Προβληματισμός της ΔΕΥΑΧ λόγω λειψυδρίας

Σε συνέντευξη που δόθηκε από τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της ΔΕΥΑ Χίου, κ. Πρόδρομο Μανωλάκη στην Ραδιοφωνική Εκπομπή «Καλημέρα» με τον Αντ1 Αιγαίου και τον Κώστα Κυδώνη, συζητήθηκε το ζήτημα των περιοριστικών μέτρων που πρόκειται να ληφθούν ώστε να ανταπεξέλθει η αρμόδια εταιρία στην ανερχόμενη περίοδο, η οποία θα αποτελέσει κώλυμα στην διαδικασία ύδρευσης – άρδευσης.

Ερωτώμενος αρχικά για το ποια θα είναι τα μέτρα που σκοπεύει να λάβει η εταιρία, ο κ. Μανωλάκης τόνισε πως έπειτα από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, αυτά δεν πρόκειται να αλλάξουν και θα παραμείνουν ως έχουν, με την παύση της παροχής άρδευσης, εξαιρουμένων των δημοτικών κοινοτήτων της Αμανής και των Καρδαμύλων, ενώ ως επιπρόσθετο μέτρο για τη διασφάλιση της μείωσης της λειψυδρίας, κατέστη η υποβολή προστίμων σε δημότες οι οποίοι είχαν προβεί σε υπερκατανάλωση της άρδευσης το περσινό έτος. Σημειώνεται ότι η υποβολή προστίμων θα αγγίζει το ποσό της τάξης των 300 ευρώ.  Επιπλέον, ακόμη μια απόφαση που λήφθηκε αναφορικά με τα περιοριστικά μέτρα, κατέστη η υδροδότηση στις κοινότητες Ιωνίας, Μαστιχοχωρίων, καθώς και Αγίου Μηνά.

Ο κ. Μανωλάκης, με το βήμα που του δόθηκε να απευθυνθεί στους δημότες σε ζωντανή μετάδοση, τόνισε ότι είναι ατομικό μέλημα κάθε πολίτη να διαχειριστεί υπεύθυνα την κατανάλωση του νερού και να μην οδηγείται στην αλόγιστη χρήση του, έτσι ώστε να μπορέσει η αρμόδια εταιρία να διασφαλίσει μια επαρκής υδροδότηση κατά τη διάρκεια όλης της θερινής περιόδου.

Συνεχίζοντας, ο ίδιος υποστήριξε πως ακόμη και τους χειμερινούς μήνες, λόγω της μειωμένης συγκέντρωσης νερού και της έλλειψης βροχοπτώσεων, η υδροδότηση πραγματοποιούνταν από αφαλατώσεις, ενώ η σταδιακή εξάτμιση του νερού οδήγησε στην δραματική μείωση των υδάτων στα φράγματα Κατράρη, Αγίου Γεωργίου Συκούση και της περιοχής Ζυφιά.

Σχετικά με τα παράπονα των δημοτών για διαρροές που προκύπτουν από παλαιούς σωλήνες εντός πόλης, ο ίδιος επεξήγησε, ότι με την νέα εκλογή του, θα προβεί σε μελέτες του κόστους του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, ώστε να επιδιορθωθεί συνολικά το υδρευτικό δίκτυο. Ειδικά για την καθυστέρηση επιδιόρθωσης από το συνεργείο που υφίσταται, ο κ. Μανωλάκης, τόνισε ότι εφόσον δεν έχουν πραγματοποιηθεί προσλήψεις τα τελευταία έτη, επιχειρούν με το ήδη υπάρχον προσωπικό, να «σώσουν ό,τι σώζεται».

Όσον αφορά την συγκρότηση ομάδας διαχείρισης του υδρευτικού ζητήματος, ο κ. Μανωλάκης επεσήμανε ότι με την σύναψη μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της ΔΕΥΑ Χίου και της ΕΥΑΘ, θα προσφερθεί η κατάλληλη τεχνική υποστήριξη αλλά και η απαραίτητη τεχνογνωσία έτσι ώστε να αντιμετωπισθεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της Χίου.

Κλείνοντας, σχετικά με τα υπόγεια φράγματα, η εταιρία επιχειρεί να τα καταστήσει και πάλι λειτουργικά έπειτα από μελέτες που θα προκύψουν, ενώ για το επικείμενο έργο Φράγμα Κόρης Γεφύρι, του οποίου η ολοκλήρωση αποτελεί πλέον πολυπόθητη επιθυμία κάθε δημότη, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η αρμόδια εταιρία έχει φέρει εις πέρας τις όποιες διαδικασίες για τις οποίες ήταν υπεύθυνη, ενώ αναμένεται με την ολοκλήρωσή του, η ίδια να αναλάβει τη διαχείρισή του.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.