακαδημαϊκοί, Καθηγητές Πανεπιστημίων, διδάκτορες ερευνητές, εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων και επιστήμονες όλων των  ειδικοτήτων, προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές. Όλοι αυτοί μελετούν τα ομηρικά έπη την ελληνική γλώσσα, Ιστορία και πολιτισμό στη διαχρονική τους ροή και απερχόμενοι γίνονται οι καλύτερες πρεσβευτές της χώρας μας σε ολόκληρο τον κόσμο. Προέρχονται από την Ελλάδα, την Ευρώπη και από ολόκληρο τον κόσμο, έτσι εξακτινώνονται τα ελληνικά γράμματα και ο πολιτισμός μας σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι σύνεδροι κάνουν ανακοινώσεις σπουδαίες και πρωτότυπες καθώς και οι μεταπτυχιακοί φοιτητές και οι προπτυχιακοί με ζήλο και ενθουσιασμό μελετούν και εμβαθύνουν στα ομηρικά έπη αλλά και προσπαθούν  να κατακτήσουν την ελληνική γλώσσα, την Ιστορία, τον πολιτισμό μας.

Κατά το τρέχον θέρος οι σύνεδροι θα είναι βεβαίως από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αγγλία, το Βέλγιο, την Ελβετία, τη Γερμανία, τη Δανία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Συρία, την Κίνα, τη Βραζιλία κ.ά.

Επισκέπτονται την Αθήνα, την Ακρόπολη, το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, το Αρχαιολογικό Μουσείο και στη Χίο τη Δασκαλόπετρα (ή σχολείο του Ομήρου, τη βιβλιοθήκη «ΚΟΡΑΗΣ», το Ναυτικό Μουσείο Πατέρα, τη βυζαντινή ΝΕΑ ΜΟΝΗ, τον Ανάβατο, τα Αυγώνυμα, το Νέο Μουσείο Μαστίχας και την εκεί έκθεση για τα εκατό χρόνια του Μικρασιατικού Ελληνισμού, τα ιερά προσκυνήματα της Αγίας Μαρκέλλας, τη Βυζαντινή Βασιλική του Αγίου Ισιδώρου κ.ά.

Μαθαίνουν  εκτός των άλλων προαιρετικά και ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς, οικειώνονται τον ελληνικό τρόπο ζωής, ήθη και έθιμα και ο πολιτισμός μας γίνεται κοινός παρονομαστής όλης της ανθρωπότητας. Πολλοί λόγιοι ομιλούν άριστα την ελληνική γλώσσα και σεμνύνονται να αυτοχαρακτηρίζονται ως Έλληνες κατά τη ρήση του ρητοροδιδάσκαλου Ισοκράτη: «Έλληνες καλούνται οι της παιδεύσεως της ημετέρας μετέχοντες».

Η επίσημη έναρξη του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί στο Ομήρειο Πνευματικόν Κέντρον του Δήμου Χίου, στις 9-7-2023, 11 πμ. Την ίδια ημέρα θα αρχίσουν τα μαθήματα και θα γίνονται οι ανακοινώσεις από διακεκριμένους λογίους και επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων.

Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ και θα είναι ιδιαίτερη χαρά να συνευφρανθούμε όλοι ως πνευματικοί συνδαιτυμόνες.

Στις 9/7/2023 θα ομιλήσουν οι Ισπανοί Καθηγητές Κλασικής Φιλολογίας, Jose Antonio Fernandez Delgado και η σύζυγός του Prof. Francisca Pordomingo η οποία έχει μελετήσει επισταμένως όλους τους παπύρους με τα ομηρικά έπη. Την ίδια ημέρα θα ομιλήσουν η Ψυχολόγος ερευνήτρια – συγγραφέας, κ. Μαρία Ν. Φράγκου, η Καθηγήτρια και πρώην Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Ισμήνη Κριάρη Κατράνη και ο Νικόλαος Τσούμας και ο διάσημος Ισπανός Ελληνιστής, κ. Josep Quer. Την  Δευτέρα 10/7/2023 το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στα Καρδάμυλα, υπό τον γενικό συντονισμό της κ. Μαριέλλας Βαρώνη, με επισκέψεις και επιστημονική παρουσίαση από τη συγγραφέα – λαογράφο – ερευνήτρια, κ. Ευαγγελία Παπαζή. Το απόγευμα 4.30 – 7.00 μ.μ θα παρουσιάσουν τις επιστημονικές της ανακοινώσεις οι μεταπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος Φιλοσοφίας, της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με την παρουσία στο Προεδρείο των διακεκριμένων Καθηγητών Φιλοσοφίας, του Πανεπιστημίου Αθηνών και Κρήτης, της Γενικής Γραμματέως της Ελληνικής Φιλολογικής Εταιρείας Κλασικών Σπουδών, κ. Μαριέλλας Βαρώνη και της Κοσμήτορος της Ελληνικής Φιλολογικής Εταιρείας κ. Αμαλίας Πορτάλιου. Οι εργασίες του συνεδρίου στα Καρδάμυλα θα πραγματοποιηθούν στο Σχολικό Κέντρο Καρδαμύλων, πρώην Καρράδειο Δημοτικό Σχολείο Μαρμάρου.

Την Τρίτη 11 Ιουλίου 2023 θα πραγματοποιηθούν οι ανακοινώσεις και τα μαθήματα στο «Ομήρειον» με ομιλητές του Κινέζους Ελληνιστές Yang Shaobo και η Zhang Zue. Θα ομιλήσει η καταξιωμένη συγγραφεύς – ποιήτρια και Μαθηματικός κ. Τζένη Συρρή Χαννάκη, η Φιλόλογος κ. Παρασκευή Ποταμούση, οι Αρχιτέκτονες κ. Αντωνία Κονδύλη και Στέλιος Μαυροζούμης, η Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Ιωάννα Κονδύλη η Δρ. Αρχαιολογίας κ. Ελένης Ράπτη, οι Καθηγητές Ελληνιστές και Γλωσσολόγοι στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, Michael Meier Brügger και Elizabeth Meier Brügger.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα γίνει επιστημονική παρουσίαση της Δασκαλόπετρας (Σχολείου του Ομήρου) και της Βιβλιοθήκης «ΚΟΡΑΗΣ» από την γνωστή και καταξιωμένη ερευνήτρια και συγγραφέα, πολυβραβευμένη, Δρ. Αθηνά Ζαχαρού – Λουτράρη και θα ακολουθήσει επίσκεψη των συνέδρων στη Δασκαλόπετρα.

Την Τετάρτη 12/7/2023, το πρωί θα ομιλήσει η πολύ σπουδαία Ελληνίστρια και Ψυχολόγος, Ελβετίδα καθηγήτρια Dr.  Annie Berner Huerbn και μια άριστη φοιτήτρια κλασικών σπουδών από την Αγγλία η Ilia Persiani. Στη συνέχεια η καταξιωμένη Καθηγήτρια και συνεργάτης, κ. Αικατερίνη Αποστολίδου, ο Καθηγητής κ. Γεώργιος Αραμπατζής, Πρόεδρος Τμήματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Φιλοσοφίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και η σύζυγός του Κατερίνα Βασιλικού, ερευνήτρια στην Ακαδημία Αθηνών. Επίσης ο Καθηγητής Φιλοσοφίας κ. Γεώργιος Βλαχάκης και η σύζυγός του κ. Ροζαλία Βλαχάκη, η Καθηγήτρια του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου κ. Ευαγγελία Γεωργιτσογιάννη, η Δρ. Αρχαιολογίας κ. Αθηνά Ζαχαρού – Λουτράρη. Στη συνέχεια ο Καθηγτής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Τέγος Σπυρίδων. Το απόγευμα θα γίνουν προαιρετικά μαθήματα ελληνικών παραδοσιακών χορών που θα διδάξει η εκλεκτή μας συνεργάτις κ. Άννα Μιμίδη. Στη συνέχεια θα έχουμε την ξεχωριστή χαρά να ακούσουμε την ανακοίνωση της γνωστής Ελληνίστριας Καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο του Lecce της Ιταλίας Μαρκησίας του Arnesano, κ. Isabelle Bernardini. Μετά θα ακούσουμε την ανακοίνωση του εκλεκτού συνεργάτη μας, Καθηγητή Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Ευάγγελου Πρωτοπαπαδάκη και στη συνέχεια της πολύτιμης συνεργάτιδάς μας πολυβραβευμένης ερευνήτριας και συγγραφέως Δρ. Αρχαιολογίας κ. Αθηνάς – Ζαχαρού Λουτράρη.

Την Πέμπτη 13 Ιουλίου 2023 θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη των συνέδρων στο Ναυτικού Μουσείο Πατέρα, στο Νέο Μουσείο Μαστίχας και στην εκεί έκθεση για την Μικρά Ασία.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα πραγματοποιηθούν οι ανακοινώσεις και τα μαθήματα στο πρότυπο ΕΠΑΛ «ΤΕΕΝΣ» των Ναυτιλιακών Σχολών «ΤΣΑΚΟΣ». Αξίζει να παρακολουθήσουμε τις διαλέξεις του διασήμου παγκοσμίως Ελληνιστή, Καθηγητή πολυβραβευμένου, κ. Alfono Martinez Diez, ο οποίος πρόβαλε επί είκοσι επτά συναπτά έτη τη Χίο μας και πολύ περισσότερες δεκαετίες τα ελληνικά γράμματα, την Ιστορία και τον πολιτισμό μας και ομιλεί άπταιστα ελληνικά όπως του είπε ο μεγάλος Διδάσκαλός του και διδάσκαλος όλων μας, Francisco R. Adrados: «Alfonso, μιλάς ελληνικά σαν τον Θουκυδίδη». Στη συνέχεια θα ομιλήσει η σύζυγός του, Καθηγήτρια Natalia Escuadero Sanchez για την παρουσία του Ομήρου στον εκδοτικό οίκο Ediciones Classicas (1989- ) και η Δρ. Μαρία Ελευθερία Γ. Γιατράκου. Στα Σχολεία «ΤEENS» θα πραγματοποιούνται κανονικά τα μαθήματα στους συνέδρους ομηρικών σπουδών και νεοελληνικής γλώσσας, Ιστορίας και Πολιτισμού.

Στη συνέχεια οι σύνεδροι θα επισκεφθούν τη βιβλιοθήκη «ΚΟΡΑΗΣ» όπου θα έχουν την ξεχωριστή ευκαιρία και να ενημερωθούν για τον πνευματικό θησαυρό της Βιβλιοθήκης και να δουν την έκθεση για τον Γιώργο Θεοτοκά.

Θα έχουν δε την ξεχωριστή ευκαιρία να απολαύσουν την πρωτότυπη επιστημονική ομιλία της κ. Σοφίας Τσουρινάκη η οποία θα μας προσφέρει τον πνευματικό της επιστημονικό πλούτο και με δεύτερη ανακοίνωση της την Παρασκευή 14/7/2023.

Την Παρασκευή 14/7/2023 θα έχομε τη χαρά να ακούσουμε πρωτότυπες ανακοινώσεις από την διακεκριμένη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας και Ρητορικής κ. Γεωργία Καλογήρου και της εκλεκτές της συνεργάτιδες και ερευνήτριες , κ.κ. Χαριτίνη Σπανού και Γραμμένη Ελένη Πουρή. Θα ακολουθήσει ανακοίνωση της Δρ. Μαρίας Ελευθερίας Γ. Γιατράκου, διάλλειμα διδασκαλίας μουσικοποιημένης ελληνικής ποίησης.

Το απόγευμα θα χαρούν και θα οικοδομηθούν οι σύνεδροι, ακούγοντας τις ανακοινώσεις της κ. Σοφίας Τσουρινάκη και της κ. Μαριέλλας Βαρώνη.

Το Σάββατο οι σύνεδροι θα επισκεφθούν προσκυνηματικά τη βυζαντινή βασιλική του Αγίου Ισιδώρου, στο Συνοικισμό Νοσοκομείου, τη βυζαντινή Νέα Μονή, τον Ανάβατο και τα Αυγώνυμα και το απόγευμα όσοι επιθυμούν τον ιερό ναό της Χιοπολίτιδας Αγίας Μαρκέλλας στην Βολισσό. Παράλληλα θα πραγματοποιούνται μαθήματα στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Χίου.

Την Κυριακή 16/7/2023 θα πραγματοποιηθεί στο Ομήρειο σε ατμόσφαιρα εγκαρδιότητας και ενθουσιασμού η λήξη του συνεδρίου και θα γίνει ο καθιερωμένος προφορικός διαγωνισμός, η απονομή τιμών, η επίδοση σε όλους τους συνέδρους επισήμων βεβαιώσεων παρακολούθησης του συνεδρίου, και εκλεκτές εκδόσεις, να μεταφέρουν στην πατρίδα τους ως την καλύτερη γνωστική αρματωσιά.

Ο αποχαιρετισμός με συναισθηματική φόρτιση που την ελαφρύνει η υπόσχεση για συμμετοχή, συν Θεώ, στην επόμενη Ομηρική Ακαδημίας 5-14 Ιουλίου 2024.

 

ΕΚ ΤΗΣ EUROCLASSICA –

ΟΜΗΡΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.