ΕΣΠΕΧΙ: Συμφωνία προσυμπτωματικού ελέγχου των πνευμόνων με ιδιωτικό διαγνωστικό εργαστήριο

 

Ο καρκίνος του πνεύμονα  αποτελεί την 1η αιτία θανάτου σε άντρες και γυναίκες παγκοσμίως. Το 2020 υπήρχαν 2,21 εκατ. νέα περιστατικά καρκίνου του πνεύμονα παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η πιο κοινή αιτία θνησιμότητας που σχετίζεται με τον καρκίνο, φτάνοντας συνολικά τους 1,8 εκατ. θανάτους παγκοσμίως το 2020!

Οι θάνατοι που οφείλονται σε καρκίνο του πνεύμονα στη χώρα μας ξεπερνούν σε αριθμό το άθροισμα των θανάτων που οφείλονται στον καρκίνο του μαστού, στον καρκίνο του προστάτη και στον καρκίνο του παχέος εντέρου μαζί, τρεις από τους όγκους για τους οποίους υπάρχει αποδεδειγμένα αποτελεσματικός προληπτικός έλεγχος.

Ωστόσο, έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι η διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου σε αρχικό στάδιο οδηγεί σε σημαντικά ποσοστά ίασης. Τα τελευταία χρόνια το μοναδικό, αποδεδειγμένα χρήσιμο εργαλείο για πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα είναι η χρήση αξονικής τομογραφίας θώρακα με χαμηλή δόση ακτινοβολίας και χωρίς σκιαγραφικό (low-dose CT, LDCT), δηλαδή τομογραφία με περίπου το 1/3 της ακτινοβολίας μιας κλασικής αξονικής θώρακα. Η τομογραφία αυτή έχει αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμη ως διαγνωστικό μέσο.

       Ο προσυμπτωματικός έλεγχος (έλεγχος δηλαδή που γίνεται πριν από την εμφάνιση συμπτωμάτων) με χαμηλής δόσης ελικοειδή αξονική τομογραφία έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πνεύμονα

Ο Νοέμβριος έχει ανακηρυχθεί από την Παγκόσμια Συμμαχία κατά του Καρκίνου του Πνεύμονα (Global Lung Cancer Coalition) ως  Μήνας Επίγνωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα. Αυτό έγινε με σκοπό την ενημέρωση του κοινού σχετικά την τεράστια απειλή που αποτελεί ο καρκίνος του Πνεύμονα

         Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Χίου κατόπιν συνεννοήσεως με την Διεύθυνση του Διαγνωστικού εργαστηρίου ¨Μαγνητικής Τομογραφία Χίου¨ εξασφάλισε ένα ελκυστικά προνομιακό πακέτο (Αξονική Τομογραφία χαμηλής δόσης), για τον μήνα Νοέμβριο, ώστε να αποτελέσει και κίνητρο όλους τους συναδέλφους και των μελών των οικογενειών τους  για να εξεταστούν διότι  Η πρόληψη σώζει ζωές!!!

Ευχαριστώ πολύ
Νικόλαος Κουτσουράδης
ΕπΟπ Επχιας(ΠΖ)

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.