Παραδοσιακές Συνταγές. Γλυκό του κουταλιού Ρόδι & Μαρμελάδα Ρόδι.

 

Δύο συνταγές σήμερα από την Μακεδονία και το αγρόκτημα της κυρίας Ψάλτη: Γλυκό του κουταλιού Ρόδι και μαρμελάδα Ρόδι. Ρόδι, το φρούτο με τις μεγάλης αξίας για τον ανθρώπινο οργανισμό ιδιότητες.

 

Γλυκό του κουταλιού Ρόδι.

Υλικά

1 κιλό σπόροι ροδιού

500 γρ ζάχαρη

500 γρ νερό

1 λεμόνι (χυμό και ξύσμα)

1 στικ κανέλας

1 στικ βανίλιας

75 γρ γλυκόζη

 

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα ρόδια.

Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε τα ρόδια που έχουμε ζυγίζει τη ζάχαρη και το νερό.

Σιγοβράζουμε για 30 λεπτά περίπου. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήνουμε στην άκρη με κλειστό καπάκι.. Όταν κρυώσει το βάζουμε στο ψυγείο για 24 ώρες.

Την άλλη μέρα βγάζουμε την κατσαρόλα από το ψυγείο και βάζουμε ξανά στη φωτιά. Προσθέτουμε τη γλυκόζη το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, την κανέλα και τη βανίλια. Σιγοβράζουμε για 20 με 30 λεπτά μέχρι να δέσει το σιρόπι.

Μεταφέρουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα όσο είναι καυτό. Κλείνουμε με το καπάκι και αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν. Όταν το ανοίγουμε το κρατάμε στο ψυγείο.

Καλή επιτυχία.

 

Μαρμελάδα Ρόδι.

Υλικά.

Χυμός φρέσκου ροδιού 3 ποτήρια νερού
Ζάχαρη 3 ποτήρια νερού
Ρόδι 1/2 ποτήρι ρώγες ροδιού
Λεμόνι 1 μόνο τον χυμό του
Εκτέλεση.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τον χυμό ροδιού με την ζάχαρη να βράσουν, αφήνουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη, χαμηλώνουμε την φωτιά και βράζουμε για 20 – 25 λεπτά αφαιρώντας τον αφρό που βγάζει στην επιφάνεια.
Μετά προσθέτουμε τις ρώγες ροδιού και τον χυμό λεμονιού , βράζουμε για περίπου 15 λεπτά μέχρι να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα (πόσο πηχτό το θέλουμε ή αραιό).
Αφήνουμε να κρυώσει και γεμίζουμε τα αποστειρωμένα βάζα μας .
Διατηρούμε τα βάζα σε δροσερό μέρος.

Καλή Επιτυχία.

…………………………………………………………….

Θερμά ευχαριστώ την κυρία Ψάλτη  από την γνωστή αγροτική μονάδα Καστοριάς- και της οποίας ο σύζυγος έχει Χιακή καταγωγή-, για τις δυο αυτές συνταγές της, συνταγές που εφαρμόζουν οι κυρίες του Αγροτικού Γυναικείου Συνεταιρισμού του χωριού της. Καλό Χειμώνα αγαπημένη Καστοριά.

Για την diafaneia.eu

Τασσώ Γαΐλα.

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.