ΧΤΑΠΟΔΙ[1]: ΕΝΑΣ «ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΣ» ΜΕΖΕΣ Γράφει ο Αναστ. Ι. Τριπολίτης, Ιατρός και ψαράς

 

«Χταπόδι (κοινό όνομα για το αρσενικό και το θηλυκό): θαλάσσιο μαλάκιο με μικρό κεφάλι (σ.σ. κουκούλα) από το οποίο φύονται οκτώ μυώδη, ισχυρά πλο­κάμια, με μία[2] ή δύο σειρές μυζητήρων (βεντουζών)».

Επειδή για να μαλακώσει το χταπόδι και να είναι καλόψητο το χτυ­πάμε κάτω αρκετές φορές, έμεινε στο λαό η φράση (η απειλή): «Θα σε χτυ­πήσω σαν χταπόδι».

Αφορμή για να γράψω αυτό το κείμενο μου έδωσε… μια βιτρίνα φαρμακείου στη γειτονιά μου στην Αθήνα! Πράγματι μια ευφάνταστη φαρ­μακοποιός έβαλε στη βιτρίνα του φαρμακείου της ένα πλαστικό χταπόδι… μερικών μέτρων… και αρκετών κιλών!

Επειδή λοιπόν στο παρελθόν (φέτος δεν πολυασχολήθηκα κι έτσι δεν έβγαλα ούτε ένα) είχα βγάλει κάμποσες δεκάδες χταποδιών, από ½ κιλό έως 3-4 κιλά, σκέφθηκα… να μορφωθώ λίγο μαθαίνοντας τα περί χταποδιών.

Το ελληνικό χταπόδι λοιπόν είναι… βραχύβιο (πεθαίνει «φυσιολο­γικά» στους 6 μήνες). Το αρσενικό πεθαίνει αφού… εκτελέσει τα ανδρικά του καθήκοντα σε κάτι λιγότερο από 6 μήνες, το δε θηλυκό λίγο αργότερα.

Βέβαια το γιγαντιαίο χταπόδι του Ειρηνικού φτάνει μέχρι τα 15 κιλά, ζει μέχρι 5 χρόνια και τα πλοκάμια του φθάνουν μέχρι τα 4,30 μέτρα. Βέβαια πολλοί αναφέρονται σε χταπόδια… 70 κιλά, και κάποιος περιγράφει χταπόδι 272 κιλά(!!!) με μήκος πλοκαμιού… 9 μέτρα.

Εγώ, αγαπητοί Αναγνώστες (Αναγνώστριες κυρίως), περιορίζομαι στα… ελληνικά χταπόδια και σας συμβουλεύω, για μεν την οικογένεια το χταπόδι να γίνεται… στιφάδο, για την παρέα δε να γίνεται… ξυδάτο!…

Το ψάρεμα του χταποδιού γίνεται με τα χέρια (δεν είναι δύσκολο να το συλλάβομε, όμως μακριά από το πρόσωπό μας διότι είναι δυνατό να πάθομε ζημιά), με το καμάκι, με το ψαροντούφεκο και από τη βάρκα με τη μπρακαρόλα: ένα εργαλείο, τα αστραφτερά τενεκεδάκια του οποίου έλκουν τα χταπόδια και το πολυάγκιστρο με το δόλωμα το καρφώνει (δύσκολο να περιγραφεί). Πάντοτε βέβαια διερωτώμαι τι σχέση έχει το «εργαλείο» μπρακαρόλα[3] με τη… μουσική μπρακαρόλα!…

Ας μου απαντήσει κάποιος (ή κάποια) σας παρακαλώ, αν γνωρίζει. Γεια σας και καλή επιτυχία στο ψάρεμα.

 

Αναστ. Ι. Τριπολίτης

Ιατρός και ψαράς

[1]     Έτσι το αναφέρει και ο Γ. Μπαμπινιώτης (σελ. 1955) σε ένα από τα Λεξικά του. Βέβαια – νομίζω – ότι στα σωστά Ελληνικά λέγεται «οκταπόδιον» λόγω των οκτώ πλοκαμιών του.

[2]     Τα χταπόδια με μία σειρά βεντουζών, τα αποκαλούμε «μόσχους», είναι μικρότερα σε μέγεθος και πιο σκληρά όταν τα τρώμε. Γι’αυτό, στην αγορά, είναι πιο φθηνά.

[3]     Ο Γ. Μπαμπινιώτης δεν γράφει τη λέξη.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.