Δήμος Χίου και η ΕΜΧ συνεργάζονται για την ενεργειακή μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας

Συνέντευξη τύπου έδωσε ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Χίου, ο Πρόεδρος της ΕΜΧ κος Γεώργιος Τούμπος και η σύμβουλος του Δημάρχου κα Ευγενία Μαρίνη για την ενεργειακή μετάβαση προς τις καθαρές μορφές ενέργειας.

Ο Δήμος Χίου με γνώμονα το συμμετοχικό σχεδιασμό και επιδίωξη την κοινωνική συναίνεση μαζί με την ΕΜΧ (Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου) υπέβαλε αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα CETA (Clean Energy Transition Agenda) στις 4 Μαΐου 2021 (1oς κύκλος I 1st call), προς τη Γραμματεία της πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής “Καθαρή Ενέργεια για τα Ευρωπαϊκά Νησιά” www. euislands.eu I info@euislands.eu, η οποία και εγκρίθηκε στις 27 Mαΐου 2021.

Το πρόγραμμα αφορά την τεχνική υποστήριξη από ειδικούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενεργειακή μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας στα Ευρωπαϊκά νησιά, με ενδιάμεσο φορέα στην Ελλάδα το ΚΑΠΕ (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) www.cres.gr.

Η διερεύνηση/ EXPLORE αφορά νησιά που μόλις αρχίζουν την ενεργειακή τους μετάβαση. Τα νησιά αυτά δημιουργούν μια συμμαχία ενδιαφερόμενων μερών του νησιού, ορίζοντας ένα όραμα ενεργειακής μετάβασης σε καθαρές μορφές ενέργειας καθώς και διερεύνησης πιθανών μεταβατικών οδών.

Το πρόγραμμα αποτελείται από δύο μέρη (Part I & Part II).

Στο Part I πρακτικά γίνεται αποτίμηση σε ποια φάση βρισκόμαστε από την άποψη της ενεργειακής κατανάλωσης (consumption base line) και ποια βήματα έχουμε κάνει συνολικά ως νησί έως τώρα, προς την κατεύθυνση της ενεργειακής μετάβασης προς καθαρές μορφές ενέργειας.

Στο Part II διατυπώνεται το όραμα (vision) για την ενεργειακή μετάβαση του νησιού με βάση τα στοιχεία που συλλέξαμε στην προηγούμενη φάση.

Part I / μέρος Ι. 1. Gathering Data / Συγκέντρωση Στοιχείων Η φάση συλλογής των στοιχείων είναι πολύ κρίσιμη για την εξέλιξη του όλου προγράμματος & υπεύθυνη εργασία και απαιτεί συνεργασία με φορείς του νησιού.

Το θέμα θα παρουσιάσει αναλυτικά και προς τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Χίου ο Γενικός Γραμματέας κ. Αντώνιος Ζερβάκης με την εισήγηση να οριστεί ένας εκπρόσωπος από κάθε παράταξη στις διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς φορείς, στη διαμόρφωση του οράματος (vision) της ενεργειακής εικόνας της Χίου που θα αποτελέσει τον αντικειμενικό σκοπό της σχεδίασης.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.