ΕΜΑ: «Πράσινο φως» για το εμβόλιο της Moderna για παιδιά 12-17 ετών

Έγκριση στην χορήγηση του εμβολίου της Moderna κατά του κορωνοϊού, για παιδιά ηλικίας 12-17 ετών έδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, ανάβοντας «πράσινο φως» στα κράτη-μέλη.
Η χρήση του mRNA εμβολίου θα γίνεται με τον ίδιο τρόπο που γίνεται στους ενήλικες. Το εμβόλιο θα χορηγείται σε δύο δόσεις, με χρονική απόσταση 4 εβδομάδων.
Τα αποτελέσματα του εμβολίου ερευνήθηκαν σε μελέτη που συμπεριέλαβε 3.732 παιδιά ηλικίας 12-17 ετών. Η μελέτη έδειξε ότι το εμβόλιο παράγει ανοσολογική απόκριση στα παιδιά 12-17 ετών ανάλογη με αυτή που προκαλεί και στους νέους ενήλικες 18-25 ετών. Επίσης, κανένα από τα 2.163 παιδιά που έλαβαν το εμβόλιο δεν νόσησε με κορωνοϊό, έναντι 4 από τα 1.073 παιδιών που έλαβαν το εικονικό εμβόλιο. Μετά τα αποτελέσματα, οι αρμόδιοι κατέληξαν ότι η αποτελεσματικότητα του Spikevax στους 12-17 ετών είναι παρόμοια με αυτή των ενηλίκων.
Οι πλέον συνήθεις παρενέργειες είναι αυτές που αναφέρουν και οι ενήλικες: πόνος στο σημείο έγχυσης, κόπωση, πονοκέφαλος, πόνο στους μύες και τις αρθρώσεις, πρησμένοι λεμφαδένες, ρίγη, ναυτία, εμετός και πυρετός. Οι παρενέργειες είναι συνήθως ήπιες ή μέτριες και βελτιώνονται λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Οι αρμόδιοι εκτιμούν ότι τα οφέλη του εμβολιασμού με το Spikevax σε παιδιά 12-17 ετών υπερτερούν των κινδύνων, ειδικά σε περιπτώσεις που υπάρχει κίνδυνος για σοβαρή νόσηση.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.