Τιτάνιο ναυάγιο με μετανάστες ανοικτά της Πύλου. Κηρύχθηκε τριήμερο πένθος

 

Μυστήριο καλύπτει τις ακριβείς συνθήκες του ναυαγίου με μετανάστες που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης στα διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου και από το οποίο μέχρι στιγμής έχουν περισυλλεγεί 59 νεκροί ενώ 104 είναι οι διασωθέντες.
Αυτό που έχει κάνει εντύπωση είναι το πώς οι διακινητές οδήγησαν το σκάφος στο πιο βαθύ σημείο της Μεσογείου, όταν βυθίστηκε, ενώ η περιοχή δεν είναι στη συνήθη ρότα προς Ιταλία.
Μαρτυρίες αναφέρουν, δε, ότι ενώ το πλοίο έπλεε με απόλυτη μπουνάτσα, ξαφνικά υπήρξε ένας κλυδωνισμός αριστερά και μετά δεξία και ακολούθησε η βύθιση του αλιευτικού.

Παρόμοια γεγονότα από το παρελθόν έχουν δείξει ότι τέτοιοι κλυδωνισμοί προκαλούνται από καβγάδες ανάμεσα στους επιβαίνοντες με αποτέλεσμα να προκληθούν μετατοπίσεις στο φορτίο.
Οι μαρτυρίες αυτές προκαλούν, μάλιστα, υπόνοιες για το ενδεχόμενο οι διακινητές των μεταναστών να είχαν κλειδωμένους στα αμπάρια τους μετανάστες προκειμένου να έχουν τον πλήρη έλεγχο του σκάφους.

Στον εντοπισμό και τη σύλληψη επτά εκ των διακινητών που έβαλαν στο αλιευτικό σκάφος-«φέρετρο» τους μετανάστες και τους μετέφεραν μέχρι το πιο βαθύ σημείο της Μεσογείου όπου σημειώθηκε το ναύαγιο στην Πύλο προχώρησε το λιμενικό.

Σημειώνεται ότι από χθες, Τετάρτη, είχε γίνει γνωστό ότι είχαν εντοπιστεί τρεις από τους διασωθέντες για τους οποίους υπήρχε η εκτίμηση ότι μπορεί να είναι κάποιοι από τους διακινητές.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, δε, ο αριθμός των νεκρών από το ναυάγιο στην Πύλο σύμφωνα με τις νεώτερες πληροφορίες είναι 78 και όχι 79 όπως είχε ανακοινωθεί το απόγευμα της Τετάρτης.

Συνεχίζονται οι έρευνες

Εντωμεταξύ με δύο πλωτά του λιμενικού, ένα C-130 που έριχνε φωτοβολίδες και έξι παραπλέοντα πλοία συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας οι έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων από το ναυάγιο στα διεθνή ύδατα 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου. Οι έρευνες ήταν άκαρπες. Από το πρωί συνεχίζονται με μεγαλύτερη ένταση αφού έχει στηθεί στην Καλαμάτα ολόκληρο επιχειρησιακό κέντρο.

Ο αριθμός των διασωθέντων παραμένει 104 ενώ το γεγονός ότι δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη στις έρευνες από χθες τα μεσημέρι προβληματίζει τις Αρχές.

Όπως επισημαίνουν στελέχη του Λιμενικού ο ακριβής αριθμός των επιβαινόντων θα είναι δύσκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια ακόμη και μετά τη λήψη καταθέσεων από τους διασωθέντες.

Το τραγικό είναι ότι σύμφωνα με μαρτυρίες στο αμπάρι του σιδερένιου αλιευτικού βρίσκονταν τα γυναικόπαιδα για να είναι προστατευμένα και σε συνδυασμό με την γρήγορη ανατροπή του σκάφους λόγω μετατόπισης βάρους και τα αρνητικά έως τώρα αποτελέσματα των ερευνών για εντοπισμό αγνοουμένων , η κατάσταση που πάει να διαμορφωθεί είναι εφιαλτική. Έως τώρα δεν έχει διασωθεί γυναίκα ή παιδί ούτε έχει ανασυρθεί σορός που ανήκει σε γυναίκα ή παιδί. Ανάμεσά τους σύμφωνα με πληροφορίες ήταν και οκτώ έγκυες.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.