Επενδυτικό σοκ ή διάσπαση των Δήμων σε 3 ζητάει ο Δήμαρχος

Κατά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Δήμαρχο Χίου Ιωάννη Μαλαφή, τέθηκαν επί τάπητος σοβαρά ζητήματα, με τον κ. Μαλαφή να «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου» για την πληθυσμιακή διάσπαση των δημοτικών κοινοτήτων και την συγκέντρωση αυτών στη πόλη.  Αυτό που ζήτησε, επί της ουσίας ο Δήμαρχος, αποτέλεσε είτε την πραγματοποίηση ενός επενδυτικού σοκ στο βόρειο και νότιο τμήμα της Χίου μέσω της κρατικής παρέμβασης, είτε τη διάσπαση του Δήμου σε τριών τμημάτων για την καλύτερη διαχείριση της νήσου, και την ταυτόχρονη παύση της αυξανόμενης τάσης του δημογραφικού ζητήματος.

Χαρακτηριστικά, τόνισε ότι εφόσον οι 8 Δήμοι που υπήρχαν μετατράπηκαν σε 1, οι δημότες των κοινοτήτων κατά μήκος της Χίου, ξεκίνησαν δειλά – δειλά να εγκαταλείπουν τη ζωή εκεί, προσδοκώντας καλύτερες ευκαιρίες στο κέντρο. Αυτό είχε ως απόρροια την ερημοποίηση των χωριών, και την αποδυνάμωσή αυτών οικονομικά. Ο κ. Μαλαφής επομένως, με την πρόταση υλοποίησης του επενδυτικού σοκ, καταστά απαραίτητη τη δημιουργία βιομηχανιών που θα στηρίξουν την αγροτική ανάπτυξη, έτσι ώστε να συνεχίσει να υφίσταται ο πρωτογενής τομέας. Ακόμη, σύμφωνα με τον Δήμαρχο, στον όρο «βιομηχανία» υπάγεται και η δημιουργία Πανεπιστημίου στο Βόρειο μέρος του νησιού.

Ωστόσο, ο Δήμαρχος στις προτάσεις που εξέθεσε, δεν στάθηκε μονάχα εκεί, καθώς «χτύπησε τη φλέβα» των προβλημάτων του Δήμου,  με την πρόταση άμεσης αντικατάστασης των παλαιών αμιαντοσωλήνων με καινούριους, ώστε να μην ξοδεύεται άσκοπα το νερό της Χίου, δεδομένης της λειψυδρίας.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.