Παραδοσιακή κουζίνα. Το Χιώτικο σπιτικό παστέλι του Παναγιώτη. Γράφει η Τασσώ Γαΐλα.

Εισαγωγή: Χιώτης ηλικιωμένος ομογενής μας στις ΗΠΑ μας ζήτησε την συνταγή για παστέλι Χίου που το έτρωγε μικρός στα πανηγύρια του χωριού του τις Μέσα Διδύμες. Τώρα θέλει ο 75χρονος ομογενής μας να το διδάξει στις εγγονές τους για να συνεχιστεί η παράδοση του παραδοσιακού αυτού γλυκίσματος και στις επόμενες γενιές. Πολύ σωστά, η μαγειρική είναι λαογραφία, είναι παράδοση που πρέπει να την διδάσκουν στα νέα παιδιά της οικογένειας για να μην σβήσει.

Μόλις προχτές ήταν η εορτή του Αγίου Φανουρίου και το facebook ‘φράκαρε’ από αναρτήσεις ηλικιωμένων με κάθε λογής φανουρόπιτες. Τις έφτιαξαν και έβγαλαν …αναμνηστικές φωτογραφίες για τους φίλους τους στο φι μπί!!!. Σε σχόλιο μιας κυρίας που ρωτούσε φίλη της με ωραιότατη φανουρόπιτα αν την έχει μάθει στις εγγονές της αυτή απάντησε :-Όχι , οι μικρές δεν μαγειρεύουν , δεν ξέρουν από αυτά, διαβάζουν…

Απορία μου:-Και γιατί την έδειχνε σε εμάς η ηλικιωμένη κυρία; Να μάθουμε εμείς το έθιμο και την συνταγή: Από την οικογένεια και τις εγγονές δεν έπρεπε να αρχίσει για να κρατήσουν κι αυτές μεγαλώνοντας το έθιμο; Αυτός είναι ο ρόλος του ηλικιωμένου στην οικογένεια. Να περνάει τις παραδόσεις στα εγγόνια του αλλιώς θα χαθούν τα έθιμα.

Δεν σας κρύβω, συγκινήθηκα με τον 75χρονο ομογενή μας από το New Jersey  και την επιθυμία του να διδάξει στις εγγονές του Ελληνικά φαγητά να συνεχιστεί η παράδοση. Μου θύμισε την μακρινή εποχή που η δασκάλα θεία μου στον Καταρράκτη την άλλη μέρα από το πανηγύρι του Αγίου Αιμιλιανού στην γειτονική Καλιμασιά μας φώναξε εμένα και την αδελφή μου στην κουζίνα της, μας έβαλε ποδίτσες-είμασταν 8 ετών- κι αφού μας έδωσε ακόμη από ένα κομμάτι παστέλι που μας είχε αγοράσει στο πανηγύρι μας εξήγησε τα πάντα γι αυτό και μας έβαλε με την βοήθεια της να το φτιάξουμε.

Ήταν η πρώτη συνταγή που έμαθα-ας είναι καλά εκεί που είναι-, κι ένα από τα λίγα γλυκά που ξέρω να φτιάχνω.

Τόπος στα ΝΕΙΑΤΑ.

Κοντά μας ο νεαρός, βραβευμένος και επιτυχημένος σεφ Παναγιώτης Παπαδάκης που δέχτηκε με χαρά να μοιραστεί με τον ομογενή μας αλλά και με όλους εσάς τους φίλους της δημοφιλούς μας στήλης την Χιώτικη παραδοσιακή συνταγή για παστέλι.

ΣΥΝΤΑΓΗ.

 Το Χιώτικο Σπιτικό Παστέλι του executive chef Παναγιώτη Παπαδάκη.

ΥΛΙΚΑ

260 γρ. σουσάμι

120 γρ. κολοκυθόσποροι

70 γρ. ηλιόσποροι

450 γρ. μέλι

το ξύσμα από 1 πορτοκάλι (προαιρετικά)

100γρ σταφίδα κορινθιακή

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζεσταίνετε το φούρνο στους 150ο C και καβουρδίζετε τους όλους τους σπόρους για 10-15 λεπτά, μέχρι να μυρίσουν.

Ζεσταίνετε το μέλι και το ξύσμα σε μια κατσαρόλα (όχι μικρή γιατί θα φουσκώσει απότομα) και όταν φτάσει στους 125ο C* αποσύρετε από την φωτιά και προσθέτετε τους σπόρους με τελευταία την σταφίδα.

Ανακατεύετε καλά και αδειάζετε το μείγμα σε ένα ταψάκι 24Χ24 εκ., το οποίο έχετε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί και το έχετε λαδώσει ελαφρά.

Φροντίζετε ώστε το μείγμα να απλωθεί ομοιόμορφα και το αφήνετε να κρυώσει. Πριν κρυώσει τελείως το κόβετε σε κομμάτια κύβους.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

*Εάν δεν έχετε θερμόμετρο, υπολογίστε πως το μέλι πρέπει να βράσει περίπου 5 λεπτά πριν προσθέσετε τους σπόρους, αν και αυτή δεν είναι αλάνθαστη μέθοδος.

Καλή Επιτυχία.

Παναγιώτης Παπαδάκης.

Executive chef Italy Kitchen and American international.

Σχόλιο.

Ο Παναγιώτης Παπαδάκης  με λαμπρές σπουδές στην Αμερικανική και Ιταλική κουζίνα πρωτοτυπεί και με Ελληνικές καινοτομίες αλλά δεν διστάζει να παρουσιάζει στα menu του και παραδοσιακά πιάτα.

Νεαρός οικογενειάρχης, μέλος τοπικών συλλόγων ποικίλων ενδιαφερόντων και φανατικός κυνηγός , ζεί κι εργάζεται μόνιμα στην γενέθλια Χίο.

Σε λίγες μέρες θα μας παρουσιάσει το εύκολο παραδοσιακό πιάτο : Γεμιστά , πιάτο φτηνό και καλοκαιρινό -εφόσον το καλοκαίρι καλά κρατάει ακόμη-,για να το μάθουν και οι μικρότεροι υποψήφιοι μάγειροι.

Ο ηλικιωμένος ομογενής μας είναι ένα καλό παράδειγμα για όλους τους ηλικιωμένους στο να έρθουν πιο κοντά με τα εγγόνια τους με την ..μέθοδο της μαγειρικής και φυσικά να τα μυήσουν στις παραδόσεις μας μέσω της γαστρονομίας.  Κι επιπλέον ένας τρόπος να αποκτήσουν μαζί τους οικειότητα, φιλική σχέση.

Ευχαριστώ θερμά τον Παναγιώτη Παπαδάκη.

Για την diafaneia.eu

Τασσώ Γαΐλα.

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.