ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ – Γράφει ο Κώστας Γραμματικόπουλος

Με αφορμή τα τελευταία γεγονότα που μας ταλανίζουν θα ήθελα να εκθέσω κάποιες σκέψεις μου.

Όπως θα έχετε διαπιστώσει,τα τελευταία δέκα τουλάχιστον χρόνια,ζούμε αφύσικες καταστάσεις και συνθήκες ζωής,οικονομική και κοινωνική κρίση και παρακμή,συναισθηματικός μαρασμός,αποξένωση των ανθρώπων και ατομικισμός,ακραία καιρικά φαινόμενα,κοινωνικές εκρήξεις,πόλεμοι,προσφυγικές ροές και τώρα μας παρουσιάστηκε και αυτός ο θανατηφόρος ιός,όπου ένα περίπου δισεκατομμύριο άνθρωποι βρίσκονται σε καραντίνα,χωρίς κανείς να μας εξηγήσει πως και γιατί εμφανίστηκε,όπως θα όφειλαν να κάνουν.

Η ζωή μας γίνεται όλο και πιο αγχώδης και πολύπλοκη,ενω η πεμπτουσία της ευτυχίας βρίσκεται στην απλότητα και την αρμονία.Ο Όσκαρ Ουάιλντ έλεγε οτι οτιδήποτε κάνει ευτυχισμένο έναν άνθρωπο στοιχίζει ελάχιστα η είναι δωρεάν.Και είχε απολύτως δίκιο.Έννοιες και συναισθήματα όπως η αγάπη,η δικαιοσύνη,η αλληλεγγύη,η ενσυναίσθηση,η ελευθερία,η ισότητα,δεν στοιχίζουν απολύτως τίποτα,ενω αντίθετα η αλόγιστη απόκτηση υλικών αγαθών είναι ο συντομότερος δρόμος για την δυστυχία του ανθρώπου.Ζούμε άραγε το τέλος μιας αρχής η την αρχή του τέλους;

Σύντομα θα το μάθουμε.

Κατά την γνώμη μου τρία είναι τα σημαντικά προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα στο άμεσο μέλλον.
1.Οικολογικό
2.Πόλεμοι-προσφυγικές ροές
3.Ανακατανομή του πλούτου.

Αλλά ας τα πάρουμε τα πράγματα με την σειρά και όσο πιο σύντομα γίνεται.
Στο οικολογικό ζήτημα δυο είναι τα μεγάλα προβλήματα.Η ρύπανση και υπερθέρμαση του πλανήτη και η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού της Γης.
Στην πρώτη περίπτωση η αλόγιστη βεβήλωση του ανθρώπου στον πλανήτη που φιλοξενείται θα επιφέρει τεράστιες κλιματικές αλλαγές και ακραία φυσικά φαινόμενα,που ειναι αδύνατον να υπολογίσουμε πότε θα επέλθουν και με ποιά ένταση.

Το δεύτερο πρόβλημα αυτό του υπερπληθυσμού της Γης είναι εξ ίσου σημαντικό.Πριν απο 120 χρόνια ο πληθυσμός της Γης ήταν ένα δισεκατομμύριο,ενώ τώρα πλησιάζει τα 8 δις.Δηλαδή  μέσα σε 120 χρόνια,σχεδόν οκταπλασιάστηκε,με συνέπεια η Γη να μην μπορεί να θρέψει όλον αυτόν τον πληθυσμό.Έχει υπολογισθεί οτι σε ένα χρόνο σφάζονται περίπου 40 δισεκατομμύρια ζώα για την σίτηση μας,ένα εξωφρενικό νούμερο.Απο την άλλη μεριά εκατοντάδες η και χιλιάδες είδη ζώων,ψαριών και φυτών κινδυνεύουν να αφανιστούν απο την αλόγιστη συμπεριφορά του ανθρώπου.
Μετά την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού στα 1989 δημιουργήθηκαν πολλές εστίες πολέμου και κοινωνικές εκρήξεις σε όλη την ανθρωπότητα.Μέχρι τότε υπήρχε η λεγόμενη ισοροπία του τρόμου μεταξύ της Σοβιετικής Ένωσης και των ΗΠΑ.

Έτσι είχαμε πολέμους και εμφύλιους σε δεκάδες κράτη όπως στην Γιουγκοσλαβία,την Τσετσενία,την Αρμενία,την Ουκρανία,το Ιράκ,το Αφγανιστάν,την Λιβύη,την Τυνησία,την Αίγυπτο,την Βεβεζουέλα,την Συρία,σε χώρες της Αφρικής και αλλού.Αποτέλεσμα αυτών των πολέμων.είχαμε τέτοιες προσφυγικές ροές προς την αμαρτωλή Δύση,που ποτέ άλλοτε δεν υπήρξαν στην διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας.
Ανακατανομή του πλούτου:Σύμφωνα με μια στατιστική έρευνα οι 60 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο,έχουν περιουσία ίση με τον μισό πληθυσμό της Γης.Ακούγεται εξωφρενικό,αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό.Δύο είναι οι λόγοι που έχει συσσωρευθεί τόσος πλούτος σε λίγους ανθρώπους τα τελευταία τριάντα χρόνια.Η παγκοσμιοποίηση και η ανάπτυξη της τεχνολογίας και της πληροφορικής.Αν δεν υπάρξει πλαφόν στον πλούτο,τα αποτελέσματα αυτής της αλόγιστης οικονομικής στρέβλωσης θα είναι ολέθρια για την ανθρωπότητα.
Να θυμίσουμε εδω,οτι ο πρώτος νομοθέτης που έβαλε ένα όριο στον πλουτισμό ήταν ο Σόλωνας,όταν παράλληλα με την περίφημη Σεισάχθεια (σείω το άχθος,αποτραβώ το βάρος,καταργώ δηλαδή τα χρέη) επέβαλε πλαφόν στόν πλούτο.Για παράδειγμα αν ένας Αθηναίος είχε δύο χωράφια,όφειλε να δώσει το ένα σε αυτόν που δεν είχε κανένα.Αλλά ο Σόλων ήταν πιο εχέφρων απο εμάς.
Τις επόμενες δεκαετίες η ανθρωπότητα θα βρεθεί σε ένα οριακό σταυροδρόμι.Αυτόν του αφανισμού η της αναγέννησης της.Μέσα μου βαθειά διαισθάνομαι ποιον δρόμο θα ακολουθήσει.

Πίνακας ζωγραφικής: Ίνα Μελίδου: ‘Το παιχνίδι των ισχυρών’/ελαιογραφία.

Κώστας Γραμματικόπουλος.

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.