Το Ελάφι της Λουκίας Αραπίδου

Το μεγαλόπρεπο ζώο στέκει σαν πετρωμένο κι αγναντεύει με την θλιμμένη του ματιά την απέραντη κοιλάδα που απλώνεται μπρος στα πόδια του. Από το πυκνό, καταπράσινο , δάσος ακούγεται μονάχα το θρόισμα των δέντρων. Το ζώο στέκει κι αφουγκράζεται για πολλή ώρα σαν κάτι να προσμένει, κάποιο ξένο ήχο σε τούτη την περιοχή της απόλυτης σιωπής. Ίσως κάποιος κίνδυνος ν’ απειλεί το μεγάλο κοπάδι του. Πρέπει να τρέξει, να προλάβει το κακό. Το γοργοπόδαρο ελάφι ξεμακραίνει λίγα μέςτρα, στέκει κι αφουγκράζεται ξανά. Τούτες τις μέρες  οι κυνηγοί θέρισαν το μεγάλο κοπάδι.  Τεντώνει ακόμα πιο πολύ το κεφάλι του έτσι που τα επιβλητικά του κέρατα υψώνονται στον αγέρα σαν δυο μικρά κυπαρίσσια.

Για μια μονάχα στιγμή γυρίζει προς το πυκνό δάσος κι ύστερα απομακρύνεται βιαστικά προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Ξάφνου μια ντουφεκιά, κι ύστερα μια δεύτερη αντηχούν μέσα στην απεραντοσύνη. Το ζώο στέκει ξαφνιασμένο κι αναποφάσιστο , ύστερα κλονίζεται και κυλιέται βαρύ πάνω στη γή. Πέφτει πλάι  σ’ ένα τεράστιο κορμό δέντρου κι εκεί απομένει με τα μάτια ορθάνοικτα κι απορημένα.

Ύστερ α από λίγο, δυο άντρες ξεπροβάλλουν μέσα απ’ το δάσος . Φορούν πέτσινα κασκέτα και σακάκια και κρατούν στα χέρια ντουφέκια. Πλησιάζουν το σκοτωμένο ελάφι με αργά, επίσημα βήματα, σκύβουν πάνω του και αγγίζουν με τα χέρια το κεφάλι του. Μια κόκκινη κηλίδα έχει  αυλακώσει το σκούρο δέρμα του.

-Η δεύτερη ντουφεκιά το βρήκε στο κεφάλι, λέει ο πρώτος κυνηγός. Ο θάνατος ήταν ακαριαίος.

-Θα ‘ ταν αρχηγός κάποιου μεγάλου κοπαδιού, λέει ο δεύτερος.

Μετά τραβούν προς το δάσος για να μεταφέρουν σχοινιά και τα χρειαζούμενα για την μεταφορά του τεράστιου ζώου ως τον τόπο που θα φορτωθεί.

Το ελάφι κοίτεται στη γής και τα μεγάλα ορθάνοιχτα μάτια του αντικρύζουν το εκτυφλωτικό φως του ήλιου, που τώρα τα κάνει να φαντάζουν σαν δυο πολύτιμα πετράδια.

Διήγημα της συγγραφέας Λουκίας  Αραπίδου.

………………………..

Η Λουκία Αραπίδου μουσικός και φιλόλογος Γαλλικής και Γερμανικής λογοτεχνίας –όπως διαβάζουμε στο σύντομο βιογραφικό της στο περιοδικό ΠΟΛΥΠΤΥΧΟ/1983-, κυκλοφόρησε την πρώτη της ποιητική συλλογή το 1977 και  την  επόμενη το 1979 με τίτλο:< Η ώρα της αγάπης>. Έχει κυκλοφορήσει και σειρές διηγημάτων ν κι από το βιβλίο της με τίτλο <Ελαφίνα> το σημερινό διήγημα της στήλης.

Πηγή: ΠΟΛΥΠΤΙΧΟΝ /πεζογραφία/ποίηση/ιστορία/κριτική/δοκίμιο. Εκδοτική ευθύνη: Ευάγγελος Ρόζος. Εκδόσεις Δρυμός/Αθήνα 1983.

Επιμέλεια στήλης

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.