Τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Β. Αιγαίου επί του Προϋπολογισμού της Περιφέρειας για το 2019

Συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Περιφ. Συμβουλίου Β. Αιγαίου, της 7ης Δεκεμβρίου, ο π/υ της ΠΒΑ για το 2019.

Εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης τοποθετήθηκε ο περιφερειακός Σύμβουλός της, Σ. Κόρακας:

“Όπως αναφέρεται στην εισήγηση, ο συζητούμενος π/υ της Περιφέρειας συντάχθηκε σύμφωνα με τις οδηγίες της Κυβέρνησης, δηλ. είναι κατ’ εικόνα και ομοίωση με τον κρατικό π/υ για το 2019, δηλ. αυστηρά ευθυγραμμισμένος στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ), στις κατευθύνσεις και τους στόχους της ευρωενωσιακής δημοσιονομικής πειθαρχίας, σύμφωνα με τις μνημονιακές συμφωνίες.

Γι αυτό θεωρούμε αναγκαίο να αναφερθούμε εν συντομία στα βασικά χαρακτηριστικά αυτό το π/υ.

Ο κρατικός π/υ, που συζητήθηκε πρόσφατα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, εκφράζει την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, εντείνει την φοροεπιδρομή, συνεχίζει το πάγωμα και παραπέρα μείωση  των κοινωνικών δαπανών και την εμπορευματοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών, τη στήριξη στους επιχειρηματικούς ομίλους και την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων. Είναι ένας προϋπολογισμός κομμένος και ραμμένος στα μέτρα και στις ανάγκες του καπιταλιστικού συστήματος, των καπιταλιστικών επιχειρήσεων, σε βάρος των λαϊκών αναγκών.

Όπως τόνισε το ΚΚΕ στη Βουλή, η κυβέρνηση κάνει, μέσω και αυτού του π/υ, αναδιανομή της φτώχειας.: Για παράδειγμα, αν ισχύσουν οι “προσωπικές διαφορές” στις συντάξεις, καρατομεί, μεταξύ άλλων, το επίδομα στη στέγαση από 600 εκατ. στα 200 εκατ. Καταργεί τη μη συμμετοχή στα συνταγογραφούμενα φάρμακα (260 εκ.). Καταργεί την επέκταση των σχολικών γευμάτων (190 εκ.). Καταργεί το πρόγραμμα δημιουργίας μονάδων Προσχολικής Αγωγής (140 εκ) κλπ. Θα έχουμε δηλ. περικοπές της τάξης των 990 εκ. ευρώ!!

Την ίδια ώρα, ενισχύει τα κέρδη του κεφαλαίου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η καταβολή από το κράτος των ασφαλιστικών εισφορών των νέων κάτω των 25 ετών,

Επίσης, η κυβέρνηση, όχι μόνο μειώνει παραπέρα το συντελεστή φορολογίας του κεφαλαίου, αλλά με τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα, που καταβάλλει ο λαός, πριμοδοτεί τους επιχειρηματικούς ομίλους. Το πιο προκλητικό από όλα είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών των διανεμόμενων κερδών, δηλαδή των μετόχων, που από το 15% το πάει στο 10%, όταν καλεί αυτόν που παίρνει έστω και τον βασικό μισθό, τον κατώτερο μισθό, να πληρώνει 22% φορολογία. Και τούτο πέρα από την έμμεση φορολογία και τον ΕΝΦΙΑ».

Επίσης αναφέρεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού ότι για το 2019 προβλέπεται αύξηση του μέσου μισθού 1,4%, όταν ο πληθωρισμός θα “τρέχει” με 1,2%, δηλαδή, η πραγματική αύξηση θα είναι 0,2% στο μέσο μισθό. Στα 1000 ευρώ, δηλαδή, η πραγματική επίπτωση θα είναι 2 ευρώ. Παράλληλα προωθεί παραπέρα τη μετατροπή της χώρας σε κόμβο ενεργειακό και μεταφορικό και σε σημαιοφόρο των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ, σε ορμητήριο των ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων με όλους τους κινδύνους που αυτή η πολιτική εγκυμονεί για το λαό μας και πριν απ’ όλους για τους κατοίκους των νησιών μας.

Την ίδια στιγμή εντείνεται η ανούσια αντιπαράθεση με τη ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα με κοινό στόχο τον εγκλωβισμό της λαϊκής δυσαρέσκειας, και τη μείωση των απαιτήσεων των εργαζομένων ώστε να βολεύονται με ορισμένα επιδοματικά ψίχουλα και όχι να διεκδικούν την ικανοποίηση των αναγκών τους.

Ο κ/π του 2019 αποκαλύπτει  κραυγαλέα τι εννοεί η κυβέρνηση όταν μιλά για “δίκαιη ανάπτυξη”. Αποδείχνεται απάτη ο ισχυρισμός ότι ο κ/π θα οδηγήσει στην έξοδο από τα μνημόνια. Πράγματι, όχι μόνο δεν καταργείται κανένας μνημονιακός νόμος αλλά με την “πολυπόθητη” και από τους επιχειρηματικούς ομίλους αξιολόγηση, έρχονται νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι για το 2019 το σύνολο της κρατικής χρηματοδότησης είναι, σε σχέση με πέρυσι, μειωμένη κατά 862 εκ, ευρώ (!!!) Ακόμα και σε σχέση με το ΜΠΔΣ είναι μειωμένη κατά 153 εκ.. Οι ΚΑΠ στους δήμους είναι μειωμένοι κατά 740 εκ. και στις περιφέρειες κατά 73 εκ. Επίσης τα ίδια  έσοδα των δήμων και περιφερειών ανέρχονται σε 2.614 εκ. Δηλαδή ξεπερνούν σημαντικά τη κρατική χρηματοδότηση. Επιβεβαιώνεται έτσι, η αντιλαϊκή τάση να λειτουργεί η τοπική διοίκηση όλο και περισσότερο ως φορομπηχτικός-φοροεισπραχτικός μηχανισμός, με τελικό στόχο να καλύπτεται εξ ολοκλήρου η λειτουργία της από την πλάτη των λαϊκών στρωμάτων που στενάζουν ήδη από την υπερφορολόγηση.

Ο π/υ της περιφέρειας Β. Αιγαίου είναι εξίσου προκλητικά αντιλαϊκός. Είναι εξίσου, με τους προηγούμενους, άθλιος,. Θα θυμίσουμε ότι οι επιχορηγήσεις Υπουργείων της Περιφέρειας στον πρώτο π/u του το 2011 (“Καλλικράτης”)  ήταν 45 εκ., δηλ. το 50% του π/υ των τριών Νομαρχιών το 2010. Από τότε έχουμε συνεχείς μειώσεις για να φτάσουμε σήμερα στα 22,540,164. Αν αφαιρέσουμε τις δαπάνες για την μισθοδοσία υπαλλήλων και αιρετών και τα διάφορα επιδόματα, που το 2011 πληρώνονταν απευθείας από το κράτος, περίπου 11 εκατ. την μεταφορά των μαθητών, περίπου 4.740.000 (6.430 το 2017), την δακοκτονία 2.000.000 (2.770.000 το 2017) και τα λειτουργικά έξοδα 2.822.000, διαπιστώνουμε ότι δεν μένει σχεδόν τίποτα για να εκτελέσει έργο η Περιφέρεια. Σημειώνουμε ότι και οι ΚΑΠ επενδύσεων είναι μόλις 1.920.000, ενώ το κονδύλι του Περιφερειακού  Ταμείου Ανάπτυξης (που δεν ελέγχει ουσιαστικά το Περιφερειακό Συμβούλιο) είναι στα 21.488.336 έναντι 7.017.496 το 2018, αλλά, μάλλον εικονικά, 92 εκ. το 215 και 53 ε. το 2016), τα ίδια έσοδα 1.974.305 έναντι 1.386.000 το2018 (δηλ. αύξηση της φοροαφαίμαξης από την ΠΒΑ).

Είναι λοιπόν βέβαιο ότι με τα ψίχουλα που υπολείπονται η Περιφέρεια δεν θα μπορέσει να πληρώσει ούτε τις οφειλές της από το 2018

Είναι φανερό, αποδείχνεται άλλη μια φορά ότι απαξιώνονται παντελώς οι δήμοι και οι περιφέρειες, Δεν έχουν πλέον καμιά σχέση με Αυτοδιοίκηση αλλά έχουν περιοριστεί στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής της εκάστοτε κυβέρνησης.

Δεν αμφιβάλλουμε  ότι τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου, που ανήκουν στη συμπολίτευση (ΝΔ), θα σπεύσουν να υπερψηφίσουν αυτήν την αθλιότητα που είναι ο συζητούμενος προϋπολογισμός. Είναι, εξάλλου φανερό ότι, πέρα από τι κοκορομαχίες αποπροσανατολισμού, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, καθώς και τα άλλα αστικά κόμματα δεν έχουν καμιά ουσιαστική διαφορά στα βασικά ζητήματα της οικονομικής, κοινωνικής και εξωτερικής πολιτικής.

Όπως λέγαμε και κατά τη συζήτηση του π/υ των προηγουμένων ετών, Με τέτοιους π/υ αποκλείεται κάθε σοβαρή προοπτική έργων σε όφελος του λαού. Θα έχουμε μόνο πασαλείμματα και μερεμέτια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα χαλάσματα της Βρίσας που θα χάσκουν δυστυχώς στις σημερινές συνθήκες για πολύ αν δεν ξεσηκωθούν τα θύματα του Εγκέλαδου.

Θα επαναλάβουμε για άλλη μια φορά ότι, όπως έχει δείξει η ζωή, όσο θα υπερψηφίζονται τέτοιοι π/υ τόσο αυτοί θα μειώνονται. Δεν χωρά καμιά δικαιολογία για την υπερψήφιση τέτοιων π/υ. Η μόνη εξήγηση της υπερψήφισής τους είναι η πλήρης ευθυγράμμιση με την κυβερνητική φιλομονοπωλιακή και ευρωενωσιακή πολιτική. Τα περί ανάγκης λειτουργίας της Περιφέρειας είναι αβάσιμα και προφάσεις “εν αμαρτίαις”. Δεν υπηρετούν τα λαϊκά συμφέροντα, αφού, μεταξύ άλλων, δεν επιτρέπουν έργα για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών.

Ε να χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο προϋπολογισμός για τη δακοκτονία που είναι περίπου το 30% των π/υ των ετών πριν το 2010. Αυτή  η κατάσταση, για την οποία ευθύνεται η Κυβέρνηση, σε συνδυασμό με την άρνηση της Περιφ. Αρχής να κάνει τη δακοκτονία η Περιφέρεια και να μην εναποθέτει την προστασία του βασικότερου εισοδήματος της Λέσβου σε εργολάβους ή έστω να ξεκινά την διαδικασία δημοπράτησης από το Γενάρη (όπως πιεστικά προτείναμε και προτείνουμε) και όχι τον Απρίλη, είναι η πραγματική αιτία της  ολοκληρωτικής καταστροφής της  ελαιοπαραγωγής φέτος. Για το  2019 ο π/υ για τη δακοκτονία είναι στα ίδια και χαμηλότερα επίπεδα.

Με έκπληξη ακούσαμε την περιφ. Σύμβουλο κ. Νικολάρα, που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ, να ασκεί για το χάλι του π/υ της Περιφέρειας κριτική μόνο στην Περιφερειακή Αρχή και να βγάζει “λάδι” την Κυβέρνηση.

Κατά την άποψη μας σωστή σύμφωνη με τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων, είναι η απόρριψη του προϋπολογισμού και ο αγώνας ενάντια, συνολικά, στη αντιλαϊκή πολιτική διεκδικώντας:

-Πλήρη χρηματοδότηση της Περιφέρειας από τον κρατικό προϋπολογισμό, που θα καλύπτει το σύνολο των αναγκών τους.

-Καμιά συρρίκνωση ή κατάργηση δομών και υπηρεσιών αλλά διεύρυνσή τους.

-Μόνιμη, σταθερή εργασία, προσλήψεις προσωπικού για την κάλυψη των κενών και των διευρυμένων αναγκών. Καμιά απόλυση και μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

-Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας με ΣΔΙΤ και παραχωρήσεις σε ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ υπηρεσιών των Δήμων και των Περιφερειών.

-Ικανοποιητικό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ), αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων για σύγχρονες κτιριακές κοινωνικές εγκαταστάσεις, που θα καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών, πολιτιστικών, αθλητικών αναγκών τους.

-Αξιόπιστα έργα αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής και αντιπυρικής προστασίας.

-Να μην καταργηθεί μειωμένος ΦΠΑ για τα νησιά μας. Αντίθετα, λόγω των γνωστών δύσκολων συνθηκών διαβίωσης στα νησιά, να πάει η μείωση στο 50% και να καταργηθεί στα είδη πρώτης ανάγκης.

Φυσικά καταψηφίζουμε τον π/υ.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.