Τα αγνά πανηγύρια της δεκαετίας του 1950! Στην μνήμη αυτών που έχουν φύγει και να θυμόμαστε όσοι είμαστε τυχεροί και ζούμε!

Αυτές οι φωτογραφίες είναι οι ρίζες της οικογένειας παιδιά εγγόνια και δισέγγονα του Στέφανου και της Ελένης Πυκνή !

Έναν παππού που δεν γνωρίσαμε τα περισσότερα εγγόνια αφού δεν είχε την τύχη να τον γνωρίσει και το ένατο τελευταίο παιδί του ο Σπύρος Πυκνής ο πατέρας μας.
Δεν θα αναφέρω τα ονόματα αναλυτικά των φωτογραφιών γιατί είναι πολλά και δυστυχώς όλα τα παιδιά καθώς και πολλά από τα εγγόνια έχουν αφήσει τον μάταιο τούτο κόσμο!
Λόγω της Καλλιμασιώτικης εορτής του Αγίου Αιμιλιανού που είναι σήμερα 8 Αυγούστου 2020 και ήταν γιορτή ξεχωριστό πανηγύρι και στον Άγιο Αιμιλιανό αλλά και στο χωριό μας την Καλλιμασιά μνήμες και η νοσταλγία Ξύπνησαν τα συναισθήματα και τα ανέμελα παιδικά και εφηβικά χρόνια… ίσως στριμωγμένα και δύσκολα γιατί δυστυχώς ήταν τα πέτρινα χρόνια μετά τον εμφύλιο και γίνονταν η αναστήλωση και η αναδημιουργία της Ελλάδας και φυσικά και της Χίου!
Όσα και να γράψω δεν είναι δυνατόν να περιγράψω την πραγματικότητα της εποχής που πιστεύω ότι όλοι όσοι τα έχουμε ζήσει ειδικότερα τις δεκαετίες του 1950 και 1960 έχουμε το στίγμα μέσα στο αίμα και το μεδούλι του μυαλού της καρδιάς και της ψυχής μας!
Πολλοί με ρωτούν καθημερινά γιατί κάτω από το ονοματεπώνυμο μου γράφω και το Μαλλιάς Καλλιμασιώτης και εδώ πρέπει να δώσω μια δημόσια εξήγηση!
Κατά τον σοφό γέροντα της Καλλιμασιάς Αρχιεπίσκοπο των γραμμάτων και του πολιτισμού της Καλλιμασιάς και της Χίου καπτεν Δημήτρη Μελαχροινούδη γύρω στο 1700 μ.χ. το επίθετο μας ήταν το Φουσκωμός ίσως από το φουσκωτό μαλλί της κεφαλής των προγόνων μας… γύρω στο 1770 παρουσιάζεται το Μαλλιάς από το πολύ και φουσκωμένο μαλλί και γύρω στο 1806 εμφανίζεται στα γραφτά κιτάπια της εποχής από το Μαλλιάς το Πυκνής που η δική μου εκδοχή και εξήγηση είναι ότι καθιερώθηκε από το πυκνό μαλλί ή πυκνή την κώμη δηλαδή πυκνά τα μαλλιά εξ ού και έμεινε πλέον και καθιερώθηκε το Πυκνής χωρίς να σταματήσει επί τόσα χρόνια να υπάρχει και να λέγεται και ως παρατσούκλι το Μαλλιάς!
Αυτή είναι η πραγματική ιστορία και η αιτία που έχω βάλει ως στίγμα το Λευτέρης Πυκνής Μαλλιάς Καλλιμασιωτης!
Χρόνια Πολλά σ’όλες και σ’όλους τους εορτάζοντες με το όνομα Αιμιλιανός και Τριανταφυλλιά που επίσης γιορτάζει σήμερα!
Καλό ξημέρωμα ! Χίος 8 Αυγούστου 2020 

Λευτέρης Πυκνής Μαλλιάς Καλλιμασιώτης

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.