ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ “ΔΟΥΛΕΥΕΤΕ” ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ…!!! Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου

*****************************************************

«Να μιλάω δεν θέλω, να σιωπήσω δεν μπορώ» (Μέγας Βασίλειος)

«Θέλω ν΄ αγιάσω, μα δεν μπορώ, αλήθεια λέω, μα τον Θεό» (λαϊκό άσμα)

«Όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια» (λαϊκή σοφία)

 

***********************************************************

 Όσο κι αν προσπαθώ να “κάτσω στ΄ αυγά μου”, όλο και κάτι γίνεται, να μου προξενεί το ενδιαφέρον να μιλήσω !

Βλέπεις, είναι ορισμένα ζητήματα που, όταν τα παρακολουθείς επί χρόνια, θεωρείς εμπαιγμό προς τον κόσμο να παρουσιάζονται διαφορετικά από την πραγματική τους διάσταση, αλλόκοτα και ξένα.

Στις ημέρες μας, ελλείψει ουσιαστικού έργου των αιρετών, η αυτοπροβολή και το λιβάνισμα εκατέρωθεν είναι ο μόνος τρόπος να επιβιώσουν δημοσιογραφίσκοι που φυτοζωούν μέσα στην κρίση. Και μ΄ έναν κόσμο καθηλωμένο σε έναν καναπέ και το ηλεκτρονικό χαζοκούτι, είναι εύκολο να διαμορφώσεις “συνείδηση” πλασάροντας το «μαύρο άσπρο» και το «ξύδι γλυκάδι».

Παρακολουθώ εκ του σύνεγγυς τα τεκταινόμενα στον Δήμο και περιμένω να δω μέχρι που θα φθάσει η “υπερμετρωπία” ορισμένων.

*«Εξασφαλίστηκε», λένε, «η πίστωση για την οδό Χρήστου στο Αεροδρόμιο». Και το προβάλλουν ως πολιτικό επίτευγμα.

Μα, η πίστωση για την οδό Χρήστου εξασφαλίστηκε πρωτίστως από τριετίας και τα επιμέρους γραφειοκρατικά εμπόδια κατέληξαν να φθάσουμε στο 2020 και ακόμη να μιλάμε για επαναδημοπράτηση του έργου.

Ποια πίστωση εξασφάλισαν ο κυβερνητικός Βουλευτής και οι λοιποί; Αυτή που είναι κατά 200.000 Ευρώ μικρότερη της προηγούμενης;

*Αδύναμοι, προφανώς, να σχεδιάσουν, εντάξουν και υλοποιήσουν έργα της δικής τους κουλτούρας, ορισμένοι εκ της δημοτικής Αρχής έχουν ανάγει σε “τσιχλόφουσκα” το «Λιμάνι, Αεροδρόμιο, Φράγμα». Σωστή προτεραιότητα. Αλλά με μια διαφορά: Τα μεγάλα αυτά έργα, εκκινούνται και προωθούνται από την Περιφέρεια, όχι τον Δήμο. Είναι δε γνωστό, τα προηγούμενα 6 χρόνια ποιοι άσκησαν διοίκηση στα της Περιφέρειας και εάν είχαμε ή όχι αποτελέσματα.

Ο χρόνος σας εκεί, αγαπητοί φίλοι, τελείωσε. Δοκιμαστήκατε και δε επιφέρατε δα και το μέγιστο αποτέλεσμα. Αφήστε, τουλάχιστον, τους διαδόχους σας να κάνουν κάτι περισσότερο και μην αναμασάτε τα ίδια και τα ίδια, ελλείψει έργου, για δημόσια προβολή.

*Την προηγούμενη θητεία στην τοπική Αυτοδιοίκηση, κάποιοι έπνεαν μένεα κατά την τότε δημοτικής Αρχής διότι, λέει, απεδέχετο δωρεές περί το προσφυγικό-μεταναστευτικό και διέθετε για …”αλλότριους”… σκοπούς. Σήμερα, οι ίδιοι -που τότε φώναζαν- επιχορηγήθηκαν με περισσότερες εκατοντάδες Ευρώ (ελέω και Υπουργού Μετανάστευσης) και περιχαρείς έσπευσαν να παρουσιάσουν δημόσια, διαθέτοντας τούτα στην καθαριότητα, την εκπαίδευση, την πρόνοια, τον πολιτισμό, κλπ.

Τι έγινε μέσα σε ένα χρόνο και αυτοί -που επιτιμούσαν τους προηγούμενους- ήλθαν να κάνουν τα ίδια και μεγαλύτερα, στα ίδια πόστα;  Μήπως, τελικά, όλα γίνονται για την εξουσία και την κατοχή θέσεων με διακριτούς ρόλους;

*Διαφορετικά, δεν μπορώ να ερμηνεύσω την πληθώρα “κωλοτούμπας” σε πλείστα όσα ζητήματα, με δυο πρόσφατα, αυτό της δημιουργίας υπερμεγέθους δομής διαμονής μεταναστών και της εξέλιξης που είχαμε στην κατασκευή του περιφερειακού τμήματος του οδικού δικτύου στο Χαλκειός.

Στη μεν πρώτη περίπτωση εμφανίζεται ο κ. Μηταράκης και λέει «κατασκευή δομής στο 18, όπως είχαμε συμφωνήσει το 2017» και ο Δήμαρχος δεν μιλά, ούτε διαψεύδει, ως όφειλε. Τούτο, μπορεί να σημαίνει τρία πράγματα:

α) Ο Δήμαρχος, που κατηγορούσε τον πρώην Δήμαρχο, ανέκρουσε πρύμναν για να εξυπηρετήσει τους σκοπούς Μηταράκη.

β) Ο Δήμαρχος και τότε και τώρα είχε την ίδια άποψη, αλλά δεν μίλαγε προεκλογικά για να τιμωρήσει πολιτικά η λαϊκή κρίση τον πρώην Δήμαρχο για τους χειρισμούς του στο προσφυγικό και να επωφεληθεί ο ίδιος πολιτικά εκλεγόμενος Δήμαρχος.

γ) Ο Δήμαρχος, ή αγνοεί τις πάμπολλες Αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, ή δεν θέλει να γίνει τίποτε, ώστε με όλους να τα έχει καλά και να λέει στον καθένα αυτά που θέλει να ακούσει (στους Βρονταδούσους ότι δεν θα γίνει δομή στα όρια τους και στους Χαλκούσους ότι θέλει να κλείσει η ΒΙΑΛ αλλά δεν τον αφήνουν οι άλλοι), ή εάν συμφωνεί δεν μπορεί να πείσει την παράταξή του να ψηφίσει ανάλογα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Διαλέγετε και παίρνετε !!!

Στην δε περίπτωση του Περιφερειακού δρόμου στο Χαλκειός, εκεί κι αν είναι να “τραβά τα μαλλιά του” κάποιος !

Α) Το ζήτημα χειρίστηκε η Περιφερειακή Ενότητα Χίου τα προηγούμενα χρόνια και σήμερα έρχονται να ζητήσουν τον λόγο αυτοί που έφεραν την υπόθεση στο σημερινό στάδιο κι ενώ βρίσκονται στο Δήμο !

Β) Οι ίδιοι προβάλλονται σε συγκεκριμένο ΜΜΕ (γι΄αυτό θα μιλήσουμε προσεχώς) ως “σωτήρες” της υπόθεσης και “αγαπητοί του λαού”, τη στιγμή που δεν εκπλήρωσαν την υποχρέωση να καλέσουν λαϊκή συνέλευση –όπως ορθά τους υπέδειξε ο Περιφερειάρχης– διότι σύμφωνα με τον Ν. 3852/2010 (όπως έχει τροποποιηθεί, συμπληρωθεί και ισχύει μέχρι σήμερα), για κάθε μεγάλο έργο που θίγει ιδιοκτησίες οφείλει ο οικείος Δήμος (ανεξάρτητα εάν το έργο εκτελεί Υπουργείο, η Περιφέρεια ή ο Δήμος) να έχει θέσει -ο δρών φορέας- προς γνωστοποίηση, ενημέρωση, συζήτηση και λήψη Απόφασης από: 1) την τοπική κοινωνία (με λαϊκή συνέλευση και γνώμη του Τοπικού Συμβουλίου), 2) Επιτροπή Διαβούλευσης, 3) Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, 4) Δημοτικό Συμβούλιο.

Συνεπώς, εάν κάποιος πρέπει να πάρει υπεύθυνα θέση -λαμβάνοντας σοβαρά υπόψιν του όλες τις παραμέτρους υλοποίησης ή μη του έργου- είναι ο Δήμος, που πρέπει να πάψει να “ρίχνει τη μπάλα στη σέντρα” και να εμφανίσει επίσημη άποψη για το θέμα.

*Πολύ “κωλοτούμπα”πέφτει τελευταία ! Ασυνέπεια λόγων προεκλογικών και μετεκλογικών ! Επειδή το πολιτικό “σαράκι” δύσκολα φεύγει από όλους μας, επιφυλάσσομαι για περισσότερα λίαν συντόμως.

*Βέβαια, για να είμαι δίκαιος προς όλους, έχω να επισημάνω και τούτο: Ακούγεται –από στελέχη της δημοτικής Αρχής – ότι θα βρίσκονται στα ηνία του Δήμου και την επόμενη θητεία !

Το να λέει κάποιος κάτι τέτοιο, μόλις τον πρώτο χρόνο της θητείας του, μαρτυρεί υπέρμετρο εγωισμό.

Οι παλαιότεροι έλεγαν «όταν κάνει σχέδια ο άνθρωπος, ο Θεός γελάει» !

Επιπλέον, καλό θα είναι, οι νεότεροι στην Αυτοδιοίκηση, να μελετήσουν λίγο την τοπική Αυτοδιοικητική ιστορία. Εκεί, θα πληροφορηθούν ότι, τα τελευταία 25 χρόνια ουδείς Δήμαρχος Χίου επανεξελέγη (για 2η φορά). Συνεπώς, ας αφιππεύσουν τον κάλαμον της εξουσίας!

Τον είχαν ιππεύσει και οι προκάτοχοι αλλά όχι τόσο νωρίς !

Και για να είμαι απόλυτα ξεκάθαρος, λέγω και τούτο: Εάν η αντιπολίτευση του Δήμου (σύσσωμη, πλην Αριστερών και “αριστεριζόντων” που δεν νομίζω να πείθουν τον λαό) δεν ξυπνήσει και αρχίσει να αντιπολιτεύεται σοβαρά, όχι 8, αλλά 18 χρόνια θα κυβερνά όποιος βρίσκεται στην εξουσία !-

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.