ΝΕΑ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ “ΕΚΤΡΩΜΑ” ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ.

 

 

Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση της Ν.Δ., ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκης, συνεχίζουν την πολιτική τους στις κατευθύνσεις και τα θέλω των εφοπλιστών, αυτή την φορά το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας κατάθεσε τροπολογία σε σχέδιο νόμου του υπουργείου περιβάλλοντος. Η τροπολογία, που αναμένεται να ψηφιστεί την Τετάρτη 20 Οκτώβρη στη Βουλή, δίνει το δικαίωμα στους εφοπλιστές στα ποντοπόρα υπό ελληνική σημαία καράβια να μην εφαρμόζουν, στο σύνολο των ναυτεργατών, ΣΣΕ και Κοινωνική Ασφάλιση.

Πάντα με πρόσχημα την πανδημία που για την Κυβέρνηση είναι το «Μεγάλο όπλο» της και για τις αντικαταστάσεις για την παλινόστηση των χιλιάδων ναυτεργατών που βρίσκονται σε πολύμηνο εγκλωβισμό στα ποντοπόρα πλοία, και με ευθύνη των εφοπλιστών της κυβέρνησης χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο μέχρι σήμερα για την αντιμετώπιση του οξυμμένου προβλήματος, επαναδιατυπώνεται το άρθρο 76 του ν.4745/2020.

Συγκεκριμένα στη τροπολογία αναφέρει:

Οργανική σύνθεση πλοίων του άρθρου 13 του ν.δ. 2687/1953

  1. Για το χρονικό διάστημα από την 1η Οκτωβρίου 2021 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2021, στα πλοία υπό ελληνική σημαία άνω των 3000 κ.ο.χ., που έχουν νηολογηθεί σύμφωνα με το άρθρο 13 του ν.δ. 2687/1953 (Α’ 317), δεν εφαρμόζονται οι απαιτήσεις οργανικής σύνθεσης των παρ. Α1 και Α2 του όρου 8 της οικείας εγκριτικής απόφασης και δεν επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται παρ. Β3 του ως άνω όρου 8.
  2. Η χρονική περίοδος που προβλέπεται στην παρ.1 δύναται να παρατείνεται, με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τους έξι (6) από το πέρας του χρονικού διαστήματος της παρ. 1, εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται άμεσος κίνδυνος έξαρσης πανδημίας του κορωνοϊου COVID-19.

Η Τροπολογία αυτή, αποτελεί συνέχεια του αντεργατικού ν.4714/2020, η συγκεκριμένη τροπολογία για την κατάργηση της οργανικής σύνθεσης των πλοίων είναι τερατούργημα κι έρχεται να ικανοποιήσει τις αξιώσεις των εφοπλιστών, Είναι προκλητικό μέτρο που τσακίζει ό,τι έχει απομείνει στα δικαιώματα των ναυτεργατών, αν και όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι είναι προσωρινό μέτρο, όλοι γνωρίζουμε πως «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού».

Καταγγέλλουμε και απαιτούμε την άμεση απόσυρση της αντεργατικής τροπολογίας,

Κατάργηση του ν.4808/2021 (Χατζηδάκη), του ν.4714/2020 και του συνόλου των αντεργατικών νόμων.

Συμπαραστεκόμαστε στον δίκαιο αγώνα των Ναυτεργατικών Σωματείων στις συνθήκες που διαμορφώνονται σε βάρος του συνόλου των δικαιωμάτων των ναυτεργατών, και διεκδικούμε:

Άμεση επαναλειτουργία του Οίκου Ναύτη Χίου με δύο γιατρούς σε καθημερινή βάση για την εξυπηρέτηση της Ναυτικής Οικογένειας της Χίου στην συνταγογράφηση φαρμάκων.

Την απόσυρση της παράλογης φορολόγησης των αναδρομικών που δόθηκαν από τα πολλαπλά και παράνομα κοψίματα των συντάξεών μας όλα αυτά τα χρόνια των μνημονίων, όλοι γνωρίζουν ότι οι συνταξιούχοι του ΝΑΤ ήταν οι μεγάλοι χαμένοι, και αυτοί που έβαλαν και βάζουν πλάτη όλα αυτά τα χρόνια των μνημονίων.

Κατάργηση του νόμου Βρούτση/Κατρούγκαλου και Χατζηδάκη και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.

Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης. Αυξήσεις στις συντάξεις και ειδικά στις συντάξεις πείνας των χαμηλοσυνταξιούχων και επαναφορά της μη συμμετοχής των χαμηλοσυνταξιούχων στα φάρμακα.

Άμεση επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε από ΝΑΤ/ΕΦΚΑ, σε κύριες – επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ.

Άμεσα μέτρα για τον ασφαλή επαναπατρισμό των χιλιάδων εγκλωβισμένων ναυτεργατών, στα ποντοπόρα καράβια.

 

Με Συναδελφικούς – αγωνιστικούς χαιρετισμούς
Δ.Σ ΠΕΣ-ΝΑΤ ΧΙΟΥ

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.