” Τουρισμός σημαίνει συνεργασία & συνέργεια – Όλοι μαζί να βοηθήσουμε για να φέρουμε τη Χίο μας, εκεί που της αξίζει”

Συνέντευξη του Αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών, Επικοινωνιών και Τουρισμού, Νίκου Νύκτα στον Ρ/Σ ΑΝΤ1 Αιγαίου

 

Καλεσμένος στην εκπομπή  «Χωρίς φόβο, αλλά με πάθος» του Ρ/Σ ΑΝΤ1 Αιγαίου, που μεταδίδεται ζωντανά κάθε Τετάρτη στις 12.30, ήταν αυτή την φορά, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών, Επικοινωνιών και Τουρισμού, κος Νικόλαος Νύκτας.

Μετά από σχετική ερώτηση του Κ. Κυδώνη και μιλώντας ως Δικηγόρος ο κ. Νύκτας είπε ότι με την κρίση του COVID- 19 όλοι οι δικηγόροι πέρασαν δύσκολα και ότι ουσιαστικά ήταν όλοι τους άνεργοι. Αυτό το έζησε πολύ δυνατά, μιας και τα δυο του παιδιά είναι και αυτά δικηγόροι.

Για τις θετικές ειδήσεις όσον αφορά την κατασκευή του νέου Δικαστικού Μεγάρου δήλωσε: «Χάρηκα πολύ, όλοι οι δικηγόροι χάρηκαν, ακόμα και οι συνταξιούχοι! Στα 38 χρόνια που δικηγορώ ήταν η καλύτερη είδηση που άκουσα. Ξέρετε, η Δικαιοσύνη είναι πυλώνας της Δημοκρατίας και πρέπει οι χώροι στους οποίους ασκείται  να είναι ευπρεπισμένοι, συμμαζεμένοι και ει δυνατόν στον ίδιο χώρο».

Και πρόσθεσε μετά από σχετική ερώτηση: «Το νέο Δικαστικό Μέγαρο δεν προχωρούσε γιατί η εργολαβία δεν προχωρούσε. Δεν υπήρχε απ΄ ότι φαίνεται πολιτική βούληση ώστε να πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση».

Όσον αφορά και άλλα μεγάλα έργα στην Χίο που έχουν «κολλήσει», και που πολλά εξ αυτών τα είχε αναλάβει ο ίδιος ανάδοχος, δήλωσε ότι οι Φορείς που είναι υπεύθυνοι για την παρακολούθηση και υλοποίηση αυτών των  έργων είναι υπεύθυνοι να ενεργοποιήσουν τις ανάλογες ρήτρες των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί και να προσφύγουν στην Δικαιοσύνη ζητώντας τα δέοντα.

Μετά από αναφορά του Κ. Κυδώνη στα ειδεχθή εγκλήματα που συγκλονίζουν το πανελλήνιο αυτή την εποχή και την «ατιμωρησία» των δραστών που ενώ συλλαμβάνονται τιμωρούνται με ελάχιστες ποινές σε σχέση με την βαρύτητα των εγκλημάτων τους δήλωσε: «Η φιλοσοφία που υπάρχει στο ποινικό μας οπλοστάσιο σήμερα είναι η μετριοπάθεια. Πρέπει με κάποιο τρόπο να επαναφέρεις τον εγκληματία ξανά στην κοινωνία. Αυτό είναι το πνεύμα. Μια ήπια αντιμετώπιση. Όμως πρέπει να υπάρξει αυστηροποίηση  των ποινών σε συγκεκριμένα αδικήματα».

Σαν Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών και Επικοινωνιών διαδέχθηκε τον κο Γιάννη Ξενάκη. Αρμοδιότητές του είναι η επίβλεψη και η εύρυθμη λειτουργία των ανάλογων Υπηρεσιών σε όλο το Βόρειο Αιγαίο. «Στην Σάμο και στην Χίο δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τις Υπηρεσίες. Ειδικά για την Χίο είμαι πολύ ευχαριστημένος με το προσωπικό αλλά και με τον τον κο Παντελή Τάτση. Πηγαίνουν όλα εξαιρετικά! Έχουν πολύ καλή επικοινωνία και με εμένα, αλλά κυρίως με τους επαγγελματίες, όπως πχ με τους εκπαιδευτές των σχολών οδηγών αλλά και με άλλους φορείς. Από αυτό το βήμα θέλω να τους δώσω συγχαρητήρια!

Στην Μυτιλήνη υπήρχε θέμα. Εκεί ήταν λίγο δύσκολα τα πράγματα. Αναγκάστηκα να επισκεφτώ την Λέσβο για αυτό το θέμα έξι φορές από την αρχή της χρονιάς. Έγιναν κάποιες αλλαγές, κάποιες επικοινωνίες και τώρα έχουμε και εκεί ανθρώπους που αγαπάνε τους πολίτες, φροντίζουν τα προβλήματά τους και πάμε πολύ καλύτερα. Γενικά μιλώντας για την Υπηρεσία στο Βόρειο Αιγαίο είναι πλέον μια εξαιρετική Υπηρεσία και μια από τις καλύτερες περιφερειακές σε όλη την Ελλάδα.

Μετά από σχετική ερώτηση του Κ. Κυδώνη για τα Ιδιωτικά ΚΤΕΟ, απάντησε ότι «η φιλοσοφία του Περιφερειάρχη κου Κ. Μουτζούρη είναι υπέρ της στήριξης και ύπαρξης Δημοσίων ΚΤΕΟ. Το ίδιο ακολουθώ και εγώ. Με αυτό το πνεύμα ανοίξαμε το ΚΤΕΟ της Μυτιλήνης που ήταν κλειστό και με αυτό το πνεύμα στηρίζουμε τα Δημόσια ΚΤΕΟ στην Χίο και Σάμο. Βέβαια ζούμε σε μια καπιταλιστική οικονομία και ο κάθε ιδιώτης έχει το δικαίωμα να κάνει την δική του επιχείρηση και δραστηριότητα».

Για το θέμα του Τουρισμού, στα δύο περίπου χρόνια που είναι Αντιπεριφερειάρχης ο κος Ν.Νύκτας, είπε ότι διαπίστωσε ότι δεν είχε αναπτυχθεί ο τουρισμός στα Νησιά παρά μόνο στην Σάμο. «Πρέπει να φέρουμε κόσμο εδώ. Τουρισμός σημαίνει συνεργασία και συνέργεια μεταξύ των φορέων, των επαγγελματιών αλλά και των πολιτών. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να αναρωτηθούμε είναι αν τελικά θέλουμε τον τουρισμό. Και εάν απαντήσουμε ΝΑΙ τότε πρέπει αυτόν τον άνθρωπο που θα έρθει στο νησί μας, να τον κάνουμε να αισθανθεί ευπρόσδεκτος, να του φερθούμε με χαμόγελο και ευγένεια και να μην τον εκμεταλλευτούμε οικονομικά. Να  πληρώσει αυτά που πρέπει, αλλά με δικαιοσύνη. Εμείς οι αιρετοί πρέπει να διαμορφώσουμε  τις συνθήκες εκείνες ώστε η τουριστική πρώτη ύλη να γίνει τουριστικό προϊόν με την διαφήμιση, με τις υποδομές κτλ.».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, κ. Νίκος Νύκτας δεν παρέλειψε να μιλήσει για τα μοναστήρια και τον θρησκευτικό τουρισμό και ειδικά για την Αγία Μαρκέλλα, λέγοντας ότι θα μπορούσε να γίνει πόλος έλξης. «Η κουλτούρα και ο τρόπος ζωής της βόρειας και της νότιας Χίου, αλλά και των δυτικών και ανατολικών χωριών της αποτελούν 4 διαφορετικούς μεταξύ τους προορισμούς. Πολλοί είναι αυτοί που λένε ότι η Χίος είναι λες και είναι 4 διαφορετικά νησιά. Διαφορετικές νοοτροπίες ακόμα και στους χορούς και στα πανηγύρια των χωριών σε κάθε πλευρά του νησιού μας. Είναι όμορφες αυτές οι διαφορές. Αγία Μαρκέλλα, Άγιο Γάλας, Μονή Μουνδών εκκλησίες στη βόρεια πλευρά του νησιού που πολλοί δεν έχουν επισκεφθεί αλλά αποτελούν εξαιρετικούς προορισμούς».

Ο κ. Νύκτας αναφέρθηκε και στο θέμα με τη Τουρκία που «εκτός από εθνικό θέμα που για αυτό λαμβάνονται οι οδηγίες από το Υπ. Εξωτερικών για το πως θα το αντιμετωπίσουμε, η άλλη πλευρά του νομίσματος είναι ο τουρισμός που προέρχεται από αυτή την πλευρά και πολλοί είναι οι επαγγελματίες που πιέζουν για να ανοίξουν οι γραμμές από και προς Τουρκία για να δουλέψουν. Αυτά είναι ορισμένα στοιχεία που πρέπει να τα σκεφτούμε όλοι μας».

«Εγώ αυτό που θεωρώ ότι πρέπει να γίνει είναι ότι πρέπει να κτίσουμε τον τουρισμό. Να αποφασίσουμε τι ακριβώς τουρισμό θέλουμε; Αυτό ακόμα δεν το ξέρουμε. Θέλουμε το τουρισμό τον μαζικό; Της Ρόδου ή της Κρήτης; Τι ακριβώς θέλουμε; Πρέπει να καταλήξουμε. Αυτή τη στιγμή βάλαμε τις βάσεις. Ένας τουρίστας όταν πάει διακοπές σε ένα νησί θέλει σίγουρα να κοιμηθεί καλά και να φάει καλά. Να δει την ιδιαιτερότητα του κάθε νησιού. Για αυτό το λόγο προσπαθούμε να προωθήσουμε και να αναδείξουμε τα τοπικά προϊόντα. Είναι σημαντικό και τα εστιατόρια μας να στηρίξουν τα τοπικά προϊόντα να μάθουν να μαγειρεύουν όπως παλιά να διαφημίσουμε και να προωθήσουμε τα προϊόντα μας, ώστε οι επισκέπτες να μάθουν τις γεύσεις μας».

«Έχουμε μιλήσει με δημοσιογράφους για να αναδείξουν τη Χίο. Έχουμε επικοινωνία με ταξιδιωτικό γραφείο της Κύπρου, οι οποίοι με δικά τους έξοδα στέλνουν δημοσιογράφους έρχονται να γυρίσουν όλη τη Χίο και να φωτογραφήσουν και να βγάλουν βίντεο τα πιο αξιοσημείωτα μέρη. Ακολουθούμε τέτοιες δράσεις που θα βοηθήσουν στο διαφημιστικό κομμάτι τη Χίο μας. Πρόκειται για μια πολύ όμορφη δράση για να αναδειχθεί ο τόπος μας, διότι δεν υστερεί σε τίποτα από τα υπόλοιπα νησιά που έλκουν τουρισμό».

Για τον κ. Μουτζούρη ανέφερε ότι πρόκειται για έναν αξιόλογο κύριο που εμπνέει σεβασμό. «Κανείς δεν έχει παράπονο από εκείνον. Μας στηρίζει όλους. Θα χαρώ πολύ όταν αποχωρήσω από τη θέση που σήμερα είμαι, να έχω αφήσει πίσω μου ένα αποτέλεσμα για το τόπο μου».

Τέλος, ο κ. Νύκτας απεύθυνε σε όλους κάλεσμα, ώστε να παλέψουμε για το καλό του τόπου μας, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «όλοι μαζί να βοηθήσουμε, να συνεργαστούμε για να φέρουμε τη Χίο μας, εκεί που της αξίζει να είναι».

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.