ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΗ ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗ ΣΕ ΔΥΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΣΚΑΠΑΝΕΙΣ ΤΗΣ ΧΙΟΥ

Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου-Αντιδημάρχου Χίου

Πρόσφατα, το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου απέδωσε -ορθότατα- την οφειλόμενη τιμή προς τον εκλιπόντα Δήμαρχο Γιάννη Μπουμπάρη. Μεταξύ άλλων εύφημων αναφορών και επισημάνσεων, τοποθετήθηκε η φωτογραφία του στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου και οι φωτογραφίες των αειμνήστων διατελεσάντων Δημάρχων της πόλης μας. Ας είναι αιωνία η μνήμη του Δημάρχου μας, Γιάννη Μπουμπάρη. Θα τον θυμόμαστε πάντοτε με αγάπη και σεβασμό.

Κατά την ταπεινή μου άποψη, θεωρώ ότι, στο πάνθεον των Δημάρχων της Χίου, θα πρέπει να συμπεριληφθούν και οι φωτογραφίες ακόμη δυο προσώπων: των αειμνήστων συμπολιτών Ιωάννη Σόδη (1969-1971) και Δημητρίου Τσαμπλάκου (1971-1974).

Βεβαίως, οι εν λόγω Δήμαρχοι δεν ήσαν εκλεγμένοι από τον λαό και είχαν τοποθετηθεί από τη δικτατορία των Συνταγματαρχών της περιόδου 1967-74 (Χούντα). Όμως, νομίζω ότι, δεν υπάρχει Χιώτης που να μην αναγνωρίζει την ανιδιοτέλειά τους και την ευρύτερη προσφορά τους στο νησί. Μάλιστα, ο Ιωάννης Σόδης, Φαρμακοποιός- Χημικός, στη μεταπολιτευτική περίοδο εξελέγη Βουλευτής Χίου (με την ΝΔ) και προσέφερε πολλά στο κοινωνικό στερέωμα της Χίου. Ομοίως, ο Δημήτριος Τσαμπλάκος, Ιατρός (Μαιευτήρας- Γυναικολόγος, Δ/ντης επί σειρά ετών του «Κοκκάλειου» Μαιευτηρίου Χίου) και επί πολλά έτη εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος Χίου, είναι γνωστό στην τοπική μας κοινωνία ότι διέθεσε στην υπηρεσία του Δήμου τον καλύτερό του εαυτό. Μάλιστα είχε το θάρρος, σε χρόνους δίσεκτους και χαλεπούς (όταν η ελεύθερη έκφραση γνώμης φάνταζε μύθος), να στήσει μέσα στο δημοτικό Κήπο της πόλης τις προτομές πλείστων όσων δημοκρατικών και κεντροαριστερών φρονημάτων ποιητών, κοσμώντας τον, με μια πράξη διττού συμβολισμού.

Πιστεύω ότι, το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου, θα κάνει την υπέρβασή του, θα τονίσει ότι δεν αποδέχεται επ΄ουδενί τακτικές δικτατορικής μορφής ή αμφισβήτησης του δημοκρατικού μας πολιτεύματος (που επιτάσσει οι εκπρόσωποι του λαού να επιλέγονται από τον ίδιο και μόνο, άμεσα ή έμμεσα), αλλά θα αποτολμήσει να αποδώσει την δέουσα τιμή σε δυο προσωπικότητες της Χίου, που την υπηρέτησαν από διάφορους τομείς, αλλά και μέσα από το Δήμο (με τον όποιο τρόπο του καθένας) δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό.

Τέλος, άποψή μου είναι ότι, κάποια στιγμή πρέπει να μάθουμε να διαχωρίζουμε αισθητά τις -όποιες- πεποιθήσεις μας, από το έργο εν γένει κάθε προσώπου, δίχως να αλλοιώνεται ή/και αμφισβητείται ο διακριτός ρόλος καθενός.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.