Χιώτικη Γεύση και ποιότητα ! Άλλα τα μάτια του λαγού κι άλλα της κουκουβάγιας !

Αφορμή του σημερινού μου άρθρου είναι τα ακούσματα που είχα μέσα στο Σούπερ μάρκετ μπροστά στο μανάβικο και άκουσα από άγνωστα για μένα πρόσωπα να σχολιάζουν υποτιμητικά και να λένε χαράς τα Χιώτικα ξυλάγγουρα που διαφημίζουν ακόμη και στις λαϊκές αγορές και της Αθήνας.
Τα δοκίμασες Μαριώ να δεις το τί γεύση έχουν ; Εκτός του ότι είναι σκληρά σαν ξύλα είναι και πικρά !
Κάγκελο εγώ !
Τί να πω ; Μήπως μπορούσα να επέμβω στο διάλογο και να δικαιολογήσω τα αδικαιολόγητα και την πραγματικότητα ;
Αφού δυστυχώς τα ξυλάγγουρα που διαφημίζουν και υπάρχουν στην αγορά μόνο ξυλάγγουρα δεν είναι παρά πικραγγουριές και μάλιστα και πανάκριβα ενώ τα αγγούρια έχουν μόλις 37 λεπτά .
Και πέρσι θυμάμαι το είχα επισημάνει και είχα κρούσει την καμπάνα προς τους παραγωγούς να μην τα μπασταρδεύουν γιατί είναι και πικρά και σκληρά σαν ξύλα !
Χθες το βράδυ σε τηλεφωνική μου επικοινωνία με μεγάλο φίλο επιφανή Χιώτη που διαμένει τον περισσότερο χρόνο στην Αθήνα και έρχεται για λίγο διάστημα στην Χίο μου έλεγε ακριβώς τα ίδια που άκουσα που βλέπει με τα ίδια του τα μάτια στην λαϊκή αγορά που πηγαίνει !
Αγοράζει πλέον μόνο αγγούρια γιατί εκτός ότι έχουν σταθερή γεύση είναι και εν σχέσει με τα ξυλάγγουρα πολύ πιο φθηνά !
Όπως επίσης και τα άνυδρα ντοματάκια και οι γνήσιες μεγάλες ατσούμπαλες ντομάτες που είναι οι γνήσιες και έχουν γεύση και άρωμα και είναι ζουμερές .
Σπανίζουν δυστυχώς στην αγορά γιατί λένε ότι δεν έχουν ωραία και κομψή εμφάνιση !
Έχουν όμως την γεύση της γνήσιας ντομάτας !
Ας πάρουμε όμως και τις μελιτζάνες που και σ’ αυτές έχει αλλάξει η μορφή και η γεύση για να είναι πιο παρουσιαστική σε εμφάνιση και γιαλιστερή ασχέτως αν δεν είναι η γνήσια χωριάτικη μελιτζάνα με την γλύκα και την μυρωδάτη γεύση !
Όσο βέβαια για τα ξυλάγγουρα δεν ξέρω τι συμβαίνει και δεν υπάρχουν στην αγορά τα γνήσια Χιώτικα ξυλάγγουρα όπως προκύπτει από φωτογραφίες που έχουν το σχήμα του λιθαριού ” που υπήρχε παλιά στους Ολυμπιακούς αγώνες και δεν είμαι σίγουρος ποιανού ήταν η ιδέα της κατάργησης του ” σε μικρό μέγεθος όπως και τα μπάσταρδα ξυλάγγουρα σε διαφορετικό σχήμα που ευτυχώς με μεγάλη δυσκολία μπορεί να βρει κανείς στα χωριά μας από απλούς και παλαιούς γεωργούς που κρατούν στιβαρά τις παραδόσεις και τους σπόρους για να έχουν και την ποιότητα και την γνήσια γεύση των προϊόντων !
Μερικοί μάλιστα Χιώτες της διασποράς έχουν γνήσιους σπόρους και φυτεύουν μπαξέδες στα σπίτια τους με κήπους !
Γι’ αυτό αγαπητοί μου φίλοι Χιώτες παραγωγοί Φροντίστε να επαναφέρετε την γνήσια Χιώτικη ποιότητα και γεύση τόσο για τα ξυλάγγουρα όσο και σε όλα γενικώς τα κηπευτικά προϊόντα γιατί όπως λέει μια σοφή παροιμία ” Άλλα τα μάτια του λαγού κι άλλα της κουκουβάγιας ” γιατί στο τέλος θα τα πετάτε στην χωματερή !
Καλό ξημέρωμα και καλά Μυαλά !
Χίος 20 Αυγούστου 2020
Λευτέρης Πυκνής Μαλλιάς Καλλιμασιώτης

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.