Ιατρικά Γεγονότα της Χίου 1963-1980..Νο 49… Όλα στο φως! Προδημοσίευση του βιβλίου του Λευτέρη Πυκνή…” Διαμαρτία περί την διάπλαση “…”Γενική αναστροφή των σπλάχνων”…

Ένα από τα πολλά και πολύ σπάνια περιστατικά και φαινόμενα κατά την διάρκεια της θητείας μου στο χώρο της υγείας ήταν οι διάφορες ιδιομορφίες περί την διάπλαση του ανθρωπίνου σώματος και οργάνων που συνάντησα.

Υπάρχουν εκατοντάδες μορφές ανωμαλίας στην κατασκευή από γεννήσεως του κάθε ανθρώπου που είναι μοναδικές και σπάνιες.
Όλες αυτές οι ιδιαιτερότητες με μια ονομασία λέγονται στην ιατρική “Διαμαρτία περί την διάπλαση “…το λέει η ίδια η λέξη (δι+αμαρτία ) ή εσφαλμένος υπολογισμός ή λάθος ή συγγενής ανωμαλία.
Έχω συναντήσει τα πιό παράξενα γεγονότα της ανθρώπινης φύσης και κατασκευής των οργάνων που συνθέτουν το σώμα και την λειτουργία των οργάνων του.
Θα ξεκινήσω με ένα περιστατικό που μου έτυχε λίγο μετά την επιστράτευση του 1974 ίσως ήταν τέτοιος μήνας ή το πολύ μέχρι τον Γενάρη.
Είχα δεθεί συναισθηματικά και με μεγάλη φιλία με τον αείμνηστο Λοχαγό Ιορδάνη και την οικογένεια του που φάγαμε παρέα όλη την την περίοδο της επιστράτευσης 98 μέρες στην Κώμη με πολύ δουλειά και κατασκευή έργων που μέχρι σήμερα υπάρχουν.
Οι οικογένειες μας έμεναν στην Καλαμωτή και κάναμε πολύ παρέα και μετά την επιστράτευση μέχρι που πήρε μετάθεση για την βόρεια Ελλάδα απ’όπου και η καταγωγή του.
Είχε τρία παιδιά και η γυναίκα του η Στεριανή ή Νούλα όπως την λέμε και την φωνάζουν…τα παιδιά του ο Λάζαρος, η Μάχη και ο Γιώργος .
Έχω επικοινωνία μέχρι σήμερα!
Και ενώ έχω την άδεια να γράψω πλήρη στοιχεία με επίθετο το αποφεύγω γιατί σήμερα εκτός τα παιδιά υπάρχουν και μεγάλα εγγόνια και δισέγγονα.
Ένα βράδυ με πήρε τηλέφωνο και μου λέει ρε Λευτέρη έλα να δεις τον Λάζαρο, τότε 12 χρονών γιατί δεν βρίσκω παιδίατρο και πονάει και φοβάμαι μήπως έχει σκωληκοειδίτιδα… εσύ ξέρεις απ’ αυτά… γιατί και κατά την διάρκεια της επιστράτευσης έβλεπε ότι πολύ συχνά έφευγα για να δώσω νάρκωση στις κλινικές.
Πήρα την τσάντα μου που είχα μέσα όλα τα εξαρτήματα καθώς και φάρμακα για έκτακτη ανάγκη και πήγα στο σπίτι του.
Ο Λάζαρος ξαπλωμένος στο κρεβάτι και πονούσε φυσικά δεξιά αλλά αμέσως είδα ότι η συμπεριφορά του ήταν τελείως διαφορετική ως προς την θέση του πάνω στο κρεβάτι.
Γενική αναστροφή όλων των σπλάχνων

Αμέσως άρχισα την ψηλάφηση στην κοιλιά και ειδικότερα στο υπογάστριο στην θέση Macburney αλλά κατάλαβα ότι δεν είναι σκωληκοειδίτιδα οπότε όπως με είχε διδάξει η πείρα μου και ακολουθώντας την τακτική του μεγάλου μου δασκάλου Γιάννη Αυγουστή έπρεπε να αποκλείσουμε όλες τις περιπτώσεις που προκαλούν πόνο στην κοιλιακή χώρα.

Βέβαια ο Λάζαρος 12 χρονών δεν πήγαινε το μυαλό κανενός ότι μπορεί να έχει πρόβλημα με το νεφρό.
Καθώς όμως του έκανα την σωστή κίνηση με το ένα χέρι πίσω από το νεφρό με πίεση προς τα πάνω και το άλλο μπροστά στο αντίστοιχο σημείο αμέσως φάνηκε καθαρά ότι το πρόβλημα ήταν ο νεφρός!
Του έκανα ενδοφλεβίως μια dispalgine compositum και πέρασε άμεσα ο πόνος.
Στην πραγματικότητα σε τέτοιες περιπτώσεις δεν πρέπει να γίνεται κανένα παυσίπονο με τον φόβο ότι μπορεί να είναι σκωληκοειδίτιδα.
Τους κατηύθυνα ότι αμέσως το πρωί να πάνε και να κάνουν στο παιδί πυελογραφία όπως φυσικά και έγινε στο Νοσοκομείο της Χίου και μόλις έγινε φάνηκε η υδρονέφροση και η σιγή του δεξιού νεφρού με Διαμαρτία στον δεξιό ουρητήρα δηλαδή το σωληνάκι που πάει από το νεφρό στην ουροδόχο κύστη.
Απ’ ότι είδα στην πυελογραφία δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι υπάρχει ροή από την πύελο ούτε φαινόταν ουρητήρας.
Αμέσως έφυγαν την ίδια μέρα για την Θεσσαλονίκη όπου έχουν την μόνιμη κατοικία τους δίπλα στο Νοσοκομείο και έγινε στον Λάζαρο εγχείρηση “πλαστική πυέλου ” με πλήρη αποκατάσταση του ουρητήρα και της πυέλου και σήμερα μετά 45 χρόνια είναι περίφημα στην υγεία του.
Όταν επέστρεψε ο Λοχαγός Ιορδάνης από την Θεσσαλονίκη ήρθε και μου ομολόγησε..ρε φίλε Λευτέρη το παιδί τόσες φορές έχει πονέσει,τον έχουν εξετάσει ένα σωρό γιατροί και παιδίατροι και κανένας δεν μας είπε να κάνουμε μια πυελογραφία.
Ευτυχώς και μου έκοψε το μυαλό μου και σε φώναξα βέβαια επειδή δεν έβρισκα γιατρό αλλά ήταν τυχερός ο Λάζαρος γιατί αν περνούσε ακόμη λίγος καιρός θα έχανε τον νεφρό του.
Πυελογραφία με σχεδόν φυσιολογικά νεφρά και ουρητήρες
Πυελογραφία με δύο ουρητήρες σε κάθε νεφρό
Ένα από τα τυχερά σπάνια και αξέχαστα περιστατικά της ζωής μου στο πέρασμα στο χώρο της υγείας γι’αυτό έχω ευαισθησίες.
Ο φίλος μου ο Ιορδάνης έφυγε μικρός από την ζωή εδώ και πολλά χρόνια από καρκίνο πνεύμονα γιατί κάπνιζε πολύ.. ήταν ένας γλυκός χαρισματικός άνθρωπος γεμάτος προτερήματα με ευστροφία του μυαλού με εγκυκλοπαιδικές γνώσεις και με καλλιτεχνικό ταλέντο στην ζωγραφική και γνήσιος Έλληνας πατριώτης και πάντα με το χαμόγελο στά χείλη και Αισιοδοξία!
Σιγή δεξιού νεφρού και δίχως ουρητήρα

Επίσης ενώ ο μικρός Λάζαρος δεν είχε ουρητήρα στο δεξιό νεφρό και έκανε πλαστική πυέλου για αποκατάσταση την ίδια δεκαετία του 1970 ο φίλος μου ο Βαγγέλης Τσ………ος σε ενόχληση που είχε και έκανε πυελογραφία είχε στον αριστερό νεφρό τρείς ουρητήρες και στον δεξιό νεφρό είχε δύο ουρητήρες.

Τον δούλευα κανονικότατα τα χρόνια εκείνα που κάναμε παρέα ότι τα υδραυλικά του έχουν πολλές σωληνώσεις και εάν φράξει μία έχει ανταλλακτικά συστήματα αποχέτευσης.

Ήταν στην ηλικία μου αλλά έφυγε πρίν πολλά χρόνια από εμφράγμα..

ΑΙΩΝΙΑ η Μνήμη του και όλων των φίλων της τότε εποχής μαζί και η Ιουλία μου.
Μερικά άλλα περιστατικά που είδα και αντιμετωπίσαμε και με τους δύο Χειρουργούς τον Κωνσταντίνο Βαλαντάση και τον Γιάννη Ζαφείρη ήταν η γενική αναστροφή όλων των σπλάχνων σε εγχείρηση οξείας σκωληκοειδίτιδας!
Κανάμε σκωλικοειδεκτομή αριστερά. Δηλαδή η καρδιά δεξιά, το στομάχι η φορά του δωδεκαδάκτυλου αριστερά, το συκώτι αριστερά,ο σπλήνας δεξιά, το τυφλό έντερο αριστερά όπου και η σκωληκοειδίτιδα.
Αυτές όλες οι ανωμαλίες που υπάρχουν εκατοντάδες στα διάφορα όργανα του σώματος του ανθρώπου όπως γράφω και στον πρόλογο λέγονται “Διαμαρτία περί την διάπλαση ” όπως και η “γενική αναστροφή όλων των σπλάχνων” ή πολλές φορές ορισμένων οργάνων και όχι όλων.
Η υγεία και η ανθρώπινη αξία της ζωής πάνω απ’όλα και δεν μπορεί κανείς να την σφετερίζεται με κακόβουλα τερτίπια για πολιτική εκμετάλλευση.
Καλό βράδυ και καλή εβδομάδα!
Χίος Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020
Λευτέρης Πυκνής Μαλλιάς Καλλιμασιώτης

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.