Να χυθεί άπλετο φως στις συνθήκες που οδήγησαν έναν νεαρό πρόσφυγα στον θάνατο

 

Την απαίτηση για άπλετο φως στα τραγικά περιστατικά της 20ης Οκτωβρίου 2023 που οδήγησαν στον θάνατο ενός πρόσφυγα και στον βαρύ τραυματισμό τριών ακόμα στη θαλάσσια περιοχή έξω από τα Νένητα κατέθεσε στο χθεσινό (24/10/2023)  δημοτικό συμβούλιο Χίου η Χιακή Συμπολιτεία.

 Για το σκοπό αυτό η Χιακή Συμπολιτεία ζήτησε τη συγκρότηση διαπαραταξιακής αντιπροσωπείας του δημοτικού συμβουλίου που να επισκεφθεί το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου και αφού εκφράσει τον αποτροπιασμό της για το θανατηφόρο περιστατικό να ζητήσει πλήρη ενημέρωση για τα γεγονότα.

Όπως τονίζει η Χιακή Συμπολιτεία, «δυστυχώς οι παρατάξεις της πλειοψηφίας του Δ.Σ. (Σύμπραξη Δημιουργίας, Πρωτοβουλία για τη Χίο και Χίος Μπροστά) απέρριψαν την πρότασή μας με πρωτοφανή επιχειρήματα που λίγο πολύ θεωρούν ό,τι γίνεται στα θαλάσσια όρια της Χίου “καλώς καμωμένο” και στην ουσία στοχοποιούν οποιαδήποτε προσπάθεια δημοκρατικού ελέγχου προσώπων και υπηρεσιών».

«Από την πλευρά μας εκφράσαμε την πάγια θέση μας ότι η κυβερνητική εντολή των θαλάσσιων αποτροπών (pushbacks) έχει δολοφονικές συνέπειες και ότι η τοπική κοινωνία και τα εκλεγμένα όργανά της δεν μπορούν να μένουν αδιάφορα, ούτε να στρουθοκαμηλίζουν μπροστά σε γεγονότα που έχουν ως συνέπεια απώλεια ανθρώπινων ζωών», τονίζει η Χιακή Συμπολιτεία και προσθέτει:

«Μαζί με εκπροσώπους όσων παρατάξεων συμφωνούν θα επισκεφθούμε το Λιμεναρχείο, όπως έχουμε δικαίωμα αλλά και ανθρώπινη υποχρέωση, και θα ζητήσουμε πλήρη ενημέρωση. Τα πραγματικά περιστατικά και οι όποιες ευθύνες γι’ αυτά  δεν θα συγκαλυφθούν, ούτε θα κρυφτούν κάτω από το χαλί».

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.