Τα Αρχοντικά της Λέσβου. (& video). Γράφει η Τασσώ Γαΐλα.

Φωτογραφική περιήγηση στη Λέσβο και τα αρχοντικά της, τα αρχοντικά που την κάνουν μοναδική στο Αιγαίο γιατί ναι μεν και σε άλλα νησιά του Αρχιπελάγους υπάρχουν αρχοντικά -όπως Σύρος-, αλλά σαν της Λέσβου πουθενά αλλού.

Που τα συναντάμε; Εκτός από την πόλη της Μυτιλήνης όπου βρίσκονται και τα περισσότερα, αρχοντικά συναντάμε στην γραφική Μόλυβο στη Σουράδα το αρχοντικό του Ελύτη κλπ.

Αρχοντικά χτισμένα κυρίως στα τέλη του 19ου-αρχές 20ού αιώνα, συνδυάζουν την κλασική ελληνική αρχιτεκτονική με ευρωπαϊκά στοιχεία (μπαρόκ, νεογοτθικά, αναγεννησιακά, νεοκλασικά). Τεράστια παράθυρα, βαριές ξύλινες πόρτες, μαρμάρινα σκαλιά, αετώματα και κίονες μαρτυρούν την παλιά αστική αίγλη της Λέσβου.

Ένας εφιαλτικός μήνας, ο Αύγουστος φτάνει στο τέλος του. Ανασφάλεια, πανδημία, πυρκαγιές, αρνητές εμβολίου, φτώχεια, ανεργία, άνοδος τιμών στα αγαθά πρώτης ανάγκης, παγκόσμια κρίση με το θέμα του Αφγανιστάν.

Τα ξεχνάμε για λίγο όλα όσα μας επεφύλαξε ο μαύρος Αύγουστος απολαμβάνοντας αυτό το φωτογραφικό ταξίδι στα αριστουργηματικά λες και βγήκαν από παραμύθι αρχοντικά της Λέσβου;

Απολαυστικό και το video.

Φωτογραφικό υλικό από το facebook  του Δήμου Λέσβου και  το facebook των αρχοντικών. Το  video από το διαδίκτυο.

Υπομονή σε δύο ημέρες τελειώνει ο Αύγουστος. Καλό Σεπτέμβρη σε όλους.

Τασσώ Γαΐλα.

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

 

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.