Συνάντηση Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου με διεθνή αντιπροσωπεία της Ύπατης Αρμοστείας

Ο Υπουργός και ο Αναπληρωτής Μετανάστευσης και Ασύλου, κ.κ. Νότης Μηταράκης και Γιώργος Κουμουτσάκος, πραγματοποίησαν συνάντηση με την Βοηθό Ύπατη Αρμοστή για θέματα Διεθνούς Προστασίας, κ. Gillian Triggs, και τον Βοηθό Ύπατο Αρμοστή για θέματα Επιχειρησιακής Ανταπόκρισης, κ. Raouf Mazou, οι οποίοι και επισκέπτονται, για πρώτη φορά, τη χώρα μας.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Μηταράκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχτήκαμε τους Βοηθούς Ύπατους Αρμοστές και συζητήσαμε τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης. Ειδικά, στην εποχή της πανδημίας, όπου προσπαθούμε και, μέχρι στιγμής, έχουμε καταφέρει να προστατεύσουμε τις δομές φιλοξενίας, χωρίς να σημειωθεί κάποια απώλεια ανθρώπινης ζωής. Συζητήσαμε την ανάγκη διεθνοποίησης του προβλήματος και, επομένως, την ανάγκη επίδειξης έμπρακτης αλληλεγγύης από τις χώρες-μέλη της Ε.Ε., καθώς και από τη διεθνή κοινότητα για το βάρος που σηκώνει η Ελλάδα και τα 5 νησιά του Αιγαίου. Σε αυτές τις προκλήσεις θα δουλέψουμε μαζί με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, όπως έχει πράξει η χώρα μας όλα τα προηγούμενα χρόνια. Είναι μια δύσκολη κρίση, η οποία αντιμετωπίζεται με συνεργασία και αλληλεγγύη“.

Η κ. Triggs, με τη σειρά της, ευχαρίστησε τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, για το ρόλο που έχει παίξει η Ελλάδα στην υποδοχή και φιλοξενία αιτούντων ασύλου και προσφύγων. Η Βοηθός Ύπατη Αρμοστής για θέματα Διεθνούς Προστασίας συνεχάρη την ελληνική Κυβέρνηση για το “ πρόγραμμα μετεγκατάστασης ασυνόδευτων ανηλίκων, το οποίο υλοποιείται με μεγάλη επιτυχία και ελπίζουμε να συνεχιστεί”. Στη συνέχεια, αναγνώρισε ότι η Ελλάδα περνά δύσκολες στιγμές, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, κάτι που, ωστόσο, “δεν εμπόδισε τη συνέχιση της πρόσβασης στις διαδικασίες ασύλου, προκειμένου να διασφαλιστεί η αντιμετώπιση των αιτούντων άσυλο με σεβασμό και αξιοπρέπεια”. “Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα, διότι κανένα κράτος δε μπορεί να επωμίζεται μόνο του την ευθύνη για την υποδοχή μεγάλου αριθμού αιτούντων άσυλο και προσφύγων, κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί η Ελλάδα λόγω της θέσης της στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.”, κατέληξε χαρακτηριστικά.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.