Μπουκαμβίλια. Η βασίλισσα του καλοκαιριού. (+video).

 

 

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα.

Αν αποκαλούμε τον… μικρό βασιλικό βασιλιά του καλοκαιριού η …μεγάλη μπουκαμβίλια αναμφίβολα και δίκαια κατέχει τον τίτλο της βασίλισσας του καλοκαιριού.

Η μπουκαμβίλια ή βουκαμβίλια είναι θάμνος ή δέντρο με καταγωγή από την Νότιο Αμερική με πολλά είδη που τα περισσότερα φέρουν αγκάθια. Στη χώρα μας καλλιεργείται για καλλωπιστικούς λόγους σε κήπους, γλάστρες και πάρκα κι είναι ένα κλασικό της άνοιξης και του καλοκαιριού φυτό.

Εντυπωσιάζει με τα χρώματα των λουλουδιών της που εκτός από κόκκινο και μωβ υπάρχουν και σε χρυσαφί , λευκό και ροζ κι ανθοφορεί από την άνοιξη μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Τότε βέβαια, το φθινόπωρο,  προκύπτει ..ο μπελάς να μαζέψουμε τα πεσμένα φύλλα της αλλά αυτό δεν είναι τίποτα μπροστά στην αισθητική απόλαυση που ήδη μας έχει προσφέρει όλο το καλοκλαίρι. Ίσως είναι το μόνο φυτό τόσο άρρηκτα συνδεδεμένο με το λευκό και το μπλέ των νησιών μας. Αγαπημένη εικόνα του καλοκαιριού που όλοι αποθανατίζουν με το φακό τους και  την συναντάμε σε κάρτες και πίνακες ζωγραφικής.

Μπουκαμβίλια σε φράκτη

Για την μπουκαμβίλια κυρία Νιζάμη  που είναι τόσο δημοφιλής θα μας δώσετε κάποιες συμβουλές φροντίδας;

-Η μπουκαμβίλια κ. Γαΐλα, αγαπάει πολύ τον ήλιο και χρειάζεται πολλές ώρες ηλιοφάνειας για να μας χαρίσει τα υπέροχα λουλούδια της. Επομένως προσοχή που θα την φυτέψουμε.

Υπάρχουν στο εμπόριο πολλές ποικιλίες της για να διαλέξουμε ανάλογα αν είναι για γλάστρα ή ο έδαφος.. Σε γλάστρα για μπαλκόνι ,που καλό θα είναι να έχει νότιο προσανατολισμό κι η γλάστρα για την καλύτερη ανάπτυξη του φυτού διάμετρο 40 εκατοστών , να προτιμήσετε την ποικιλία ημι-νάνος που φτάνει έως τα 1-2 μέτρα ύψος και πολλές από αυτές δεν έχουν αγκάθια. Στη γλάστρα θα τοποθετήσουμε πρώτα χαλίκια και μετά φυτόχωμα γενικής χρήσης που να περιέχει περλίτη.

Για  δε τον κήπο , δηλαδή σε έδαφος,η πιο διαδεδομένη και γνωστή ποικιλία είναι η μεγάλη βουκαμβίλια (Boungainvillea spectabilis) που φτάνει σε ύψος 6-12 σε πολλά χρώματα.

Σε πιθάρι και τέλος σε φράκτη σε πορτοκαλί απόχρωση

Και το πότισμα της βουκαμβίλιας; κάθε πότε την ποτίζουμε;

-Αυτή που είναι σε γλάστρα κ. Γαΐλα, χρειάζεται περισσότερο πότισμα από του εδάφους.Γενικά  η βουκαμβίλια  έχει μέτριες απαιτήσεις σε νερό και δε χρειάζεται να την ποτίζουμε συχνά. Κατά την έναρξη της ανθοφορίας της, το πότισμα πρέπει να είναι σχετικά περιορισμένο και να γίνεται μία φορά τη βδομάδα, ενώ την περίοδο του καλοκαιριού χρειάζεται συχνότερο πότισμα, δύο φορες την εβδομάδα. Οι μεγάλες σε ηλικία βουκαμβίλιες που έχουν φυτευτεί στο έδαφος και έχουν δημιουργήσει βαθύ δυνατό ριζικό σύστημα χρειάζονται ακόμη λιγότερο νερό. Την περίοδο του χειμώνα το πότισμα μειώνεται πολύ. Αξίζει να σημειώσουμε ότι υπερβολικό πότισμα κατά την ανθοφορία καθώς μπορεί να προκαλέσει πτώση και μειωμένο σχηματισμό λουλουδιών.

Για το λίπασμα, να σας πω ότι το φυτό δεν έχει μεγάλες ανάγκες λίπανσης. Εάν η μπουκαμβίλια σας είναι σε γλάστρα προσθέτετε μικρές ποσότητες πλήρους υδατοδιαλυτού λιπάσματος, ενισχυμένο με σίδηρο και μαγνήσιο μια φορά το μήνα κατά την περίοδο της άνοιξης ενώ σε μπουκαμβίλιες εδάφους, η προσθήκη πλήρους λιπάσματος μέσα στην άνοιξη βοηθάει σημαντικά την ανάπτυξη και τον σχηματισμό λουλουδιών.

Τις κλαδεύομε τις βουκαμβίλιες κυρία Νιζάμη;

-Ασφαλώς. Οι βουκαμβίλιες χρειάζονται κλάδεμα κάθε χρόνο στις αρχές της άνοιξης, αφού έχει περάσει η παγωνιά του χειμώνα. Κατά το κλάδεμα της βουκαμβίλιας αφαιρούμε τα ξερά κλαδιά της παλιάς βλάστησης, και τους αδύναμους βλαστούς από τη βάση της για να τη δυναμώσουμε και να μας δώσει καινούρια βλάστηση και πολλά λουλούδια. Όταν κλαδεύουμε βουκαμβίλια που έχει διαμορφωθεί σε φράκτη θέλει σχετικά πιο αυστηρό κλάδεμα για να διατηρηθεί το σχήμα της.

Να θυμάστε όσοι φυτέψετε μπουκαμβίλια:: Το υπερβολικό πότισμα, η ξηρασία, οι θερμοί άνεμοι, καθώς και η υπερβολική λίπανση μπορεί να προκαλέσουν την απότομη πτώση των φύλλων και των λουλουδιών της βουκαμβίλιας, είτε είναι φυτεμένη σε γλάστρα ή στο έδαφος .

Ευχαριστώ θερμά την Γεωπόνο κυρία Μαρία Νιζάμη για τις χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την φροντίδα της μπουκαμβίλιας.

Μπουκαμβίλια στον Κάμπο Χίου

 

Για την diafaneia.eu

Τασσώ Γαΐλα.

ΑρθρογράφοςΕρευνήτρια.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.