Επιμελητήριο Χίου: Επιστολή προς τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, σχετικά με την επιδότηση μεταποιητικών επιχειρήσεων για τη δημιουργία ή αναβάθμιση ηλεκτρονικών καταστημάτων

 

Παρακάτω παρατίθεται επιστολή του Επιμελητηρίου Χίου προς τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, σχετικά με την επιδότηση μεταποιητικών επιχειρήσεων για τη δημιουργία ή αναβάθμιση ηλεκτρονικών καταστημάτων.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Στην εποχή που διανύουμε και ιδιαιτέρως μετά την εμφάνιση της πανδημίας Covid-19, ο καθένας μπορεί πλέον να αντιληφθεί τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει η έννοια του ψηφιακού εκσυγχρονισμού στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Πρωτοβουλίες όπως το “e-λιανικό” – δράση η οποία εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ 2014-2020 – αποτελούν ιδιαίτερα στοχευμένες και αναγκαίες ενέργειες, ώστε να βοηθηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο.

Όμοιες δράσεις είναι σημαντικό να εφαρμοσθούν και για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της μεταποίησης. Ο μεταποιητικός κλάδος αποτελεί τομέα που επενδύει στην πραγματική οικονομία δημιουργώντας μία σημαντική παραγωγική βάση με εμπορεύσιμα αγαθά για τη χώρα.

Είναι σημαντικό οι μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις – ένα μεγάλο ποσοστό των οποίων έχει ως δευτερεύουσα δραστηριότητα το λιανικό εμπόριο των προϊόντων που παράγουν – να λάβουν ουσιαστική στήριξη από την πολιτεία για τον ψηφιακό τους εκσυγχρονισμό.

Στο πλαίσιο αυτό ζητούμε να προετοιμαστεί μια νέα δράση στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ για την επιδότηση των μεταποιητικών επιχειρήσεων ως προς τη δημιουργία ή και την αναβάθμιση των ηλεκτρονικών καταστημάτων τους. Η δράση αυτή θα πρέπει να σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να ανταποκρίνεται στις πραγματικές δυνατότητες των επιχειρήσεων, συνεπώς να μην περιλαμβάνει κριτήρια τα οποία ουσιαστικά αποκλείουν την ένταξη πολύ μικρών μεταποιητικών επιχειρήσεων, όπως χαρακτηριστικά συνέβη  με τη δράση Eργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων», ΕΣΠΑ 2014 – 2020 (Α.Π.: 8756/2894/Α3), η οποία θέτοντας ως κριτήριο τις δύο (2) τουλάχιστον Ετήσιες Μονάδες Εργασίας, απέκλειε ένα μεγάλο ποσοστό μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων.

Σας ευχαριστούμε πολύ.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χίου
Παντελής Λεγάτος

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.