Όταν πηγαίναμε… μαζί σχολείο… Μάθημα 4.

 

4. Γεωγραφία.Η Σπάρτη είναι πόλη ή νησί; (Άρθρο & Video).

 

Γράφει η Τασσώ Γαΐλα.

Κακός χαμός στο βασίλειο των Μυκηνών όταν ο Θεός Ποσειδώνας άρπαξε με τη βία την πανέμορφη Ιπποθόη εγγονή του βασιλιά Περσέα του αρχαιότερου ήρωα των ελληνικών φύλων (κεφάλι της μέδουσας, Ανδρομέδα κλπ). Την άρπαξε την μετέφερε στις τότε Εχινάδες νήσους κι εκεί η όμορφη πριγκίπισσα απέκτησε δύο γιούς τον Τάφιο και τον Τηλεβόα…

Ο Τάφιος κι ο Τηλεβόας  υπήρξαν οι γεννήτορες του αρχαίου λαού των Ταφίων ή Τηλεβόων, όπως παραδίδει η μυθολογία από τον Όμηρο, τον Απολλόδωρο και άλλους αρχαίους συγγραφείς.

Τάφος λέγεται αλλιώς το Μεγανήσι,-το ορμητήριο των Ταφίων για το ευγενές επάγγελμα της πειρατείας-, μια νησίδα νοτιοανατολικά της Λευκάδας, η οποία τον καιρό του Στράβωνα λεγότανε Ταφιάς και ανήκε στις λεγόμενες Ταφίους Νήσους. Οι άλλες Ταφίοι νήσοι ήταν τα υπόλοιπα νησιά μεταξύ Ακαρνανίας και Λευκάδας, όπως η Κάλαμος (παλαιότερα Κάρνος), ο Καστός, η Άτοκος και το Αρκούδι.

Οι Ταφίοι ή Τηλεβόες ήταν μυθικός, ελληνικός λαός που αναφέρεται από τον Όμηρο στην Οδύσσεια,μιλούσαν ελληνικά, ήταν φημισμένοι κωπηλάτες όπως οι Φαίακες και έκαναν θαλάσσιο εμπόριο με άλλες πόλεις λιμάνια(αυτό ‘σικ’ γιατί στην πραγματικότητα αυτό που έκαναν ήταν… Πειρατεία, δηλαδή βασικό τους επάγγελμα και ίσως μοναδικό ήταν η πειρατεία. Ναι, οι Ταφίοι είναι οι αρχαιότεροι πειρατές του κόσμου με έδρα το Μεγανήσι… Τύφλα να έχουν οι Σαρακηνοί κι ο Barbarosa…

Αυτός λοιπόν είναι συνοπτικά ο μυθολογικός ιστός που καλύπτει τους προγόνους μας Τάφιους ή Τηλεβόες. Μύθος μεν, όμορφος και γοητευτικός .

Το δυσάρεστο στην ιστορία αυτού του αρχαίου λαού είναι ότι όταν κάποιοι απόγονοι τους βάλανε στο μάτι το θρόνο των Μυκηνών , πέρασαν από εκεί μια βόλτα έκλεψαν τα βόδια του βασιλιά των Μυκηνών Ηλεκτρίονα, σκότωσαν τους γιους του και αδελφούς της Αλκμήνης. Ο άνδρας της Αλκμήνης, Αμφιτρύων, μαζί με τον Κέφαλο – τότε βασιλιά της Αθήνας-, πολέμησε τους Ταφίους και τους νίκησε σε μια μάχη κοντά στην Θήβα.

Μετά την ήττα τους από τον Κέφαλλο- ο οποίος μετά ίδρυσε την Κεφαλλονιά και απόγονοι του υπήρξαν οι γνωστοί μας Λαέρτης κι Οδυσσέας- , οι Ταφίοι λέγεται ότι εγκατέλειψαν τις Ταφίους νήσους και αποίκησαν το Κάπρι και την Καμπανία. Ναι, οι πρώτοι άποικοι της Νάπολης της Ιταλίας και του νησιού Κάπρι που είναι στο λιμάνι της ήταν οι πρόγονοι μας Τάφιοι τον 8ο π.Χ., αιώνα…

Από τους Τηλεβόες ή Ταφίους κι ο τηλεβόας:ουσιαστικό  αρσενικό, όργανο σε σχήμα χωνιού, το οποίο αυξάνει την ένταση της φωνής του ατόμου που το χρησιμοποιεί, βοηθώντας να το ακούσουν μακριά …

(Οι Ταφίοι λέγεται ότι μπορούσαν με στεντόρειες φωνές να επικοινωνούν μεταξύ τους από την Στερεά Ελλάδα στα νησιά. Δεδομένης της σχετικά μικρής απόστασης δεν αποκλείεται να είχαν στην διάθεσή τους μεγάλα ηχητικά όργανα (όπως στην φωτογραφία), κάτι σαν αρχαίους τηλεβόες που με ευνοϊκό άνεμο θα μετέδιδαν σήματα…).

 

Νήσος Σπάρτη….

Στα νησάκια των Τηλεβοϊδων ανήκει και η περίφημη Σπάρτη του σημερινού μας μαθήματος…

Πάμε λοιπόν, στις Ταφίους νήσους ,νησιά που κατοικούσαν οι Ταφίοι ή  Τηλεβόες οι τρομεροί πειρατές… οι οποίοι φώναζαν από νησί σε νησί ότι έρχεται εμπορικό πλοίο για να το κουρσέψουν… Και, πάμε Σπάρτη…

Οι Τηλεβόες ή ΤαφίοιΝήσοι είναι στην πραγματικότητα ένα σύμπλεγμα μικρών νησιών το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στην ανατολική ακτή της Λευκάδας και στα δυτικά παράλια της Αιτωλοακαρνανίας. Τα νησιά που περιλαμβάνονται στο σύμπλεγμα είναι τα εξής: Κάλαμος, Καστός, Μεγανήσι, Αρκούδι, Άτοκος, Κύθρος, Θηλιά, Φορμίκουλα, Πρασονήσι, Προβάτι, Αλαφονήσι, Πεταλού και τα Πριγκηπονήσια Λευκάδας (Σκορπιός, Σκορπίδι, Σπάρτη, Μαδουρή, Χελώνη και Τσοκάρι). 

Ο Σκορπιός, το νησάκι απέναντι από τη Λευκάδα, είναι το πιο γνωστό νησί που περιλαμβανόταν ιδιοκτησία του μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση, όμως ανάλογης ομορφιάς αλλά όχι και φήμης είναι και ένα άλλο νησάκι που άνηκε στην πλούσια οικογένεια.

Η Σπάρτη ανήκει  και αυτό στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Τηλεβοΐδων (βρίσκεται ανάμεσα στην Λευκάδα και την Αιτωλοακαρνανία) και το οποίο πήρε το όνομά του από την αρχαία πειρατική φυλή Τηλεβόες  σε ανάμνηση και προς τιμήν της πατρίδας των προγόνων τους. Μαζί με 23 ακόμα νησιά, τα οποία περιβάλλουν τη Λευκάδα, αποτελούν τα ονομαζόμενα Πριγκιποννήσια της Ελλάδας.

Πρόκειται για ένα καταπράσινο ακατοίκητο νησί με καλλιεργήσιμη γη και χαμηλό υψόμετρο, μόλις εφτά μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας και τοποθετείται ακριβώς απέναντι από το Περιγιάλι Λευκάδας.Κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας ανήκε σε γαλλική οικογένεια, ενώ το 1963 αγοράστηκε μαζί με τον Σκορπιό από τον Αριστοτέλη Ωνάση. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Σκορπιού, με τη φήμη του να φτάνει στα πέρατα του κόσμου, ο Ωνάσης ξεκινά τις εργασίες στη Σπάρτη, με σκοπό να δημιουργήσει ένα αντίγραφο του πρώτου για τον γιο του Αλέξανδρο.

Όμως οι εργασίες σταματούν βίαια τον Γενάρη του 1973, όταν το μικρό αμφίβιο αεροσκάφος Piaggio 136 με χειριστή τον 25χρονο Αλέξανδρο, συντρίβεται, αμέσως μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Ελληνικού και ο ίδιος βρίσκει τραγικό θάνατο, αφήνοντας την τελευταία του πνοή στο ΚΑΤ, εξαιτίας της βαριάς κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης που υπέστη.

Πλέον έχει περάσει και αυτό το νησί στην ιδιοκτησία του Ρώσου μεγιστάνα Ντιμίτρι Ριμπολόβλεφ, ο οποίος θέλησε να το προσφέρει ως δωρεά στην 24χρονη κόρη του Εκατερίνα και την 12χρονη Άννα.

Πηγή:Wikipedia.org/www.meganisitimes.gr. /Alfa Κύπρου.

Για την diafaneia.gr

Τασσώ Γαΐλα

Αρθρογράφος-Ερευνήτρια.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.