30 Οκτωβρίου 2020: Μετά τον θρήνο και τον οδυρμό η αρχαιολογία θα βάλει μυαλό;

30 Οκτωβρίου 2020- Σεισμός Σάμου.
Το παρακάτω άρθρο γράφτηκε μετά το μεγάλο σεισμό που σημειώθηκε πέρυσι σαν σήμερα στη Σάμο.
Έχω γράψει πολλές φορές και είναι δημοσιευμένα άρθρα μου στον τοπικό ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο για τα ετοιμόρροπα κτίρια της Χίου διαχρονικά!
Δεν ξέρω ούτε είμαι σίγουρος πόσα και πού υπάρχουν εκατοντάδες σαράβαλα, παμπάλαια και άχρηστα κτίρια σε όλο το νησί μας!
Μετά τον μεσημεριανό χαλασμό που έγινε στην γειτονιά μας και ταρακούνησε όλη την Ελλάδα με τα επτά Ρίχτερ εγκέλαδο και ισοπέδωσε πολυκατοικίες και όλα τα παλιά κτίρια της Σάμου και της Σμύρνης με δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες και τον νιώσαμε έντονα στο πετσί μας έχω να θέσω για άλλη μια φορά τα εξής ερωτήματα προβάλλοντας μόνο από έναν δρόμο της πόλης μας μερικά κτίρια που είναι ετοιμόρροπα και αποτελούν απειλή για την ζωή του κοσμάκι!
Όλα βρίσκονται από την οδό Ελευθερίου Βενιζέλου μέχρι τον Ναυτικό όμιλο Χίου!
Η Χίος έχει δοκιμαστεί από τεράστιους σεισμούς με χιλιάδες νεκρούς κατά το παρελθόν με τον μεγάλο Χαλασμό του 1881 και τον επίσης τεράστιο του 1949 που ελαφρά θυμάμαι τα τσαντίρια που μέναμε κάτω από μία αχλαδιά στην γειτονιά μας στο χωριό μου την Καλλιμασιά της Χίου!
Γι’ αυτό όλα τα νέα κτίρια γίνονται αντισεισμικά και αντέχουν στους μεγάλους σεισμούς!
Απευθύνομαι ντόμπρα καθαρά και ξάστερα στην Χιώτισσα Υπουργό Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη και στην Κυβέρνηση γενικότερα θα πάει μακριά η βαλίτσα με τους απαρχαιωμένους νόμους που διέπουν τις αρχαιολογικές υπηρεσίες και τα αρχαιολογικά συμβούλια και επιτροπές και δεν δίνουν άδειες επισκευής ή αναστήλωσης παλαιών κτιρίων που τα θεωρούν διατηρητέα και νεοκλασικά ή έχουν κάποιες πέτρες που δεν πρέπει να τις πειράξουν για να τις προβάλλουμε στους τουρίστες ότι έχουμε κτίρια παλαιολιθικής εποχής και ας είναι μέσα στην βρώμα και την δυσοσμία και η τοπική αρχαιολογική υπηρεσία εφαρμόζει κατά γράμμα το νομοθετικό πλαίσιο με στενό υπηρεσιακό μυαλό και με κάθε λεπτομέρεια του νόμου!
Και το μεγάλο ερώτημα είναι αφού τα περισσότερα κτίρια δεν επιδέχονται επισκευή ή αναστήλωση και αποτελούν κίνδυνο για την ζωή όλων των περαστικών πολιτών αλλά και της δημόσιας υγείας από την βρωμιά και την δυσοσμία γιατί να μην δίνεται άδεια για κατεδάφιση και ανέγερση νέων κτιρίων που θα δώσει δουλειές αλλά και ανάπτυξη στον τόπο μας;
Δεν αναφέρω τίποτα περισσότερο αλλά παρακαλώ και προκαλώ και τους δύο Χιώτες Υπουργούς και ειδικότερα την αρμόδια Υπουργό Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη να κοιτάξουν με ζέση και ενδιαφέρον το όλο θέμα και να δώσουν λύση χθες, προτού κλάψουν και Χιώτισσες μανούλες εάν συμβεί πάλι και γκρεμοτσακιστούν από ενδεχόμενο μεγάλο ταρακούνημα και σκοτωθούν άδικα ανθρώπινες ζωές!
Είναι μεγάλη αδικία να παραμένουν τόσα κτίρια ανεκμετάλλευτα χωρίς κανένα όφελος στην τοπική κοινωνία αλλά και εισοδήματα για τον κρατικό κουρβανά!
Καλό ξημέρωμα με ανοιχτά Μυαλά!
Χίος, 30 Οκτωβρίου 2020
Λευτέρης Πυκνής
Μαλλιάς Καλλιμασιώτης

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.