Σας τσίμπησε δράκαινα ή σκορπίνα στη θάλασσα; Διαβάστε τι πρέπει να κάνετε

Οι δράκαινες ανήκουν στην οικογένεια των τραχινιδών. Η μεγάλη δράκαινα (Trachinus araneus) χαρακτηρίζεται από το μικρότερο κεφάλι, το οποίο καταλήγει σε ένα στόμα το οποίο έχει διεύθυνση προς τα πάνω. Μπορεί να φτάσει στα 40 εκατοστά και είναι αρκετά επικίνδυνη. Τι κάνουμε αν την πατήσουμε στην παραλία.

Έχει επτά δηλητηριώδης αγκαθωτές ακτίνες στο ραχιαίο πτερύγιο, ενώ και στην άκρη του επικαλύμματος υπάρχει ένα αγκάθι. Αυτά συνδέονται με δηλητηριώδεις αδένες, το δηλητήριο των οποίων ενεργεί τόσο στο νευρικό σύστημα του ανθρώπου όσο και στο αίμα όταν αυτός έχει την ατυχία να τσιμπηθεί.

Το τσίμπημα της δράκαινας και της σκορπίνας είναι εξαιρετικά επώδυνο. Το αποτέλεσμα σε αυτή την περίπτωση είναι :

  • ο έντονος και με διάρκεια πόνος,
  • η λιποθυμία,
  • ο εμετός
  • ο υψηλός πυρετός.

Οι παρενέργειες ενός τέτοιου τσιμπήματος διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο ανάλογα με τις άμυνες και τις αντιστάσεις του οργανισμού του.

Οι κινήσεις σας

Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να βγείτε αμέσως έξω από το νερό και αν είναι δυνατόν να επισκεφθείτε ένα σημείο που θα μας προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες. Αυτό είναι σημαντικό γιατί το τσίμπημα μιας δράκαινας (όσο μεγαλύτερη είναι σε μέγεθος, τόσο πιο επώδυνο το τσίμπημα) μπορεί σε ορισμένους να δημιουργήσει αλλεργικό σοκ με πολύ άσχημα επακόλουθα.

Το δηλητήριο της δράκαινας είναι θερμοδιασπώμενο, αν θερμανθεί πάνω από τους 50 βαθμούς αδρανοποιείται. Με προσοχή λοιπόν, θερμαίνουμε το τραύμα και πάτε σε γιατρό .

Οι ψαράδες που γνωρίζουν από αυτά, προτείνουν να πλησιάσουμε με ιδιαίτερη προσοχή (για να μην πάθουμε έγκαυμα) την καύτρα ενός τσιγάρου στην πληγή. Σε κάθε περίπτωση το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να πάτε άμεσα στο πιο κοντινό σημείο που θα σας προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες.

 

Τι κάνω αν με τσιμπήσει δράκαινα;

1️⃣ Ψυχραιμία, δεν απειλεί τη ζωή του ασθενή και το αλλεργικό σοκ είναι σπάνιο. Καλό είναι, βέβαια, να επισκεφθούμε τον πλησιέστερο γιατρό/κέντρο υγείας.
2️⃣ Το δηλητήριο που προκαλεί τον αφόρητο πόνο είναι μια πρωτεΐνη, ευαίσθητη στη θερμοκρασία και η οποία αδρανοποιείται όταν ζεσταθεί στους 50 βαθμούς κελσίου. Οπότε βουτάμε το άκρο σε ζεστό νερό ή αν αυτό δεν είναι εφικτό τότε παίρνουμε μερικές ζεστές πέτρες/βότσαλα από την παραλία και τα ακουμπάμε στο σημείο του τσιμπήματος. Ποτέ κρύο!
3️⃣ Παίρνουμε ένα αντιισταμινικό χάπι και πλένουμε καλά την περιοχή.

4️⃣ Ξεκουράζουμε το άκρο.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.