Εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ και της Γραμματείας Εργαζομένων στον Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα ΝΔ με θέμα «Reskilling – Eπαγγέλματα του μέλλοντος και μείωση της ανεργίας»

 

Μια ανοιχτή εκδήλωση με θέμα «Reskilling – Eπαγγέλματα του μέλλοντος και μείωση της ανεργίας» διοργάνωσε η ΟΝΝΕΔ σε συνεργασία με τη Γραμματεία Εργαζομένων στον Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα της Νέας Δημοκρατίας στο πλαίσιο της παρουσίας της Οργάνωσης στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Κεντρικοί ομιλητές στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο υπαίθριο αμφιθέατρο του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, ήταν ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αρμόδιος για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας Χρίστος Δήμας και ο Πρόεδρος ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης.

Τα «new skills» και οι ψηφιακές δεξιότητες έχουν επηρεάσει την σύγχρονη μορφή της αγοράς εργασίας, αλλάζοντας το τοπίο και δείχνοντας ότι μακροπρόθεσμα θα δημιουργήσουν νέες δομές, ακόμα και νέα επαγγελματικά αντικείμενα που θα διαμορφώσουν την αγορά εργασίας του μέλλοντος.

Οι νέοι ορίζοντες που ανοίγονται με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και την ψηφιοποίηση του Δημοσίου Τομέα, η διευκόλυνση των επαγγελματικών μεταβάσεων μέσω επανακατάρτισης (reskilling), η αναβάθμιση των δεξιοτήτων (upskilling)  και η ανάταξη των παραδοσιακών επαγγελμάτων αποτέλεσαν τους κύριους πυλώνες της συζήτησης, την οποία παρακολούθησαν δεκάδες νέοι και μέλη της ΟΝΝΕΔ από τη Βόρεια Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τρεις νέοι εργαζόμενοι από την Κεντρική Μακεδονία και σταδιοδρομούν σε διαφορετικό τομέα από εκείνον των βασικών σπουδών τους, συνομίλησαν με τον κ. Χρίστο Δήμα και τον κ. Σπύρο Πρωτοψάλτη, αναφέροντας τις προσωπικές τους εμπειρίες στη αγορά εργασίας. Ο Γιώργος Φορόγλου σπούδασε χρηματοοικονομικά και δύο χρόνια μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, ίδρυσε τη δική του start-up εταιρία, με δραστηριότητα σε διαφορετικό τομέα. Απευθυνόμενος στους νέους παρευρισκόμενους ανέφερε πως «η επιχειρηματικότητα μπορεί να μην είναι για όλους αλλά σίγουρα όλοι πρέπει να τη δοκιμάσουν.» Ο Ανδρέας Τανταλίδης, που σήμερα είναι διευθυντής παραγωγής της ΝΙΚΟ ΙΝΟΧ, μίας επιχείρησης δεύτερης γενιάς, σπούδασε οικονομικά και μετά από παρά πολλά σεμινάρια για τη γραμμή παραγωγής, αποφάσισε να ασχοληθεί με αυτό το αντικείμενο. Η Σμαράγδα Σαρρή επωφελήθηκε από το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την προεργασία των νέων ηλικίας από 18 έως 29 ετών και μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα της δόθηκε η ευκαιρία να αναλάβει η ίδια τη διαχείριση του συγκεκριμένου προγράμματος.

Στη συνέχεια, ο κ. Δήμας και ο κ.  Πρωτοψάλτης ανέπτυξαν τις προοπτικές της Ελλάδας στο νέο ψηφιακό χάρτη και απάντησαν στα ερωτήματα των νεαρών παριστάμενων για τα επαγγέλματα του μέλλοντος, τις νεοφυείς επιχειρήσεις και τις νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται.

Μια εισαγωγική τοποθέτηση έκανε ο Γραμματέας τη Πολιτικής Επιτροπής Παύλος Μαρινάκης: «Ευχαριστώ πολύ τους οικοδεσπότες της σημερινής εκδήλωσης, τον αγαπημένο φίλο και πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Ορφέα Γεωργίου και τον Γραμματέα Εργαζομένων στον Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα ΝΔ Θόδωρο Κόλλια για την πρόσκληση. Να σας πω ότι είμαι πολύ υπερήφανος που με προσκαλούν σε μια εκδήλωση που συνδιοργανώτρια είναι η ΟΝΝΕΔ. Νιώθω ότι ένα ακόμα στοίχημα κερδίζεται από τους ίδιους ανθρώπους της ΝΔ και επιτρέψτε μου να αναφερθώ σε αυτούς. Σε όλα τα μέλη του Διαγραμματειακού, του ΕΓ της ΟΝΝΕΔ, όλα τα μέλη της ΟΝΝΕΔ, όλους τους συνεργάτες μας στο κόμμα. Είχαμε πει, λίγο πριν το καλοκαίρι, ότι πρέπει να ακουστούμε ακόμα πιο δυνατά και ενόψει της ΔΕΘ και ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε ένα πρόγραμμα το οποίο στην αρχή φαινόταν λίγο παραπάνω από φιλόδοξο: πολλές περιοδείες, πολλές εκδηλώσεις και ουσιαστικές συζητήσεις. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα φάνηκε πόσο ενωμένοι είμαστε όλοι στην ΝΔ. Η νεολαία μας και η Γραμματεία Εργαζομένων -που προέρχονται από διαφορετικές γενιές ένωσαν τις δυνάμεις τους και βγάζουν αυτό το αποτέλεσμα. Μπορούμε και κάνουμε αυτές τις συζητήσεις και τις εκδηλώσεις γιατί είμαστε συνεπείς και περήφανοι για το έργο της Κυβέρνησης. Μια από τις πρώτες συναντήσεις που έκανα όταν εξελέγην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ ήταν με τον κ. Πρωτοψάλτη. Και τότε μου είχε πει ότι είχαμε ως Κυβέρνηση θέσει κάποιους στόχους. Σήμερα, σας μιλάω εδώ από τη Θεσσαλονίκη, με 6% λιγότερη ανεργία. Σας μιλάω δίπλα στον Υφυπουργό Ανάπτυξης και η Ελλάδα είναι πρώτη σε ανάπτυξη, μόνο γι’ αυτό το τρίμηνο με ποσοστό 7,7,%. Είναι η χώρα «πρωταθλήτρια» σε εξαγωγές, είναι η χώρα που, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης Κυβερνητικής θητείας, έχει αυξήσει κατά 30% τις επενδύσεις. Είναι η Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη που απευθυνόμενη σε αυτά τα νέα παιδιά, λέει πως θα ξεκινήσουν να εργάζονται με πάνω από 50 φορολογικούς συντελεστές μειωμένους. Για να μπορούμε να κάνουμε αυτή τη συζήτηση, έχουμε θέσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις. Ξεκινά μια χρονιά στην οποία όλοι μαζί πρέπει να θέσουμε τα σωστά διλήμματα. Πρέπει να μιλήσουμε – και ειδικά – στους νέους ανθρώπους με λίγα λόγια, γιατί κουράστηκαν να ακούν πολλά λόγια με έργα, με αριθμούς, με αποτέλεσμα, με ουσία. Θέλουν λιγότερους φόρους, ή τους φόρους της προηγούμενης κυβέρνησης; Θέλουν ανάπτυξη και δουλειές; Χωρίς να κουνάμε το δάχτυλο, αλλά με ουσία και με αλήθεια. Θέλουμε έναν Πρωθυπουργό που αναγνωρίζει και διορθώνει λάθη δεκαετιών ή θέλουν αυτούς που έρχονται στη Θεσσαλονίκη κοροϊδεύουν τους πολίτες και κάνουν εγκαίνια με μουσαμάδες; Και επειδή ανάμεσά σας βρίσκονται φοιτητές που ταλαιπωρήθηκαν πολύ τα προηγούμενα χρόνια, στα Πανεπιστήμια , θέλω πριν και πάνω απ’ όλα να σας πω πως θα το πάμε μέχρι τέλους. Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία, όπως ήταν η δέσμευση της Κυβέρνησης, ξεκινάει τη δράση της, για να μπορούν τα παιδιά της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ να κάνουν εκδηλώσεις για την εργασία και την επιχειρηματικότητα και μέσα στα Πανεπιστήμια.»

Τη συζήτηση συντόνισε η Ιωάννα Ζέρβα, Υπεύθυνη Τύπου και Ενημέρωσης της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης.

Ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ορφέας Γεωργίου δήλωσε: «Θα ήθελα από καρδιάς να ευχαριστήσω όλους όσοι βρέθηκαν σήμερα εδώ, στην ανοιχτή εκδήλωση που πραγματοποιούμε στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ καθώς και το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης για τη φιλοξενία. Είναι η πρώτη εκδήλωση  στην οποία παρευρίσκομαι ως πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ στη Θεσσαλονίκη και η ανταπόκριση όλων σας είναι ιδιαίτερα συγκινητική. Ακούσαμε σήμερα τις ιστορίες νέων ανθρώπων της γενιάς μας, που κατάφεραν να σταδιοδρομήσουν σε τομείς διαφορετικούς από εκείνους που επέλεξαν για τις προπτυχιακές τους σπουδές. Εκμεταλλευόμενοι τις νέες δυνατότητες που υπάρχουν σε επίπεδο εξειδίκευσης και επανακατάρτισης αλλά και τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη κατάφεραν να ασχοληθούν επαγγελματικά με αυτό που αγαπούν σε καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Στόχος για εμάς, στην ΟΝΝΕΔ, είναι να συντελέσουμε στη δημιουργία των συνθηκών εκείνων που θα δώσουν στους νέους της γενιάς μας τη δυνατότητα να αναβαθμίσουν τις δεξιότητές τους, να προοδεύσουν και να πρωτοπορήσουν».

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αρμόδιος για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας Χρίστος Δήμας ανέφερε κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του: «Ο στόχος και η υποχρέωση μας είναι να συνεχίσουμε να παρέχουμε κίνητρα και ευκαιρίες σε ταλαντούχους νέους επιστήμονες και επιχειρηματίες να μπουν στην αγορά, να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους εδώ, αλλά και να κάνουν την κοινωνία και την οικονομία μας καλύτερη. Θέλουμε να αξιοποιήσουμε με κάθε δυνατό τρόπο το ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτουμε και να αναδείξουμε την Ελλάδα δημιουργίας, της επιστήμης και της καινοτομίας χτίζοντας σε στέρεες βάσεις την επόμενη ημέρα».

Ο Πρόεδρος ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης δήλωσε: «Με νέες και καινοτόμες δράσεις, η ΔΥΠΑ επενδύει στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, που αποτελεί το πιο σημαντικό κεφάλαιο της χώρας, και ιδιαίτερα στους νέους που θα διαμορφώσουν το μέλλον της οικονομίας και της κοινωνίας.  Η χώρα μας βρίσκεται σε μια σταθερή πορεία ανάκαμψης και η ανεργία μειώνεται σταθερά, αλλά η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η επακόλουθη ενεργειακή κρίση προκαλούν σημαντικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε με σχέδιο και συστηματικότητα, ώστε να μην χαθούν οι ευκαιρίες και η προοπτική της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης στα επόμενα χρόνια. Έχουμε δημιουργήσει στέρεες βάσεις για να αντιμετωπίσουμε τις  προκλήσεις αλλά και να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που βρίσκονται μπροστά μας και σχεδιάζουμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσεων στήριξης και ενίσχυσης των νέων, με επίκεντρο τη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας, την αναβάθμιση δεξιοτήτων, την ψηφιοποίηση και βελτίωση των υπηρεσιών μας, τη συμβουλευτική και τη διασύνδεση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Μέσω νέων εργαλείων και πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του ΕΣΠΑ, ανταποκρινόμαστε στις τεχνολογικές και οικονομικές εξελίξεις και προσαρμόζουμε τις πρωτοβουλίες μας ώστε να προσφέρουμε στη νεολαία καλύτερες και ταχύτερες υπηρεσίες και καινοτόμα προγράμματα, μέσα σε ένα απαιτητικό και διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον στην αγορά εργασίας. Οι νέοι αποτελούν το πιο δυναμικό κομμάτι του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας μας και γι’ αυτό η ΔΥΠΑ βρίσκεται δίπλα τους και σχεδιάζει ενεργητικές πολιτικές που τους προσφέρουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τα ταλέντα τους και να πραγματοποιήσουν το όραμά τους.»

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, o Υφυπουργός  Εσωτερικών Αρμόδιος για θέματα  Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος, ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Νομού Θεσσαλονίκης Ιωακείμοβιτς Ζήσης, ο Γραμματέας Εργαζομένων στον Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα ΝΔ Θεόδωρος Κόλλιας και η Επικεφαλής του Γραφείου Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου.

Ακολουθούν αποσπάσματα από τις δηλώσεις:

O Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωσταντίνος Ζέρβας καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ, τον Υφυπουργό, τον Πρόεδρο ΔΥΠΑ, τους προσκεκλημένους και τα μέλη της νεολαίας δήλωσε: «Το στοίχημα για τη Θεσσαλονίκη, αλλά και τη χώρα είναι να περάσει από το Βraindrain  στο Braingain. Αυτός είναι και δικός μας στόχος και τον πετυχαίνουμε μέσα από την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, την εγκατάσταση μεγάλων εταιρειών που είναι ταυτόχρονα ψήφος εμπιστοσύνης προς την ίδια την πόλη. Παράλληλα επενδύουμε συστηματικά στις νέες τεχνολογίες και έχουμε εξασφαλίσει τους πόρους για τη μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε smart city. Το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Δεξιοτήτων που έχουμε δημιουργήσει είναι το δικό μας στρατηγείο».

Ο Υφυπουργός  Εσωτερικών Αρμόδιος για θέματα  Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτη δήλωσε : «Είμαι πολύ χαρούμενος που αυτή η εκδήλωση γίνεται στη Θεσσαλονίκη. Σε επίπεδο ανάπτυξης, έργων, συνθηκών για να εργάζεται κανείς, για να ζει κανείς. Τα τελευταία χρόνια έχει επιχειρηθεί στη χώρα μας ένα μεγάλο άλμα. Η Ελλάδα αλλάζει σελίδα και μαζί με την Ελλάδα γυρίζει σελίδα και η Θεσσαλονίκη. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Είναι μια στρατηγική επιλογή του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για να βρει η Θεσσαλονίκη το χώρο και τον ρόλο που δικαιούται στη νέα εποχή.  Σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, οι νέοι παίζουν το δικό τους δημιουργικό ρόλο. Σε αυτήν την προσπάθεια απαιτείται reskilling. Ο κόσμος είναι, πλέον, τόσο σύνθετος, ψηφιοποιημένος, απαιτητικός, που κανένας, σε όποια θέση εργασίας, δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος με αυτά που γνωρίζει. Δύναμή μας είναι οι νέοι. Αυτή η Κυβέρνηση, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, το πιστεύει στην πράξη».

O Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Νομού Θεσσαλονίκης Ιωακείμοβιτς Ζήσης δήλωσε : «Είναι πάντα μεγάλη μου χαρά να βρίσκομαι σε εκδηλώσεις της ΟΝΝΕΔ, σε εκδηλώσεις της μεγαλύτερης πολιτικής νεολαίας στην Ελλάδα. Η επιλογή του σημερινού θέματος είναι πολύ σημαντική, καθώς δείχνει ότι η ΟΝΝΕΔ είναι κοντά στους νέους, αφουγκράζεται τα προβλήματά τους και εργάζεται για την επίλυσή τους. Η νεανική ανεργία αποτελεί αυτή τη στιγμή ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην Ελλάδα σε συνδυασμό με το Braindrain, τη φυγή νέων στο εξωτερικό για λόγους εργασίας. Ο ορθολογικός επαγγελματικός προσανατολισμός των νέων λοιπόν, η επιλογή επαγγέλματος που ανταποκρίνεται στις ανάγκες και απαιτήσεις μιας οικονομίας που συνεχώς αλλάζει, η απόκτηση νέων δεξιοτήτων, η δια βίου μάθηση αποτελούν συστατικά μιας επιτυχημένης επαγγελματικής πορείας.»

O Γραμματέας Εργαζομένων στον Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα ΝΔ Θεόδωρος Κόλλιας δήλωσε: «Η σημερινή εκδήλωση έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί αναδεικνύει το σοβαρό έργο της κυβέρνησης τόσο στην αντιμετώπιση της ανεργίας, όσο και στην έρευνα, στην δημιουργία και την καινοτομία. Οι κοινές δράσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης και του Υπουργείου Παιδείας καθώς και του Υπουργείου Εργασίας μέσω του ΟΑΕΔ( νυν ΔΗΠΑ) έχουν φέρει θεαματικά αποτελέσματα. Το γεγονός ότι η ανεργία σήμερα είναι στο 11,4% το χαμηλότερο της 12ετίας μόνο τυχαίο δεν είναι.»

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι βουλευτές Α’ Θεσσαλονίκης Κώστας Γκιουλέκας, Άννα Ευθυμίου και Δημήτρης Κούβελας, η Επικεφαλής του Γραφείου Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Γραμματέας Οργανωτικού της Νέας Δημοκρατίας Στέλιος Κονταδάκης, ο Οργανωτικός Γραμματέας Αυτοδιοίκησης και Διαχείρισης Κρίσεων Μένιος Κορομηλάς, ο Γραμματέας Ψηφιακού Μετασχηματισμού ΝΔ Κώστας Μαμουλής, ο Γραμματέας Επιστημονικών Φορέων ΝΔ Σίμος Ψωμιάδης, ο Διευθυντής ΝΔ Θεσσαλονίκης Ανέστης Φίσκας, ο Πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου ΤΚΜ Βασίλης Γεωργιάδης, τα μέλη Πολιτικής Επιτροπής ΝΔ Χρυσόστομος Τσατσούλης, Κωνσταντίνα Κόλλια, Βασίλης Γακόπουλος, Γιώργος Ασημακόπουλος, Γιάννης Παπαγεωργίου, Βασίλης Κατσαρός, Όλια Βασιλάκη, Κυριάκος Χαμουζάς, Χριστίνα Γεωργάκη.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.