Κορονοϊός: Τεστ – εξπρές σε γηροκομεία και δομές φιλοξενίας σε όλη τη χώρα

Τεστ σε όλα τη γηροκομεία της χώρας αλλά και σε δομές φιλοξενίας ατόμων με ειδικές ανάγκες ξεκινούν από τον ΕΟΔΥ με ταχύτατους ρυθμούς μετά τον εντοπισμό δεκάδων κρουσμάτων σε οίκους ευγηρίας. Όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες η σχετική απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια σύσκεψης με τον πρωθυπουργό, ενώ το πρόγραμμα των ελέγχων θα υλοποιηθεί από τον ΕΟΔΥ σε συνεργασία με την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Προστασίας Δόμνα Μιχαηλίδου αλλά και τις Περιφέρειες όλης της Ελλάδος.

Ειδικότερα αποφασίστηκε οι Κινητές Ομάδες (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ να ξεκινήσουν τα επόμενα 24ωρα να «σαρώνουν» όλα τα γηροκομεία και τα Κέντρα Φιλοξενίας ανά τη χώρα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει διασπορά του κορονοϊού. Άλλωστε οι αρμόδιες υγειονομικές Αρχές είναι επί ποδός τα τελευταία 24ωρα μετά τα αλλεπάλληλα κρούσματα που βρέθηκαν.

Με βάση την ιεράρχηση που έχει ορισθεί, τα τεστ θα γίνονται αρχικά σε όλους τους εργαζόμενους των δομών, ενώ όπου εντοπίζεται κρούσμα θα ελέγχονται και οι φιλοξενούμενοι. Αυτό αποφασίστηκε καθότι ο τρόπος μετάδοσης του ιού γίνεται κυρίως από τους εργαζόμενους που κυκλοφορούν κανονικά και όχι από τους ανθρώπους που παραμένουν στις δομές.

Ήδη οι ειδικοί επιστήμονες του υπουργείου Υγείας ετοιμάζουν ήδη έναν αλγόριθμο που θα ορίσει την ιεράρχηση όσων θα πρέπει να εξετασθούν πρώτα με βάση τους κινδύνους που υπάρχουν. Πρώτοι στη λίστα με τους ελέγχους θα είναι εκτός από τους εργαζόμενους και όσοι είναι πιο ευαίσθητοι όπως χρονίως πάσχοντες, άτομα υπερήλικα αλλά ακόμη και νέοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και μένουν σε δομές.

Στόχος είναι οι εργαστηριακοί αυτοί έλεγχοι να γίνονται περιοδικά να επαναλαμβάνονται δηλαδή σε τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να διασφαλιστεί το γεγονός πως δεν θα υπάρχει διασπορά στις κοινότητες των ηλικιωμένων και των πασχόντων που ζουν σε ειδικές δομές. Ωστόσο είναι άγνωστο εάν μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος καθώς οι συνεχείς έλεγχοι προϋποθέτουν και τη διάθεση όλων των υγειονομικών δυνάμεων μόνο στις συγκεκριμένες δομές.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.