Επιστολή του υπ. Μετανάστευσης προς την Κομισιόν για την Τουρκία

Επιστολή Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου στον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Σχοινά και την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου απέστειλε επιστολή στον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μαργαρίτη Σχοινά και την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., κ. Ylva Johansson, με αφορμή τα γεγονότα που έλαβαν χώρα την περασμένη Παρασκευή στο Ανατολικό Αιγαίο. Σε αυτήν επισημαίνει τα εξής:

  • Πρόκειται για ένα καλά στοιχειοθετημένογεγονός, ότι οι συγκεκριμένοι μετανάστες αναχώρησαν από τις τουρκικές ακτές, και δεδομένου ότι βρίσκονταν υπό τη στενή παρακολούθηση  και  συνοδεία τουρκικών πλοίων, προκύπτει ότι δεν διώκονταν και η ζωή τους δεν ήταν σε κίνδυνο.
  • Ζητήσαμε μέσω βιντεοσκοπημένης δήλωσης στις τουρκικές  αρχές, να σταματήσουν αυτή την αδικαιολόγητη πρόκληση, να συνοδεύσουν τους μετανάστες με ασφάλεια πίσω στις τουρκικές ακτές  και να  τηρήσουν τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016.
  • Η Ελληνική Ακτοφυλακή εξέδωσε δελτίο τύπου στο οποίο  παρουσιάζει σαφείς αποδείξεις για την υποστήριξη που παρείχε η Τουρκία,  σε αυτές τις αποτυχημένες απόπειρες παράνομων διελεύσεων.
  • Είναι πέραν πάσης αμφιβολίας,  ότι οι τουρκικές αρχές, συνεχίζουν να υποστηρίζουν τη διέλευση μεταναστών, με σαφή σκοπό τη δημιουργία προπαγάνδας μέσω των ΜΜΕ, ασκώντας πιέσεις στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και επιδιώκοντας να προκαλέσει με αυτό τον τρόπο κλιμάκωση με την Ελλάδα.
  • Η κατάσταση όπως γνωρίζετε καλά, συνδέεται με τις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων και των δικών σας, προς την Τουρκία να τηρήσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Κοινή Δήλωση και να αποδεχθεί τις επιστροφές από τα ελληνικά νησιά, εκκλήσεις οι οποίες δεν βρίσκουν ανταπόκριση από τη Άγκυρα. Η Τουρκία δεν έχει ακόμη αποδεχθεί την επιστροφή 1,450 αλλοδαπών που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, αίτημα το οποίο κατέθεσε η Ελλάδα, σύμφωνα με την Κοινή Δήλωση.
  • Η Ελλάδα, υποστηριζόμενη από τον FRONTEX, προστατεύει ενεργά τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, όπως είναι νομικά υποχρεωμένη να κάνει. Όπως πράξαμε και στο παρελθόν, θα συνεχίζουμε να μην ανεχόμαστε καμία απόπειρα παράνομων διελεύσεων, ενορχηστρωμένων από την Τουρκία.
  • Όταν οι μετανάστες επιχειρούν να περάσουν στην Ευρώπη, με την προφανή συνενοχή, την ενεργή υποστήριξη και βοήθεια των τουρκικών αρχών, γεννάται το ερώτημα εάν αυτές οι περιπτώσεις εμπίπτουν στις προβλέψεις της Σύμβασης της Γενεύης και ειδικότερα στα άρθρα 31-33.
  • Η Ε.Ε. πρέπει να αντιδράσει με συντονισμένο τρόπο σε αυτού του είδους τις ενέργειες, που δεν στοχεύουν συγκεκριμένα ένα κράτος μέλος, αλλά την ΕΕ στο σύνολό της.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.