Ολοκληρώθηκε ο Μαθητικός Διαγωνισμός «Ηγέτες Ακεραιότητας του Αύριο» που προκήρυξε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής – Ανακοίνωση Νικητών

Με τη συμμετοχή 217 μαθητών και μαθητριών από όλη τη χώρα και 157 έργα συνολικά ολοκληρώθηκε ο Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός με θέμα: «Ηγέτες Ακεραιότητας του Αύριο» που προκήρυξε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ).

Συνολικά, στον Διαγωνισμό εκπροσωπήθηκαν 37 σχολεία από όλη την επικράτεια (Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Σπάρτη, Θήβα, Κέρκυρα, Σέρρες, Λαμία, Μυτιλήνη, Καβάλα, Πέλλα, Κόρινθος, Ιωάννινα, Άστρος, Ρόδος και Κατερίνη), οι μαθητές των οποίων είχαν την ευκαιρία να εκφραστούν μέσα από δημιουργικούς τρόπους (π.χ. ζωγραφική, κολάζ, αφίσα, βίντεο, γραπτό κείμενο, ποίημα) και να αποτυπώσουν με πρωτότυπο τρόπο τις αξίες του σεβασμού, της δικαιοσύνης, της ακεραιότητας και της αλληλεγγύης. Στόχος της δράσης ήταν η σταδιακή εξοικείωση της μαθητικής κοινότητας με τις έννοιες της ηθικής, της διαφάνειας και της λογοδοσίας, καθώς και με τα οφέλη που προκύπτουν για το κοινωνικό σύνολο από την ενδυνάμωση των μηχανισμών πρόληψης και αποτροπής φαινομένων αδιαφάνειας, διαφθοράς και κακοδιοίκησης.

Οι νικητές των σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα λάβουν καινοτόμο εκπαιδευτικό υλικό που έχει δημιουργήσει ειδικά για τη συγκεκριμένη δράση η Εθνική Αρχή Διαφάνειας σε συνεργασία με το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC) και έχει λάβει έγκριση από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, ενώ οι μαθητές των σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα ταξιδέψουν στη Βιέννη της Αυστρίας (όταν οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν), προκειμένου να επισκεφθούν την έδρα του UNODC, όπου και θα παρουσιάσουν τα έργα τους.

Τέλος, το σύνολο των δημιουργιών των μαθητών θα αποτελέσει εικαστικό υλικό ειδικής έκθεσης που θα φιλοξενηθεί στο κεντρικό κτήριο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Η συγκεκριμένη δράση αποτελεί μέρος σειράς εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών που σταδιακά υλοποιεί η Αρχή με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των μαθητών, των αυριανών πολιτών, σε θέματα διαφάνειας, ακεραιότητας και λογοδοσίας.

 

Ακολουθούν οι νικητές ανά ηλικιακή κατηγορία:

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 1 (Μαθητές/τριες α΄, β΄ και γ΄ τάξεων Δημοτικού – Βραβεύονται τρία έργα)

  • Αλεξάνδρα Σωτηροπούλου, 28ο Δημοτικό Πειραιά, Ζωγραφική
  • Ακριβή Παπαδημητρίου, 5ο Δημοτικό Σπάρτης, Ζωγραφική
  • Ιωάννης Κακαρούντας και Φίλιππος Μπολοβίνης, 16ο Δημοτικό Λαμίας, Βίντεο

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 2 (Μαθητές/τριες δ΄, ε΄ και στ΄ τάξεων Δημοτικού – Βραβεύονται πέντε έργα)

  • Μαρία Άννα Μαρκάκη, 28ο Δημοτικό Πειραιά, Ζωγραφική
  • Αναστάσιος Παλιοκώστας και Γεώργιος Λαμπίρης, 3ο Δημοτικό Αλίμου, Βίντεο
  • Χρύσα Καραμήτρου, 3ο Δημοτικό Αλίμου, Βίντεο
  • Νικολέτα Αργυράκη, 3ο Δημοτικό Αλίμου, Ζωγραφική
  • Ιωάννα-Μαρία Μιχαλοπούλου, 5ο Δημοτικό Σπάρτης, Ζωγραφική

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 3 (Μαθητές/τριες Γυμνασίου – Βραβεύεται ένα έργο)

  • Αθανάσιος Χατζής και Δημήτριος Τσαγκογιάννης, Ιδιωτικό Ζωγράφειο Γυμνάσιο, Ζωγραφική

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 4 (Μαθητές/τριες Λυκείου – Βραβεύεται ένα έργο)

  • Ασημάκης Χρονάς, Πρότυπο ΓΕΛ Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά, Βίντεο

 

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε όλα τα νικητήρια έργα του μαθητικού διαγωνισμού «Ηγέτες Ακεραιότητας του Αύριο»:

Έργα Νικητών

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.