Προς καθυστέρηση οδεύει η επέκταση του διαδρόμου του αεροδρομίου

Ένα πνεύμα ανησυχίας και αμφισβήτησης φαίνεται πως διαπνέει την ατμόσφαιρα, με τον αντιπεριφερειάρχη Παντελή Βρουλή να προβληματίζεται για την επέκταση του αεροδρομίου. Όπως έγινε γνωστό, οι τέσσερις περιοχές που θα προμηθεύσουν με αναλώσιμα υλικά είναι  το Μερσινίδι, ο  Άγιος Κωνσταντίνος, Άγιος Αρτέμιος και τα Μανδράκια Γρου, όμως κατά τον Βρουλή δεν επαρκούν οι ποσότητες και ίσως χρειαστεί η άδεια εξόρυξης, που πιθανή είναι και η άρνηση της λόγω έντασης από άλλη εταιρεία. Από την άλλη δε, ο υπουργός Νότης Μηταράκης που είχε δηλώσει τις προάλλες «Όταν οι άλλοι ασχολούνται με την επικοινωνία, εμείς φέρνουμε αποτελέσματα» αναφορικά με την έγκριση επέκτασης του διαδρόμου του αεροδρομίου, επιχειρεί να δώσει τις δίκες του απαντήσεις προς τις ανησυχίες του Βρουλή για καθυστέρηση του έργου, απαντώντας ότι ο ανάδοχος είναι υπεύθυνος για την καταλληλότητα των υλικών σύμφωνα με τη σύμβαση του έργου, ενώ προβλέπονται αρμόδιοι φορείς που ελέγχουν την ποιότητα, Ακόμη τόνισε πως όλα τα θέματα του κατά πόσον οι χώροι είναι κατάλληλοι ή όχι έχουν εγκριθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος που είναι ο φορέας αδειοδότησης σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία.

Παρόλα αυτά έπειτα από έρευνες που είχαν προκύψει, φαίνεται ότι οι ακόλουθοι τέσσερις χώροι, καθώς και ο όγκος των υλικών που θα ληφθούν από τον καθένα εξ αυτών είναι:

  1. 1. Έκταση στην περιοχή του Μερσινιδίου, που είναι εκκλησιαστικής  ιδιοκτησίας, επιφάνειας 17,4 στρεμμάτων και όπου σήμερα υπάρχουν σωροί ή διάσπαρτα αδρανή υλικά. Απολήψιμες ποσότητες αδρανών υλικών 290κ.μ.
  2. 2. Ιδιωτική έκταση στην θέση Μαντράκια περιοχή του Γρου (ανενεργό λατομείο μη αποκατεστημένο), έκτασης 10,1 στρεμμάτων, κοντά σε υφιστάμενη εγκατάσταση ανακύκλωσης υλικών οικοδομών. Απολήψιμες ποσότητες αδρανών υλικών 190κ.μ.
  3. 3. Εγκαταλελειμμένη εκσκαφή (ανενεργό λατομείο μη αποκατεστημένο) απέναντι από τα γραφεία του ΟΑΕΔ στο Φραγκοβούνι (Λευκωνιά), έκτασης 8,8 στρεμμάτων, που ανήκει ή στον δήμο Χίου ή στο Δημόσιο και σήμερα ο χώρος αυτός είναι μισθωμένος σε ιδιώτη εργολάβο. Απολήψιμες ποσότητες αδρανών υλικών 791κ.μ.
  4. 4. Ιδιωτική έκταση εκτός σχεδίου απέναντι από την λιμνοδεξαμενή, στην περιοχή του Αγίου Αρτεμίου, επιφάνειας 9,9 στρεμμάτων, την οποία ο ιδιοκτήτης φέρεται να θέλει να διαμορφώσει σε οικόπεδο. Απολήψιμες ποσότητες αδρανών υλικών 010κ.μ.

Η συνολική ποσότητα των αδρανών υλικών που μπορούν να αποληφθούν από τους παραπάνω τέσσερις χώρους ανέρχεται σε 375.281 κ.μ., ενώ οι ανάγκες για το έργο του διαδρόμου προσγειώσεων – απογειώσεων ανέρχονται σύμφωνα με την απόφαση και την σχετική μελέτη σε 455.000 κ.μ.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.